Krofki iz mletih bučnic s prelivom bele čokolade

Še eni krofki za letošnjega pusta. Tudi ti, tako kot tisti zadnjič, niso pravi krofi. Niso ocvrti, niso kvašeni. V njih pa prav tako ni niti kančka maremlade. No, te niti ne bi moglo biti, saj je v sredini krofa luknja. Donut krofi so v zadnjih letih vse bolj priljubljeni tudi pri nas in čeprav v njih ni prostora za marmelado, so vseeno zelo sladki, saj so običajno preliti z debelim slojem najrazličnejše glazure. Sladek plašček na takšni sladici ne sme manjkati.

Za moje krofe sem uporabila kar biskvit za torto, oziroma natančneje, za rulado. So resnično rahli, pa tudi lahki, saj biskvit ne vsebuje bele moke, pa tudi katere druge ne. Glavna sestavina so mleta bučna semena, ki skupaj z jajci in zdravo obliko sladkorja tvorijo osnovo letošnjih domačih krofov.

Da pa ti vseeno ne bodo preveč zdravi (za pusta se je pač treba vsaj malce pregrešiti), sem jih oblila z debelim slojem stopljene bele čokolade. Vseeno sem izbrala kvalietetno in ekološko čokolado ter jih morda ravno zato v mislih na svojo izbiro pojedla nekaj več 😉

Moji krofki zagotovo niso videti tako lepo kot tisti iz butičnih pekarn. A so moji. Domači in nepopolni. Vedno se tolažim tudi z dejstvom, da je z bele moke pač veliko lažje peči in je končen videz jedi vselej veliko lepši. Brezglutenska peka je malce bolj kočljiva. Ni, če uporabljaš že pripravljene brezglutenske mešanice mok, če pa namesto njih raje prisegaš na posamezne, enostavne in naravno brezglutenske sestavine, temu ni tako.

Lahko pa domačim krofom vseeno in zelo enostavno podariš kanček glamurja. Resda lahko uporabiš narazličnejšo jedilno dekoracijo, ki je na voljo praktično v katerikoli živilski trgovini. Žal pa so sestavine različnih sladkornih posipov precej nezdrave, saj so polne umetnih barvil in dodatkov.

V to kategorijo pa zagotovo ne sodi jedilno suho cvetje. Z njim lahko polepšaš marsikatero sladko dobroto, uporabiš jih lahko na sladkih obloženih kruhkih, jutranjih kašah ter celo v slanih jedeh. Z njimi vsaka jed zažari ter s takšno piko na i hitro pridobi videz v restavraciji postreženega krožnika. Veliko različnih cvetlic lahko kupiš na tej spletni strani (klik). Mikrozelenje Šebenik ima poleg suhih na voljo tudi pestro izbiro svežih jedilnih dekorativnih cvetlic, vendar bo nanje potrebno še malce počakati, saj je trenutno za njihovo rast še prehladno. Namesto svežih cvetlic pa že zdaj lahko naročiš mikrozelenje, za lep in eleganten dodatek slanim jedem.

Za moje krofke sem uporabila suhe dalije ter vrtnične listke, ki sem jih kombinirala z ekološkimi, naravno sladkimi bonbončki. Preprosto sem jih sesekljala ter s prahom pusula čokolado, še preden se je strdila. Skoraj enak učinek naredi še bolj zdrava opcija – vse bolj priljubljeno ilofilizirano sadej, ki ga preprosto razrobiš med prsti.

Čeprav vsi jemo tudi z očmi in nas lepe stvari seveda bolj privlačijo, pa je na koncu pomembno le eno. Okus. Verjamem, da prednost daješ zdravim jedem (in verjetno zato tudi prebiraš moje recepte). Z malce iznajdljivosti se lahko (vsaj malo bolj) zdravo sladkaš tudi za pusta. Na moji spletni starni najdeš kar nekaj različnih receptov za krofe, ki sem jih okoli pustnega časa objavila tudi v preteklih letih, morda pa poskusiš ravno današnje.

Sestavine:

za biskvitne krofe…

  • 50 g bučnih semen
  • 60 g sladkorja (priporočam ksilitol, naravni in zdrav brezov sladkor)
  • žlička bučnega olja
  • 1/4 čž pecilnga praška
  • 3 jajca

preliv

  • 200 g bele čokolade (po možnosti ekološke)

predlog za okras…

  • jedilno, naravno suho cvetje
  • zdrobjeni ekološki drdi bonbončki ali liofilizirano sadje (na primer maline ali jagode)

Postopek:

V mešalnik vrzi bučna semena in dodaj polovico sladkorja (30g). Zmiksaj v fino moko, a pazi, da iz bučnic zaradi pretirano dolgega miksanja ne nastane pasta. Pretresi v skled in vmešaj pecilni prašek.

Pečico segrej na 180 stopinj. Loči beljake in rumenjake.

Rumenjake z 20 g sladkorja z električnim mešalnikom stepaj do gladke, svetlo rumene kreme. Ročno jim vmešaj nekaj bučnega olja.

V drugi posodi z očiščenim ročnim električnim mešalnikom do mehkih vrhov stepaj beljake s preostankom (10g) sladkorja.

V rumenjake izmenično nežno vmešavaj mešanico sladkanih mletih bučnic in stepenih beljakov.

Pekač za krofe* dobro premaži z oljem ter nežno posuj z mletim sladkorjem. Z zmesjo napolni modelčke ter peci pibližno 15 minut. Krofke pretresi na rešetko, da se ohladijo**.

Medtem pripravi čokoladno glazuro. Manjšo kozico postavi na večjo, v katero naliješ malce vode (vendar tako, da se voda ne dotika dna zgornje posode). V zgornjo, manjšo posodo nalomi belo čokolado. Vodo zavri, pri tem pa s silikonsko spatulo ves čas mešaj, da se čokolada nežno stopi. Ko je stopnjena skoraj vsa (približno 90%), skledo prestavi na delovni pult in mešaj, dokler se povsem ne stopi.*** V čokolado potopi krofke ter jih postaviš na rešetko. Ko glazura še ni povsem strjena, krofe okrasi s poljubnimi dodatki, nato pa pusti, da se čokolada v miru strdi.

* najboljši so silikonski pekači, saj se testo v njih najmanj sprime.

**če se v klasičnem pekaču krofi prilepijo, ne obupaj. Z ravnim nožem (npr, tistim za maslo) nežno potuj okoli vsakega krofa ter tudi pod njim ter ga tako nežno odlepi od podlage.

***bela čokolada je za topljenje dokaj delikatna. Previsoka temperatura jo iz utekočinjenega stanja hitro lahko spremeni v vse bolj gosto pasto, ki jo težko naneseš na pecivo. zato čokolado topi počasi, ves čas mešaj, ter jo še pravi čas odstavi.

Na koncu ti želim le še čim bolj sproščen, norčav in vesel pust! Privošči si krof ali dva (ali tri, če ti paše). Poleg zdravih domačih krofov tudi kakšnega klasičnega, tradicionalno slovenskega. Puhastega, kvašenega, z marelično marmelado polnjenega, ocvrtega. Privošči si. A seveda po pameti 😉

Dodaj odgovor