Pečen riž z gobami in zelenjavo, hrustljavimi ingverjevimi rezinami ter sezamovim posipom

Večerja, ki je nastala praktično iz ostankov. Riža, ki sem ga kuhala prejšnji dan, preostanka gob, ki so ostali v hladilniku in jih je bilo potrebno čim prej porabiti. Pečen riž s stročjim fižolom, kupljenim na tržnici in verjetno z še zadnjmi šparglji letošnje sezone. Skupaj z nekaj, malenkost bolj intenzivnimi začimbicami (pri tem mislim predvsem na hrustljavo pečene rezine ingverja) ter žlico nežnih kalčkov je v nekaj minutah nastala večerja, ki bi jo z veseljem ponovila.

Imaš rad/a kitajsko? Kitajsko hrano mislim? Jaz ne, oziroma, v kitajski restavraciji sploh še nikoli nisem bila! Sem pa že pred časom dobila nekaj paketkov kitajskih paličic. Potrebovala sem jih za nek DIY projekt. No ene so mi ostale in ker današnja jed vsaj po nekaterih sestavinah ter malce tudi po izgledu spominja na kitajsko kuhinjo, sem palčkam dala priložnost, da se izkažejo tudi tam, kamor sodijo. H krožniku riža.

O tem, da preprosto nimam potrpljenja da bi jedla s palčkami (čleprav bi bil to zame še kako dober trening saj sem absolutno prehiter jedec), pa sem jih takoj, ko sem riž začela jesti, zamenjala za veliko hitrejše orodje. Vilico 😉

Pribor niti ni tako zelo pomemben, čeprav se strinjam, da hrana ne sme biti zgolj nujno gorivo, temveč celoten obred, užitek in doživetje. In palčke k takšnim jedem zagotovo sodijo tudi s tem razlogom. Vseeno s kitajskimi paličicami očitno še nekaj časa ne bomo na ‘ti’. Pa tudi… zakaj bi si komplicirala življenje tam, kjer ni potrebno? 😉

V naslednjih vrsticah torej sledi hitra, enostavna in okusna jed. Rižota, ki to ni. Pečen riž? Morda. Skupaj z živahno zeleno zelenjavo, z obilico koristnimi snovmi nabitimi gobicami, rahlo pikantnim hrustljavim ingverjem in posipom črnega sezama.

Omake, ki jo kitajska kuhinja rada postreže, ni. Če imaš na polici svoje shrambe stekleničko (ekološke) sojine omakice, jo lahko uporabiš kot začimbo. Že med kuhanjem ali kot piko nai. Za vse, ki pa te sestavine nimamo, za bolj sočno jed še vedno najbolj prav pride kvalitetno, hladno stiskano oljčno olje. Ali morda sezamovo, če ti je všeč.

Sestavine:

  • 85 g surovega riža
  • stročji fižol
  • šparglji
  • šitake gobe
  • svež ingver
  • strok česna
  • črni sezam
  • kalčki za piko na i
Ta slika ima prazen alt atribut; ime datoteke je 8-768x1024.jpg

Postopek:

Če nimaš ostanka že kuhanega riža, ga po navodilih najprej skuhaj ter dobro ohladi.

Pripravi sezamov posip. V ponvi brez maščobe na nizki temperaturi nekaj časa praži sezam, skupaj z grobo morsko soljo. Ko se sezam malce napne in zatiši, sestavini pretresi v terilnik in zdrobi.

V slani vreli vodi na hitro blanširaj na daljše kose narezan stročji fižol. Malce pozneje dodaj še šparglje. Zelenjavo pretresi na cedilo in speri s ledeno hladno tekočo vodo, da ohraniš lepo barvo.

Ingver olupi in nareži na tanjše rezine. Na olju ga nekaj časa počasi praži, da zadiši in postane rahlo hrustljav. Preloži ga na krožnik.

V ponev k aromatiziranem olju po potrebui dodaj še nekaj svežega ter na njem popraži česen. Lahko ga drobno sesekljaš ali pa narežeš na tanke rezine. Pazi, da se česen ne prismodi. Dodaj narezane gobe (bete pred tem odstrani) in jih na malce višji temperaturi na hitro prepraži. Dodaj riž, malce premešaj in (po želji) piusti da se malce zapeče. Vmešaj še zelenjavo in pol ingverja ter premešaj, da se vse skupaj pregreje.

Preloži na krožnik, okrasi s preostankom ingverja, poljubnimi kalčki ter sezamovim posipom.

Dodaj kakšno kapljico sojine omake ali nekaj sezamovega/oljčnega olja.

Dodaj odgovor