Palačinke z vmešano skuto, šitake gobami in špinačo

Slane palačinke so hitro pripravljene, hranljive in tako zelo okusne. Z njimi zlahka popestriš svoj jedilnik, saj jih, tako kot sladke, lahko ješ z veliko različnimi nadevi. Z današnjim sem zagotovo poskrbela za svoje zdravje in dobro počutje. V njih se namreč skrivajo sestavine, ki so primerne ravno za moje telo. Kako vem? O tem malce nižje…

Danes se veliko ljudi vse bolj ukvarja s prehrano in s svojo izbiro in tipom prehranjevanja, k isloni podisi na mesu, zelenjavi ali izločanju posameznih hranil hote ali nehote močno vpliva na druge. In zaradi tega so mnogi precej zmedeni – kaj je dobro zanje in kaj ni?

Poleg tega imamo na voljo ogromno različnih živil, ki jih pred leti sploh nismo poznali in če raznolika izbira nekatere spravlja v dobro voljo, za druge predstavlja dodaten stres.

Ljudje me pogosto sprašujejo kaj je po mojem mnenju zdravo in kaj ni ali pa, kater način prehranjevanja priporočam. Moj odgovor je vedno enak – vsako telo je drugačno. Določena hrana, ki nekomu močno ustreza, drugemu morda ne bo dovajala dovolj energije, se po njej ne bo dobro počutil ali mu bo morda celo povzročala težave. Seveda hitra in procesirana živila za nikogar niso dobra izbira, ni pa tudi nujno, da so tudi tista ‘zdrava’ živila resnično zdrava za vse.

Moj nasvet? Ne oziraj se na zadnje modne smerice in številne diete, temveč raje poslušaj svoje telo. Če ne veš, kaj je tisto kar ti najbolj ustreza, potem lahko narediš test, ki ti bo razkril ali je hrana ki jo uživaš resnično primerna za tvoje telo. Gre za DNA test, ki sem ga (kar doma) pred časom opravila tudi sama. Test podjetja Geneplanet je hiter in preprost, rezultati pa ti razkrijejo tvoje genske preddispozicije za vse ključne vidike vsakdana. Seveda tudi kar se tiče prehrane – na primer – kaj tvoj metabolizem dobro prenaša in kaj ne ter kako to vpliva na tvoj izgled, staranje in telesno pripravljenost ter tudi ali tvoja genska zasnova določene vitamine in minerale dobro sprejema ali pa moraš morda paziti, da jih s prehrano vneseš nekoliko več.

Če veš kaj ti ustreza, potem zares lahko pripraviš tiste jedi ki tebi in tvojemu telesu najbolj ustrezajo. A ni to ‘fajn’? 🙂 In ne, ni treba da so ti obroki dolgočasni in pusti. Naredi si obrok po svojem okusu. Določene hranilne snovi se ne nahajajo le v enem živilu. Skupaj z rezultati dobiš veliko smernic ter predlogov za živila, ki bi jih bilo v prihodnosti fino kar čim bolj vključiti v tvojo prehrano. zato, da boš še dolgo zdrav/a in poln/a energije 😉 Izbira posameznih živil za doseganje zadostne količine tebi potrebnih hranil je torej vsekakor dovolj pestra in ti omogoča, da se z okusi igraš in svoj obrok prilagodiš svojim brbončicam.

Sestavine:

za palačinke…

 • 100 g ajdove moke
 • ščep soli
 • 1 jajce
 • 250 ml radenske

za vmešano skuto…

 • 120 g kozje albuminske skute
 • 40 g gostega kozjega jogurta

za nadev…

 • oljčno olje
 • 1 majhna ali pol večje čebule (npr. šalotke)
 • 85 g šitake gob (brez pecljev)
 • velika pest sveže špinače
 • sol in poper
 • žlica nasekljanega drobnjaka*
 • malce nasekljanega peteršilja
 • nekaj kapljic oljčnega olja

*drobnjak raje kot sesekljam, razrežam kar s škarjami. Je enostavneje in lepše.

Postopek:

za palačnike…

v skledi zmešaj moko s soljo. Dodaj jajce in radensko ter z ročno metlico dobro zmešaj. Pusti, da zmes malce počiva. Medtem pripravi skutni premaz. Pred peko palačink segrej ponev z nekaj (kokosovega) olja. Zmes ponovno premešaj in če se ti zdi pregosta dodaj še malce tekočine. Speci palačinke z debelino po svojem okusu.

za vmešano skuto…

V sesekljalnik daj skuto in nekaj jogurta ter zmiksaj v gladko kremasto zmes. Količino jogurta prilagajaj glede na njegovo gostoto. Zmes naj bo gosta, a mazljiva. Ko se bodo pekle gobice z njo (kar na debelo) premaži palačinke.

za nadev…

Na ponvici na olju s ščepcem soli prepraži drobno sesekljano čebulico. Dodaj gobe in mešaj. Popraženim dodaj svežo špinačo ter mešaj, da uvene. Dobro sol in popraj. Nadev naloži na palačinke premazane s skuto. Potresi s sveže nasekljanim peteršilejm ter drobnjakom. Po želji še malce sol in popra ter kakšna kapljica kvalitetnega oljčnega olja.

Nekaj o izboru sestavin.

Kozja albuminska skuta: obožujem jo! Gre za skuto, narejeno iz sirotke zato ji včasih rečejo tudi sirarska skuta. Je nežna, brez izrazitega okusa, lahko prebavljiva, odlična tako v sladkih kot v slanih kombinacijah. Navadno se prodaja v obliki ‘tortice’ kot lahko vidiš na sliki. Kupujem jo na tržnici. Kozjo izberem tudi zato, ker vsebuje manj laktoze. Kozji mlečni izdelki pa imajo tako ali tako veliko za zdravje pozitivnih učinkov. Namesto kozje seveda lahko uporabiš tudi kravjo albuminsko skuto, a bo okus vseeeno malce drugačen. Katerakoli skuta pa je odličen vir beljakovin (tako kot gobe in nenazadnje tudi ajdova moka), ki jih potrebujem.

Kozji jogurt: ja vem, dolgo sem prisegala na Hofrovega in ne, ni slab. Sem pa zadnjič prvič kupila manjši lonček izredno gostega in kremastega kozjega jogurta, kar je zapisano tudi na embalaži. In ravno tak je – gost, kremast, božanski! Edini jogurt, ki ga lahko jem brez drugih dodatkov 😉

Šitake gobe: seveda jih lahko nadomestiš s cenovno ugodnejšimi svežimi šampinjoni (predlagam rjave), vseeno pa ti ne bo žal, če vsaj enkrat na leto kupiš košarico svežih, ekoloških šitak. Kupila sem jih v večji živilski trgovini (t.i. hipermarketu) in jih je dovolj, da jih lahko vključiš v več različnih jedi. Šitake so polne D-vitamina, kar moje telo še kako potrebuje. Pa tudi tvoje, saj D-ja nikoli ni preveč 😉 Poleg tega uspešno delujejo v prid večim bolezenskim težavam in boleznim ter močno spodbujajo delovanje imunskega sistema. Šitake gobe so resnično zdravilne gobe, tako zelo, da s svojimi sestavinami preventivno delujejo celo proti rakavim celicam. Pa okus? Nikakor ne premočen, kar mi je pri gobah všeč. Šitake so tudi dovolj mesnate, tako da po praženju in kuhanju zadržijo svojo obliko.

Ajdova moka: svetla ajdova moka je moka iz zelene, nepražene ajde. Je veliko bolj rahla in nima tako močnega okusa kot na primer polnozrnata oziroma moka iz pražene, rjave ajde. Vedno kupujem sveže mleto (v trgovini Mok’ca). Tako v sebi zadrži vsa hranila, kar je pri mletih žitih, ki mesece in mesece stojijo na trgovskih policah velik problem.

Oljčno olje: Morganovo. Obvezno in vedno. Je preprosto najboljše.

Glede števila palačink pa… odvisno kako veliko ponev imaš in kako tanke pripraviš. Glede tega pa po izbiri. Debelejše bodo lažje zadržale več nadeva, tanke pa so bolj hrustljave.

Tokratno kosilce je bilo torej ravno pravšnje zame – z veliko beljakovin (jajce, skuta in jogurt, gobe), D-vitamina (gobe, jajca, jogurt), vitamina B6 (špinača, gobe) in B9 (špinača, jajca). Izbira zagotovo ni bila slaba, saj sem se po palačinkah počutila naravnost odlično. Kako tudi ne, palačinke so zares okusne!

Resnično drži, da imamo vsi drugačen metabolizem in različno presnavljamo določena hranila. Več o tem si lahko prebereš na eni izmed strani Geneplaneta in sicer tukaj (klik).

Dodaj odgovor