Presna mangova tortica

Želim si, da bi nekoč imela zares dober mešalnik, s katerim bi hitro in enostavno priprvila odlične in zdrave presne sladice. Te so prave energijske poslastice, za katere ne potrebuješ pečice. Le mešalnik. Dober mešalnik. Jaz zaenkrat ustvarjam z dokaj preprostim in brez skrbi, tudi z njim gre. Le nekaj vrtljajev več je potrebnih, med njimi pa morda kakšna pavzica, med katero sestavine postrgaš nazj k rezilom in omogočiš, da se res čisto vse spremenijo v čim bolj gladko kremo. S turbo blenderji je to zares enostavno. In veš kaj? Pravzaprav si jih niti ne želim. Prevečkrat bi bili v uporabi. Ne za zelene smoothije, ampak za sladice 😉

Kljub temu, da so res hitro narejene (če odštejemo čas namakanja oreščkov ter hlajenaja v hladilniku ali zamrzovalni skrinji), pa sladice vseeno raje večkrat pečem. Pa še večkrat bi jih, če bi lahko ustvarjala z belo moko, ki je glede peke zares hvaležna, receptov s sladicami s pšenično moko pa kar mrgoli. A zaradi občutljivosti na omenjeno žito, to ne gre. Če bolje pomislim, še dobro, da ne smem peči kar vsega po vrsti, saj bi sicer še več časa preživela v kuhinji in pojedla še več ‘sladkarij’. So pa zato moje bolj zdrave. Pripravljene iz brezglutenksih mok (in ne že pripravljenih mešanic!), pa z veliko manj sladkorja ali z neškodljivimi sladili. Tu pa tam pa seveda na vrsto pride presna. Te so mi všeč zato, ker jih navadno jem kar direktno iz zamrzovalnika in ne upoštevam priporočenega časa, ki naj bi ga sladica preživela na sobni temperaturi preden pride na mizo.

Še skoraj povsem zamrznjene sladice so pač moje najljubše. In to je tudi razlog, zakaja poleti vsak dan pojem vsaj dve sladoledni lučki na dan. Vsaj dve! Večina njih je domače izdelave, občasno tudi kakšno kupim ali pa si namesto lučke privoščim kepico ali dve sladoleda v eni izmed mojih najljubših slaščičarn. In verjemi, v vsakem kraju imam svojo favoritinjo 😉

Nazaj k presni sladici. Ja, meni so res najboljše še na pol zamrznjene ali pa res dobro ohlajene, je pa seveda stvar okusa. Današnja je mangova. Želela sem, da bi se mangov sloj bolj živahne barve, a očitno je prevladala barva oreškov, ki je osnova obeh krem. Spodnje vanilijeve ter zgornje mangove. Morda pa tudi sadež ni bil optimalen. Skoraj zagotovo ni bil, saj se kupila znižanega in po prerezu sem hitro ugotovila zakaj. Ker je sladica nastala v nedeljo, možnosti za nakup novega manga ni bilo. Najboljši so seveda tisti, ki so dozoreli na soncu in za njimi ni dolge poti in skladiščenja v hladilnici. Tisti, ki k nam prispejo z letalskim prevozom so daleč najokusnejši, a žal tudi najdražji. Če si nor/a na mango ali pripravljaš sladico za posebno priložnost, ti priporočam, da investiraš v nakup kvalitetnih sestavin, saj bo tako okus (pa tudi barva) veliko bolj izrazita. Vseeno pa to ne pomeni, da z ‘navadnim’, v najbližji trgovini kupljenem sadežem ne bo šlo. Seveda gre! In sadica nikakor ni slaba. Moja je nastala za očetov rojstni dan. En košček zanj in za njegovo rojstnodnevno svečko, ostalo pa kar lepo zame 🙂

Sestavine:

podlaga… *

 • 75 g mandljev
 • 30 g indijskih oreščkov
 • 25 g ovsenih kosmičev
 • 25 g presnega kakava
 • 100 g mehkih izkoščičenih datljev**
 • 1/2 JŽ utekočinjenega kokosovega olja

vanilijev sloj…

 • 70 g indijskih oreščov
 • 55 ml kokosovega mleka
 • ščep prave burbonske vanilije v prahu
 • 20 g javorjevega sirupa
 • 1/2 JŽ utekočinjenega kokosovega olja

mangov sloj…

 • 70 g indijskih oreščkov
 • 30 g mandljevega mleka
 • 65 g na kocke narezanega manga
 • nekaj kapljic limone
 • ščep mletega ingevraj ali malce fino naribanega svežega ingverja
 • 20 ml javorevega sirupa
 • 1/2 JŽ utekočinjenega kokosovega olja

mangov žele…

 • 85 g na kocke narezanega manga
 • 1?2 čž kokosovega sladkorja
 • 1/2 -1 čž agar agarja

*lahko, da bo zmesi za podloago preveč. Nič hudega. Iz nje oblikuj kroglice ter jih po želji povaljaj v kakavu ali kokosovih kosmičih. Tako pa čakanje na primerno ohlajeno sladico veliko lažje 🙂

**če so datlji presuhi, jih za nekaj minut namoči v minimalni količini vroče vode. Preden jih dodaš v mikser, jih med prsti malce stisni, da zmes ne bo prevlažna.

Postopek:

Večer (ali vsaj nekaj ur) prej v večji količini vode namoči indijske oreščke za vanilijev in mangov sloj (za podlago jih ne namakaj). Torej dve skledi po 70 g oreščkov. Vodi dodaj nekaj kapljic limone.

Za podlago v mešalniku naprej zmiksaj oreščke, da se razdrobijo. Datlje nareži na manjše koščke ter jih skupaj z ostalimi sestavinami (razen olja) vrzi v mešalnik in zmiksaj. Na kocu prilij še olje in za nekaj sekund ponovno vključi mešalnik da se sestavine združijo. Ko delček zmesi stisneš med prsti, se mora zlepiti oz. držati skupaj.

Za vanilijev sloj najprej odcedi namočene oreščke. Speri jih prek cedila in ponovno dobro odcedi. Nato jih v mešalniku na hitro razdrobi na manjše koščke ter dodaj še vse ostale sestavine (razen olja). Zmiksaj v gladko zmes, prilij olje in ponovno zmiksaj, da se vse lepo združi. S kremo napolni pekač ter ga za dve uri postavi v zamrzovalno skrinjo.

Za mangov sloj zopet najprej odcedi namočene oreščke. Speri jih prek cedila in ponovno dobro odcedi. Nato jih v mešalniku na hitro razdrobi na manjše koščke ter dodaj še vse ostale sestavine (razen olja). Zmiksaj v gladko zmes, prilij olje in ponovno zmiksaj, da se vse lepo združi. Kremo razporedi po zdaj že dovolj trdnem vanilijevem slojem pekač ter ga za dve uri postavi v zamrzovalno skrinjo.

Za žele v mešalniku zmiksaj na kocke narezan mango z nekaj sladkorja. Po želji lahko dodaš še nekaj kapljic limoninega soka, da bo sladica nekoliko bolj osvežilna. V zmes dodaj agar v prahu ter vse skupaj zmiksaj v gladko kremo. To prelij v kozico in nežno segrevaj do vretja (oziroma po navodilu za pripravo agarja iz embalaže izdelka). Rahlo ohladi, nato prelij prek sladice in čez noč postavi v hladilnik (ali za kakšno uro v zamrzovalnik).

Pred postrežbo sladico vsaj za pol ure (če je bila v hladilniku) ali za nekaj minut (če je bila v hladilniku) postavi na sobno temperaturo, nato razreži in ponudi.

Sladico seveda lahko tudi okrasiš. S svežim ali suhim cvetjem ne moreš zrešiti, pa morda z žlico kokosovih kosmičev, maka, cvetnega prahu… Čisto po želji.

Preostanek nepostrežene sladice obvezno hrani v hladilniku ali skrinji, če preostanek misliš hraniti dalj časa.

Tortica je v živo veliko lepša, na ta oblačen in mračen dan se pač ni mogla izkazati v svoji najlepši luči. Obdelava fotk? Ne hvala. Tega ne delam in ne želim. Hrana je, kakršna je. Pa četudi v živo velikokrat precej lepša, dišeča in vabljiva.

Dodaj odgovor