Brancin z belim fižolom, kaprami in češnjevim paradižnikom

Ribice, ribice. Lahka in zdrava poletna izbira za kosilo ali večerjo.

Ribe jem vse leto, zagotovo pa poleti nekoliko več. Takrat zagotovo pridejo na vrsto vsaj enkrat tedensko, med letom pa vsaj dvakrat na mesec. Rada imam tako cele ribe kot fileje. Obe obliki imata svoje prednosti (in slabosti). Cele ribe se pečejo dlje, so pa navadno okusnejše, predvsem zato, ker jih težje prepečeš. Preveč pečene ribe so namreč lahko precej izsušene in zato, no, ne preveč okusne. Pri filejih se to zagotovo hitreje zgodi, zato moraš paziti, da jih pečeš res le nekaj minutk. In to je tudi njihova prednost. Izredno hitra priprava, pri uživanju pa je s fileji tudi precej manj dela. Ni se ti potrebno ukvarjati s pravilnim razrezom ribe in odstranjevanjem njenih koščic, pač pa preprosto poješ vse, kar imaš na krožniku.

Ker v moji bližini ni nobene ribarnice (razen tistega majhnega ‘otočka’ svežih morskih dobrot v bližnji živilski trgovini, ki pa pravzaprav večinoma sploh niso sveže, temveč odtaljene) imam v zamrzovalni skrinji kar nekaj različnih vrst rib. Vselej se najdejo postrvi, orade in skuše (vse je ulov mojega očeta), redno kupujem tudi lososa, občasno sardelce in gambere (ki sicer ne sodijo v kategorijo rib), brancin pa je tisti, ki v skrinjo ne zaide ravno pogosto. Sem pa vrečko zamrznjenih filejev kupila kakšen mesec nazaj in od takrat sem brancina pripravila že nekajkrat. Vsakič na drug način.

Zadnja dva sem odtalila danes, zraven pa pripravila preprosto prilogo iz vloženega belega fižola, kaper in fino zrelih češnjevih paradižnikov. Stročnice se k ribaam presenetljivo lepo podajo. Ribe s prilogo iz stročjega fižola so enkratne, k njim lepo paše tudi grah (ali grahov pire kot v receptu z lososom), pa tudi s čičeriko se lepo ujamejo. Kar sem ugotovila ne dolgo nazaj, ko sem jo priložila k hrustljavo zapečeni skuši.

Stročnice in riba so izredno lahek obrok, ki bo prav prišel predvsem tistim, ki se izogibajo kakršnih koli ogljikovih hidratov (kar po pravici povedano nikoli ne bom razumela). Za vse tiste pa, ki nismo na dieti, ob današnjem krožniku priporočam hladno krompirjevo solato, široke rezance ali zgolj nekaj koščkov dobrega kruha – tisti z drožmi zagotovo zmaga.

Obvezen dodatek ribi in to prav vsaki ribi, je kvalitetno oljčno olje. Tega nikoli ni preveč. Moje oljčne polivkae se žal ne vidi najbolje, saj je vsa stekla pod prilogo, s čimer pa ni prav nič narobe. Je pa to opomnik, da končno kupim povsem raven krožnik, kjer bo tudi kralj med olji prišel do pravega izraza. Moj izbor ostaja enak – ekološko oljčno olje Morgan.

Kljub zdravemu obroku pa je včasih potrebno dodati še kakšno dopolnilo. Dandanes je žal večina hrane zaradi izčrpane zemlje, načina vzgoje in škropiv že povsem izropana vseh hranil. Sama sicer izbiram ekološko pridelane (vsaj kolikor se da), vseeno pa telo občasno porebuje dodatno dozo vitaminov in mineralov. Njahitrejša pot so zagotovo prehranska dopolnila. Moja izbira so 100-odstotno naravna dopolnila znamke Terra Nova. Jih že poznaš? Toplo jih priporočam, saj z njimi zagotovo ne boš zaužil/a še kup nepotrebnih umetnih dodatkov.

Seveda pa zgolj z doponili ne moreš nadomestiti zdrave prehrane. Zato poskrbi za zdrav obrok. Z današnjim receptom zagotovo boš. Ne glede na to ali si ga privoščiš za kosilo ali večerjo pa ti želim dober tek!

Sestavine:

  • 2 fileja brancina (ali druge poljubne ribe)
  • 150 g češnjevih paradižnikov
  • 150 g belega fižola
  • 2 čž vloženih kaper
  • 1-2 stroka česna
  • lupinica polovine bio limone
  • nekaj limoninih rezin
  • peteršilj
  • sol
  • oljčno olje

Postopek:

Fileje rib odtališ, nato jih dobro osušiš s kuhinjsko paprinato brisačko. Iz obeh strani jih natreš z oljem ter soljo.

Na oljčnem olju nekaj minutk pražiš prepolovljne češnjevce, toliko, da začnejo rahlo karamelizirati. Nato jim dodaš odcejen in spran vložen fižol, limonino lupinico, strt česen in kapre. Začiniš po okusu. Mešanico preložiš v globok (vnaprej segret) krožnik ter pokriješ s folijo, da ostane toplo.

Na isti ponvi iz obeh strani popečeš še rezine limone in jih dodaš topli zelenjavi.

Ponev očistiš in na olju popečeš fileje rib, najprej s kožo navzdol. Ko je ta hrustljavo pečena, za le nekaj sekund obrneš ribo še na drugo stran. Nato jo preložiš k zelenjavi, dodaš svež peteršilj ter vmešaš oljčno olje.

Ponudiš s širokimi rezanci ali kar s kosom domačega kruha, s katerim na koncu zlahka ‘pomažeš’ sočne sokove, ki jih za seboj pustijo popečeni paradižniki, limona, slane kapre ter seveda oljčno olje.

Ribe sodijo med beljakovinska živila, polna zdravih maščob. So lahko prebavljiva in zato idealna izbira za vroče poletne dni. Ob zdravi večeji seveda lahko nazdraviš tudi s kozarčkom belega vina. V manjših količinah ti tudi alkohol ne bo škodil 😉

Dodaj odgovor