Tahini

Včasih sem tahini v svoji kuhinji precej uporabljala. Sploh za razne prelive za solate ali testenine, pa za doma narejen hummus (namaz iz čičerike) in celo za preproste, a odlične brezglutenske sezamove piškote. Če ne veš kaj tahini sploh je, ti lahko povem, da tahini, kljub nenavadnemu imenu, ni nič drugega kot sezamova pasta, torej neke vrste gosta omaka iz sezamovih semen.

Tahini je izredno priljubljen, poznajo ga po celem svetu, izviral naj bi iz Perzije in je verjetno še vedno najbolj pogosto uporabljen v bližnjevzhodni ter mediteranski kuhinji. Zadnja leta je morda malce zapostavljen, saj so na tržišče prišla druga vrsta rastlinskih namazov, kot sta mandljevo in arašidovo maslo. Medtem, ko gre pri slednjih za maslo iz oreškov, je tahini maslo iz semen in je tako primerno tudi za tiste, ki so na oreščke alergični. Sezam vsebuje ogromno kalcija in ker ga je v lončku takšnega pripravka res velliko, je tudi tahini zakladnica kalcija, poleg tega pa prava rastlinska beljakovinska bomba.

Tahini je dolgo nisem kupila. Za solate in testenine pripravljam drugačne prelive, hummus pa v resnici lahko narediš tudi brez njega, čeprav tahini v originalnem namazu iz priljubljene čičerike ne bi smel manjkati.

Tahini ima nekoliko specifičen okus (ki, kljub temu, da gre zgolj za mleta semena, zeloooo variira od znamke do znamke). Na okus se moraš morda kar malce ‘navaditi’. Spomnim se, ko sem ga poskusila prvič. Joj, kako zelo mi NI! bil všeč. Čez leta sem zopet naletela nanj in takrat me je njegov okus povsem zasvojil.

Tahini je lahko del najrazličnejših omak in slanih jedi, pa tudi v sladicah se dobro obnese. Pred leti sem imela obdobje, ko sem žlico tahinija dobro premešala s cimetom, ščepcem ingverja, včasih pa še z malce medu in z omako prelila na večje kose narezano banano. Celo bananin ‘puding’ sem si pripravljala. Sezamova pasta je odliče dodatek sladkim jutranjim kaša in palačinkah ter odlična osnova za čokoladni namaz. Izredno zdrav dodatek torej, s številnimi vitamini in minerali, predvsem za zdravje mišic, kosti, pa tudi nohtov, kože in las.

Tahini najcenejši artikel. Sploh, če rad/a posegaš po ekoloških sestavinah. Njegova ‘življenjska’ doba je sicer kar dolga, če ga seveda hraniš dobro zaprtega ter na polici hladilnika. A če želiš tahini uporabiti zgolj pri določene receptu ali imaš zanj rezerviranih le nekaj receptov, ki niso na meniju ravno pogosto, se zna zgoditi, da tahinija ne porabiš. Razen seveda, če se ti tahini tako zelo priljubi, da ga dodajaš skorajda v vsako jed.

Tahini pa preprosto lahko narediš kar doma in tako prihraniš kar veliko denarja! Zanj potrebuješ le dve sestavini. Sezam in nekaj olja, ki bo pomagal, da se semena zmiksajo v gladko in ravno prav gosto maslo. Malce soli kot pika na i ne bo škodilo, a ta ni obvezna.

Sestavine:

  • 125 g belega sezama
  • 40 ml nevtralnega olja (najbolje sezamovega ali oljčnega)
  • šep soli (neobvezno)

Izberi ekološki sezam in kvalitetno olje. Izogibaj se refiniranega sončničnega olja. Če sezamovega ne uporabljaš, preprosto uporabi oljčno olje, tako kot jaz. Moje najljubše ostaja slovensko ekološko olje Morgan.

Postopek:

V večjo ponev stresi bela, oluščena sezamova semena in jih na nizki temperaturo nežno praži nekaj minut.* Pri tem ves čas mešaj, da se semena ne zažgejo. Sezam je pripravljen, ko se čisto rahlo obarva in malce zadiši.

Semena pretresi v mešalnik in pusti, da se malce ohladijo. Nato jih nekaj časa miksaj, da dobiš gosto zmes. Dodaj olje ter ponovno miksaj, da se sestavini združita. Med obdelavo semen po potrebi večkrat ustavi mešalnik, ter vsebino z žlico potisni proti rezilom.

Na kocu dodaj še ščep soli (če želiš), ponovno na hitro premiksaj, nato pa pasto prelij v steklen kozarček. Dobro ga zapri ter sezamovo maslo hrani v hladilniku.

*če nimaš velike ponve, kjer bi bila semena le v eni plasti, količino razdeli na pol in seam praži v dveh delih. Rahlo pražena semena nekoliko bolj aromatična in se lažje ter lepše miksajo. V prodaji je tudi neoluščen sezam. Sama z njim tahinija (še) nisem pripravljala, ker se mi zdi, da zna biti preveč grenak.

Tahini hrani v dobro zaprtem steklenem kozarcu v hladilniku. Če se gostejši in redkejši del masla ločita, ne skrbi. Gre za normalen pojav, ki se zgodi tudi pri vseh kupljenih sezamovih pastah. Pred uporabo ga zgolj dobro premešaj.

Dodaj odgovor