Piščančji file s sladko papriko in šampinjoni

Kombinacija mesa in gob ni nekaj novega. V tvoji kuhinji morda res ni, pri meni pa je. Če dobro pomislim, sploh ne vem, če sem meso že kdaj pripravljala skupaj z gobami. Spomnim se sicer, da sem si nekoč naredila okusno piščančjo rižoto, kamor sem vpletla tudi gobe, in ker je bila ravno jesen, tudi kostanj. Nisem pa nikoli naredila zrezka, ob katerem bi bile pražene gobice ali pa bi tega objemala gobja omaka. Takšni so pogosto na meniju predvsem v kakšni domači gostilni, a kadar me strežejo drugi, raje izberem kaj drugega. Zrezek z gobami zagotovo nikoli ni (bil) moja prva izbira. Bil, ker bom morda naslednjič naročila ravno to.

Danes sem si namreč prvič spekla sočna piščančja prsa, zraven, oziroma v isti ponvi, pa popražila še sveže šampinjone. In veš kaj? Kosilo je bilo naravnost odlično. Me znima, kako ga pripravljajo šele profesionalci! Zraven sem si postregla še kuhan basmati riž, preprosto prilogo, saj česar več meso sploh ni potrebovalo.

Verjetno pa je bila tudi kombinacija začimb tista prava. Tista, ki je poskrbela za veliko mero okusa. Predvsem sladka mleta paprika, ki je še ena izmed sestavin, ki je še do pred kratkim skorajda nikoli nisem uporabljala. Sem pa zadnjič, ko sem pripravljala recept s kislim zeljem, v katerega naj bi sladka mleta paprika odlično pasala, vseeno kupila vrečko živo rdeče začimbe. Izbrala sem ekološko in ne vem, ali je razlog v tem ali čem drugem, a bila je nepremerljivo boljšega in bolj polnega okusa kot mleta sladka paprika, ki smo jo včasih uporabljali doma. No, doma še vedno jo. Tista je pač najcenejša in morda me ravno zaradi neprijetnega okusa nikoli ni pritegnila.

Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je f-5.jpeg

Nisem ljubiteljica raznih težkih kremnih, smetanovih omak. Poleg tega mi je všeč, da so gobice malce ‘na zob’, saj so tako veliko bolj polnega okusa. Najraje jih popražim na oljčnem olju, skupaj s česnom. Na koncu začinim s soljo in sveže mletim poprom, običajno pa jim dodam še veliko žlico masla. Tako pripravljene gobice so odličen dodatek raznim kašam, testeninam in drugim jedem, ki jih želiš popestriti s svežimi gobicami.

Na maslo tudi tokrat nisem pozabila, sem pa uporabila maslo ghee. Ghee je kuhano maslo, kar pomeni, da se z dolgim segrevanjem loči maščoba od mlečnega dela. Ta je pozneje odstranjen, ostane pa le maščoba zlate barve, ki laktoze praviloma ne vsebuje. Kuhano maslo ima veliko pozitivnih lastnosti. Cenjeno je predvsem v ayurvedi, v kuhinji pa ga marsikdo uporablja zaradi specifičnega okusa ter dejstva, da se maščobo lahko segreva na precej visoke temperature, pa za razliko od drugih vrst olj telesu ne bo škodovala. Na okus gheeja se je na začetku morda res potrebno nekoliko navaditi, a te hitro zasvoji. Priporočam ti, da mu daš priložnost, če pa ga trenutno še nimaš v shrambi nič zato, v receptu ga zamenjaj za običajno maslo, pa bo jed prav tako okusna. Sicer pa ghee lahko dobiš že praktično v katerikoli trgovini (celo v nekaterih drogerijah ga imajo). Sama prisegam na slovensko maslo, natančneje na Zlati ghee.

Sestavine:

  • 2 piščančja fileja (skupno cca 250 g mesa)
  • 100 g belih šampinjonov
  • pol čebulice
  • strok česna
  • oljčno olje
  • 1 velika JŽ ghee masla
  • 1 JŽ sladke mlete paprike
  • 1 zvrhana čž suhega origana
  • sol in poper
  • žlica svežega, drobno sesekljanega peteršilja

Postopek:

Meso s papirnato kuhinjsko brisačko dobro osuši. Posuj ga z mleto sladko papriko, origanom, soljo in sveže mletim črnim poprom. Začimbe z rokami vtri v obe strani mesa.

Gobam odreži bet. Ne peri jih, le obriši s papirnatim servietom. Nareži jih na rezine. Čebulico drobno sesekljaj, enako stori s česnom.

Ponev segrej z žlico oljčnega olja. Na njem nežno popraži čebulico. Čebulico preloži na krožnik, po potrebi dodaj še malce olja ter na njem iz obeh strani popeci meso. Preloži ga na krožnik k čebulici ter pokrij, da ostane toplo.

V isto ponev prilij še nekaj olja ter na njem popraži gobice. Ko se obarvajo in malce popečejo, dodaj strt, nasekljan česen ter začini s soljo in poprom.

Štedilnik ugasni, v ponev vrni meso s čebulico ter dodaj veliko žlico masla. Premešaj, da se maslo stopi in meso pregreje. Potresi z nasekljanim peteršiljem ter serviraj s svojo najljubšo prilogo.

Priporočam ti, da izbereš malce debelejše zrezke. Povsem tenki se namreč hitro prepečejo in niso tako sočni in okusni. Mesa nikar ne peci predolgo, premalo pa seveda tudi ne, saj perutnina ne sme biti rožnata. Če nisi prepričan/a, ali je meso pečeno ali ne, uporabi termometer za živila.

Dodaj odgovor