Veganska čokoladna pita (brez gluetna) z želejem gozdnih sadežev

To je to. To je točno to, kar sem danes potrebovala. Ravno prav sladko, čokoladno sladico. Pita, s krhkim, piškotnim testom in pregrešno svilnato kremo iz temne čokolade je bila zadetek v polno. Bila, ker je že zelo kmalu ne bo več. Ker sem dva kosa pojedla na mah, tri podelila, s preostankom pa se sladkam ravno v tem trenutku. Če bi bila sladica ‘le’ čokoladna, verjetno ne bi bila tako zelo okusna kot je z dodatkom mešanice mojih najljubših gozdnih sadežev. V sredini se namreč skriva žele, ki s svojo svežino in kislino sladko dobroto prav lepo omili. Zaradi njega je čokoladna pita bolj sočna (in jo zato zlahka poješ še malce več 😉 )

Veš, mislila sem, da mi ne bo uspela. Pa ne zato ker bi bila priprava težka (nikakor ni!), ampak ker sem bila prepričana, da bo skorjica čisto preveč drobljiva. Res je nekoliko bolj drobljiva, a ravno to je njen plus. Krhko testo je kot najboljši čokoladni piškot. Tisti hrustljavi dodatek, ki ga ob kremnih sladicah vedno potrebujem. Krhko testo vseeno lepo zdrži plast sočnih sadežev in odlične čokoladne kreme.

Ne enega ne drugega ni težko narediti. In če izbereš ekološke sestavine, zdravo sladilo in kvalitetno temno čokolado, je pita tudi zelo zdrava sladica. Ker v njej ni ne jajc in ne mlečnin je povsem veganska in če za testo izbereš brezglutenske kosmiče tudi brez glutena. Kosmiče pa lahko v celoti zamenjaš za mandljevo moko in se na ta način glutenu povsem izogneš. Praktično se izogneš vsem žitom. Če ti je izogib enega ali drugega morda pomemben.

Pita je pripravljena v pekaču s snemljivim dnom. Če rad/a pečeš in tega še nimaš, ti nakup res toplo priporočam. Sladice brez težav vzameš iz pekača in te izgledajo lepo tudi, ko so še v enem kosu. Ta, ki sem ga uporabila tokrat je malce manjši kot običajni. Njegov premer je 20 centimetrov, koščki po razredu pa so ravno prav veliki. Seveda lahko uporabiš tudi večji pekač, vendar bo potem skorjica tanjša, nadeva pa malce manj. Seveda pa je tudi odvsno kako visok je rob pekča. Višji ko je, bolj bogata je (lahko) sladica.

Sestavine:

za testo…

 • 100 g mandljeve moke (ne mletih mandljev)
 • 100 g (brezglutenskih) ovsenih kosmičev*
 • 25 g presnega kakava
 • ščepec soli
 • 45 g kokosovega olja (mehkega, ne tekočega)
 • 45 ml javorjevega sirupa

za žele…

 • 400 g poljubnih gozdnih sadežev**
 • 45 ml javorjevega sirupa
 • četrtina čž prave burbonske vanilije v prahu (lahko tudi malce tekoče)
 • 2 g (pol čž) agarja v prahu***

za čokoladni ganaš…

 • 100 g kvalitetne temne čokolade s 70% kakava****
 • 30 ml javorjevega sirupa*****
 • kokosovo mleko (trdi del)******
 • ščep prave burbonske vanilije v prahu
 • ščepec soli (po želji)

*ovsene kosmiče do finega zmiksaj v mešalniku. Če želiš, jih uporabi malce več, kosmičevo moko pa presej. Če želiš, tudi namesto kosmičev lahko uporabiš mandljevo moko.

Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je 20210814_105120-edited-scaled.jpg

**uporabila sem zamrznjeno mešanico gozdnih sadežev (malin, borovnic, robid, rdečega in črnega ribeza). Katerakoli mešanica bo povsem ok, količino sladila pa prilagodu kislosti sadežev.

***agar agar je rastlinsko želirno sredstvo, narejeno na osnovi rdečih morskih alg.sama izberem 100-odtotnega, saj imajo nekateri praški dodane različne adetive.

****kvalitetnejša kot je čokolada, bolj zdrava in oksunejša bo sladica.

*****ker nisem imela dovolj javorjevega sirupa sem ga kombinirala z medom. V strogih merilih ta ni veganski, a mene to ne moti 😉 Kombinacija sladil se je izkazala za zelo okusno, kar je tisto, kar šteje. Lahko torej uporabiš eno ali drugo, ali pa kombinacijo različnih tekočih sladil.

*****400 gramsko pločevinko kokosovega mleka čez noč postavi v hladilnik. Pred uporabo pločevinko odpri ter z žlico izdolbi gost, strjen del kokosovega mleka. Ta bo osnova za čokoladni ganaš. Uporabi kokosovo mleko z vsaj 60% maščobe. Jaz sem svojega kupila v DM-u.

Postopek:

testo…

Pečico segrej na 175 stopinj. Pekač premaži s kokosovim oljem.

Fino zmiksaj kosmiče (po želji presej ali uporabi kupljeno ovseno moko) ter v mešalnik dodaj kakav, mandljevo moko ter ščepec soli. Zmiksaj, nato po žlicah dodaj maščobo in javorjev sirup. Zmiksaj dokler se testo ne začne lepiti skupaj. Po potrebi mešalnik večkrat ustavi in iz stranic podrzaj sestavine navzdol proti rezilu. Če je potrebno med mešanjem dodaj žličko ali dve vode.

Zmes pretresi v pekač ter jo s prsti dobro pritisni ob dno ter rob pekača. Potrudi se in oblikuj kar se da lepo testo. Z vilico na dnu nekajkrat prešpikaj ter peci približno 12 minut.

žele…

Medtem že lahko pripraviš nadev. V kozico stresi sadeže ter jih počasi segrevaj do vretja. ko zavre, temperaturo znižaj ter nežno kuhljaj približno pol ure (da se volumen zmanjša za polovico). Vmes večkrat premešaj ter sadju dodaj vanilijo in sladilo.

Sadje prelij v očiščen mešalnik, potresi z agarjem ter zmiksaj v gladko sadno kremo. Nato jo prelij nazaj v kozico, zavri, znižaj temperaturo in nežno kupljaj 2-3- minute. S tem aktiviraš želirno sredstvo, ki se bo kasneje med hljenejem primerno strdilo.

Sadni žele prelij v ohlajeno pito ter ga s hrbtno stranjo žlice nežno porabnaj. Ko se nekoliko ohladi, pito za 15 minut prestavi v hladilnik.

čokoladni ganaš…

Med hlajenjem pite pripravi čokoladno kremo. Čokolado nalomi na manjše koščke ter stresi v večjo skledo. V kozici pogrej strjeni del kokosovega mleka skupaj z mleto vaniljo. Pazi da mleko ne zavre, odstavi ga tik pred vretjem. Z njim prelij čokolado ter z ročno metlico mešaj toliko časa da dobiš enakomerno, svilnato gosto čokoladno kremo. Prilij sladilo ter po želji začini z majhnim ščepcem soli (sol pomaga poudariti čokoladni okus). Ponovno premešaj ter čokoladno kremo previdno prelij preko strjenega želeja. Po potrebi kremo s hrbtno stranjo žlice ali ravno silikonsko spatulo nežno poravnaj. Ohlajaj vsaj 10 minut, nato za nekaj ur (ali najbolje čez noč) postavi v hladilnik.

postrežba in okras…

Na zalogi sem imela še nekaj čokolade zato sem jo stopila nad vodno kopeljo ter ji vmešala nekaj kapljic kokosovega olja. Nato sem z žico pokapljala obok pite ter jo okrasila s svežimi gozdnimi sadeži, ki sem jih zjutraj našla ob robu gozdne jase, dodala pa sem še nekaj travniških cvetlic.

Pred postrežbo je pomembno, da pito za nekaj časa postaviš na sobno temperaturo. Tako se bo lažje rezala, krema pa bo resnično gladka in žametna. Preostanek nato vrni na hladno.

Pekača se najlažje znebiš tako, da pito postaviš na višji in ožji predmet (narobe obrnjen kozarec ali pločevinko). Rob pekača tako sam spolzi, ti pa pito lahko počasi prestaviš na krožnik, kjer bo dočakala svoj razrez.

K piti se prav lepo poda tudi kepica hladnega sladoleda (ali sorbeja). Malinin na primer, bo več kot odličen.

Verjetno je to zadnja sladica v letošnjem dopustu. Vsaj tista, pečena in doma narejena. A nič zato, še vedno bodo vikendi rezervirani za sladke dobrote, med tem časom pa mi bo družbo delale sladoledne lučke. Delam svoje in čeprav se morda sliši malce prevzetno, so, vsaj meni, daleč najbolj okusne. Vsak dan ‘zmažem’ vsaj dve ali tri in ker je priprava tako hitra in enostavna, sestavine pa lahko dostopne, se ni bati, da bi zaloga pošla 😉

Dodaj odgovor