Hranljiv kruh iz semen, kosmičev in mladih zelenih bučk

Moj najnovejši kruh. Bogat, hranljiv, nasiten in zdrav. Pa brez glutena, kvasa in pecilnega praška je. Zgolj iz samih naravnih sestavin. V njem ni niti ščepca moke, saj večino kruha predstavljajo semena. Bučnice, sončnice, nekaj chia semen ter ajda. Ajda, ki v resnici ni žito, temveč seme. Kruhu sem dodala še nekaj ovsenih kosmičev ovsa, ki ni rasel v bližini glutenskih žit. Certificirano brezglutenske kosmiče danes ni tako težko najti, seveda pa lahko uporabiš tudi čisto navadne ovsene kosmiče, če ti gluten ne povzroča težav. Kruhu sem dodala kar oljčnega olja in soli, pa še ena ‘skrivna’ sestavina se skriva v njem. Ni je čutiti, tam je le za nekaj sočnosti ter dodatnih vitaminčkov. Prve mlade zelene bučke, ki so na vrtu pridno začele rasti, so namreč našle svoje mesto ravno v kruhu.

čeprav imam daleč najraje moj vsakodnevni ajdov kruh, pripravljen z drožmi, pa se občasno rada poigram še s kakšnim, malo drugačnim receptom. Na spletni strani kjer se trenutno nahajaš lahko najdeš kar precej receptov za najrazličnejše kruhe. Takšne, ki včasih že malce spominjajo na pecivo in ker so zaradi svojih sestavin tako polnega okusa, jih lahko ješ tudi čisto brez vsega. Takšni kruhi so navadno polni semen in/ali oreščkov ter brez vzhajalnih sredstev. To pa ne pomeni da so ‘zbiti’, le nekoliko bolj gosti so, bolj nasitni in seveda veliko bolj hranljivi.

Takšen je tudi ta. Takoj po fotografiranju sem zmazala kar pol hlebčka in ja, še dolgo sem bila sita. A se pač nisem mogla upreti. večino sem pojedla kar samega, na nekaj koščkov sem za dodaten vitaminsko-encimski ‘bum’ dodala še sveže mikrozelenje.

Nekaj rezin sem kar takoj zamrznila. Da bi se obvarovala sama pred seboj in ne bi pojedla kar vsega (kruh je pač moja šibka točka) in bom v njem lahko uživala še nekaj naslednjih dni. Nekaj kosov pa sem prihranila za zajtrk, ki sem si ga pravkar privoščila. Vmešana jajčka, rezine avokada, malce češnjevega paradižnika ter kosi mojega novega kruhka. Zdajle sem rezine še dodatno popekla v toasterju, da so bile tople in še nekoliko bolj hrustljave.

Kruha ni težko pripraviti, je pa res, da moraš nekaj sestavin dan prej namočiti v vodi (s tem povečaš njihovo hranljivost ter olajšaš prebavo). Pa tudi dobro zmogljiv mešalnik (mikser) ti bo tokrat prišel še kako prav. Sploh če je mace večji, saj je sestavin precej. Če imaš manjšega (tudi jaz imam takšnega), sestavine pač razdeli na dva dela in miksaj vsakega posebej, nato pa združi v večji skledi.

Zmes, ki jo dobiš, mora biti zelo gosta, takšna, da jo potem kar z žlico nadevaš v primeren pekaček. Obloži ga s peki papirjem, da ga boš pozneje zlahka vzel/a iz pekača.

Sestavine:

  • 120 g sončničnih semen
  • 100 g bučnih semen
  • 100 g hladno luščene (zelene) ajdove kaše
  • 250 ml vode
  • 20 g chia semen
  • 85 g ovsenih kosmičev (po potrebi brezglutenskih)
  • 2 čž soli
  • 125 g naribane trše cukini bučke
  • cca 100 ml vode *
  • 60 ml oljčnega olja

*vodo dodajaj postopoma. Toliko, da se bodo sestavine malce lažje zmiksale. Poskusi s čim manj tekočine, mikserček bo sicer malce trpel, a bo šlo 😉 Bo pa kruh toliko boljši in se bo tudi notranjost zlahka dobro spekla.

Postopek:

V skledo stresi bučnična in sončnična semena ter ajdovo kašo. Prelij s približno 250 ml vode ter pusti nekaj ur, najbolje čez noč.

Naslednji dan preko cedila speri in osuši semena. Stresi jih v mešalnik, skupaj s kosmiči, chia semeni, naribanimi bučkami in oljčnim oljem. Postopoma dodajaj vodo, a nikar ne preveč. Zmiksaj v gladko gosto zmes*.

Pečico segrej na 180 stopinj.

Pekaček premaži z oljem ter obloži s peki papirjem (tako se papir lepše oprime pekača). S pomočjo žlice v pekač nadevaj zmes za kruh. S hrbtno stranjo žlice vrhnji del poravnaj, pekač pa nekajkrat udari ob pult, da se zmes lepo razporedi.

Peci približno uro in 20 minut oziroma dokler zobotrebec (lesena paličica za ražnjič ali nenazadnje nož) po vbodu v hkruh ne ostane suh.

S pomočjo peki papirja kruh dvigni iz pekača ter ga preloži na rešetko, kjer naj se dobro ohladi.

*v primeru manjšega in manj zmogljivega mešalnika preberi vrstice pred receptom

Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je 6-4-768x1024.jpg

Pekač, ki sem ga uporabila je nekoliko manjši, v večjemu bo kruh pač nižji. Uporabljam emajliranega znamke Riess, v katerem se vsak kruh in pecivo res lepo speče. Res toplo priporočam.

Dodaj odgovor