S čokolado oblit presni čokoladni mousse s češnjevo marmelado

Poleti je za prižig pečice pogosto preprosto prevroče. Vseeno pa se tu pa tam (ali pač vsak dan) prija z nečim posladkati. In pockljati. Zagotovo je sladoled tisti, ki v vročih dneh najbolj ‘sede’. Če ne prej, pa zvečer, ko se ozračje malce ohladi, pa tudi kaj drugega.

Obstaja veliko sladic, za katere pečice sploh ne potrebuješ. Sem zagotovo sodijo različne sladice v kozarcih, tiramisu, cheesecake-i, ki jih ni potrebno peči in za podlago potrebuješ le nekaj zmletih piškotov, ter seveda vse presne sladice.

Moja današnja je skoraj presna. Češnjeva marmelado je bilo nekoč pač potrebno skuhati, pa tudi čokoladni obliv je narejen iz povsem ‘običajne’ temne čokolade in ne tiste presne.

Najboljša marmelada je seveda domača. Zanjo lahko uporabiš najbolj sveže in kakovostno sadje ter dodaš toliko sladkorja, kolikor želiš. Namesto običajnega lahko uporabiš tudi brezovo ali kakšno drugo manj škodljivega sladila. Lahko greš celo korak dalje in namesto običajne marmelade, pokuhanim češnjam dodaš chia semena, ter jih na ta način zgostiš. Sama sem tokrat uporabila kar marmelado. Ker je bilo v tem trenutku najbolj priročno. Je pa res, da je češnjeva marmelada domača, brez velikih količin sadkorja in drugih dodadkov. 100% naravna in povsem ekološka.

Kar pa se tiče čokolade, je takole… Boljša kot bo, boljša bo sladica. Zato izberi takšno, s katero se tudi sicer najraje sladkaš. Sama sem izbrala kobminacijo meni ljubih čokoladnih tablic. Nista najljubši, sta pa kar visoko na lestvici. Prva je iz Hoferja in cenovno zelo ugodna, druga malce dražja, Lindova. 70% Lindova je ena mojih najljubših, a je tokrat nisem imela. Zato sem preliv pripravila iz Hofrove, z enakim odstotkom kakavovega deleža, 90% Lindovo, s katero me je zadnjič presenetil dedek, pa sem uporabila zgolj kot piko na i. Je kar močnega okusa, zato jo je čisto malo povsem zadosti. Ti seveda lahko uporabiš katerokoli čokolado želiš. Vseeno ti predlagam, da mlečno zamenjaš za temno, pa četudi ‘le’ 60 odstotno. Temna čokoalda ustvari prijeten hrustljav plašček, pod katero se skriva nežen čokoladni mousse.

Osnova zanj so indijski oreščki. Pred miksanjem jih vedno namočim v zadosti količini vode in jih v njej pustim stati vsaj nekaj ur, še bolje čez noč. Nato jih preko cedila splaknem in dobro odcedim, ter šele nato zmiksam. Le malokdo ima doma pregrešno drage turbo mikserje, ki lahko trde, nenamočene oreščke spremeni v povsem gladko kremo. Če pa nekaj ur odstojijo v vodi, se zmehčajo in omogočijo tudi nam, ki uporabljamo malo bolj običajne kuhinjske pripomočke, da iz njih pripravimo kreme, ki so osnova marsikatere presne sladice.

Poleg oreškov je v kremi tudi kakav, za sladilo pa javorjev sirup. Običajno se doda tudi kokosovo olje. Zaradi dodane maščobe, se krema v hladilniku primerno strdi. Še boljša izbira pa je kakavovo maslo. Sploh ko gre za čokoladne sladice. Kakavovo maslo poskrbi za res žameten čokoladni okus. Je nekoliko dražje, a glede na to, da ga boš verjetno uporablja/a zgolj za sladice (kokosovo pa imaš verjetno tudi za kuhanje), bo vrečka kakakovega masla zadostovala za kar nekaj sladic. Tudi sama ga kupim le občasno. Najboljše je tisto v obliki majhnih kapljic, saj se nad soparo hitro in enakomerno stopi. Našla sem ga v Muellerju.

Sestavine:

  • 145 g indijskih oreščkov
  • 55 ml mandljevega mleka (ali drugega rastlinskega napitka)
  • 45 ml javorjevega sirupa
  • 15 g presnega kakava v prahu
  • pol čž prave burbonske vanilije v prahu*
  • 35 g kakavovega masla
  • (domača) češnjeva marmelada
  • 125 g temne čokolade
  • dodatno, neobvezno: še nekaj res temne čokolade za okras

*lahko uporabiš tudi semena stroka vanilije ali nekaj kapljic čistega vanilijevega izvlečka

Postopek:

Nekaj ur (ali večer prej) v zadostno količino namoči indijske oreščke. lahko doda še kakšno kapljico limone.

Ko se lotiš sladice, najprej utekočini kakavovo maslo. Stopiš ga nad vodno kopeljo. Pazi, da se spodnja kozica z vročo vodo ne dotika zgornje, kjer se topi maslo. Stopljeno kakavovo maslo odstavi.

Čez noč namočene indijske oreščke speri preko cedila. ko odteče vsa voda jih stresi v najbolj zmogljiv mešalnik, ki ga premoreš. Na hitro zmiksaj, da se razdrobijo, nato dodaj mandljevo mleko in javorjev sirup. Zmiksaj. Dodaj še kakav in vanilijo in miksaj toliko časa, dokler ne dobiš gladke kreme. Po potrebi mešalnik večkrat ugasni in sestavine z žlico ali silikonsko spatulo potisni proti rezilom. Ko je krema pripravljena v mešalnik počasi vlij še raztopljeno kakavovo maslo in ga zmiksaj v kremo.

S kremo enakomerno napolni vdolbinice silikonskega modelčka za muffine. Na vsak mousse previdno daj žličko marmelade in vsaj za nekaj ur postavi v zamrzovalnik.

Čokoladni preliv pripravi nad vodno kopeljo kar zopet pomeni, da v kozico naliješ malce vode, na kozico pa postaviš manjšo kozico tako, da se ne dotika gladine vode. Ko voda zavre, nekoliko znižaj temperaturo in v manjšo kozico nalomi koščke čokolade. Med občasnim mešanjem počasi stopi čokolado.

Iz zamrzovalnika vzemi zamrznjene mousse, ter vsakega posebej potisni iz silikonskega modelčka. Postavi jih na rešetko ter z žlico čeznje prelij stopljeno čokolado. Po želji utekočini še temnejšo vrsto čokolade (ali pa morda belo?) ter z njo okrasi že malce strjen čokoladni plašček. Postavi v hladilnik za kakšno uro, da se preliv stopi in postane prijetno hrutljav. Pred postrežbo sladico za nekaj minut postavi na sobno temperaturo.

Ti na pol zamrznjeni čokoladni grižljajčki so popolna poletna sladica. Čokoladni okus moussa ter čokoladnega preliva preseka sočna maremlada in če češnjeve nimaš ali je v najbližji trgovini ni, lahko izbereš tudi kakšno drugo. K čokoladi se namreč podajo različne vrsta sadja. Ena mojih najljubših je zagotovo kombinacija maline in čokolade, izberi pa tisto, kar je ljuba tebi. Pazi le, da bo marmelada primerno gosta.

Dodaj odgovor