Mung dal palačinke

Morda zveni eksotično, pa ni. Zato naj najprej razložim kaj sploh je mung dal. Mung (ali moong) je vrsta čisto drobnega fižola, mung dal pa so oluščene polovičke te iste stročnice. Pod zelenim plaščkom je fižol namreč sončno rumene barve. Mung dal je torej fižol in ne leča ali vrsta rumenega graha, ki ju marsikdo lahko hitro zamenja, saj sta po videzu skorajda identična.

Mung dal je izredno lahko prebavljiva stročnica, ki se zelo pogosto uporablja v indijski kuhinji. Predvsem v t.i. čistini riževi jedi, na katero pridsega ayurveda. Imenuje se kitcheri in poleg različnih začimb vsebuje basmati riž in oluščen mung fižol. Ta je tudi glavna sestavina goste enolončnice, ki je ime dobila ravno po njem – moong dal.

Seveda pa vzhodnjaška zdravilna ‘rižota’ ter beljakovin polna enolončnica nista edini jedi, pri kateri lahko to drobno zrno uporabiš. Izredno okusne so tudi palačinke, za katere poleg začimb in nekaj vode ne potrebuješ praktično ničesar drugega. Takšne palačinke, ki jih zlahka uporabiš tudi namesto običajnih zvitkov pri pripravi tortilj, se v originalu imenujejo Chilla.

Moong dal Chilla je gosta zmes z nekaj dokaj piknatnimi začimbami, med katerimi ne manjka niti košček svežega zelenega čilija. Moja verzija ga ne vsebuje, pa tudi sicer lahko tako količino kot vrsto začimb prilagodiš svojemu okusu, saj bistvo ostaja enako. Slane, veganske, brezglutenske proteinske palačinke, so odličen prigrizek ne glede na to ali jih grizljaš same (ali namesto kruha ob kakšni fini enolončnici), premazane z namazom ter obložene s koščki sveže ali dušene zelenjave (in sirom, če želiš) ali pa zraven ponudiš le kakšno fino omakico. V vsakem primeru so najboljše čisto sveže, še vroče.

Za 5 – 6 palačink (odvisno od premera in debeline)…

Sestavine:

  • 150 g mung dala
  • cca. 65 ml vode
  • 1 JŽ sesekljanega peteršilja
  • 1/2 čž mlete kumine
  • ščepec mletega kardamoma
  • 1/3 čž mlete kurkume
  • žlička sveže naribanega ingverja
  • pol stroka sveže naribanega česna
  • velik ščep soli
  • avokadovo olje za peko (ali ghee, oljčno olje…)

Po želji lahko dodaš še nekaj mletega čilija, kajenskega popra ali drugo nekoliko intenzivnejšo začimbo ali pa v zmes vmešaš na tanke lističe narezano rdečo čebulico. Ayurvedska kuhinja bi za peko zagotovo najraje uporabila svojo ljubo zlato maščobo, prekuhano maslo, imenovano ghee. Ta je izredno odporna na visoke temperature zato je peka tudi na njej zdrava. Ima pa ghee nekoliko specifičen okus, ki ga nekateri ne marajo, medtem ko druge naravnost zasvoji. Sama sem uporabljam občasno, sem pa tokrat vseeno uporabila avokadovo olje, ki je prav tako zelo dobro prenaša visoke temperature, hkrati pa nima posebnega okusa.

Postopek:

Mung dal preko cedila dobro spereš. Ko se neha peniti in izpod cedila priteče kristalno čista voda, ga pretreseš v večjo skledo in zaliješ z večjo količino vode. Po želji lahko dodaš še kapljico vode. Mung namakaš vsaj nekaj ur, še bolje pa kar čez noč.

Pred peko odliješ vodo ter ga preko cedila ponovno splakneš pod tekočo vodo. Odcediš in skupaj z začimbami streseš v mikser (sesekljalnik ali multipraktik). Zmiksaš v gosto zmes, za lažje miksanje po potrebi dodaš malce vode. Gosto zmes preliješ v skledo in med mešanjem z ročno metlico (ali žlico) postopoma dolivaš vodo, da dobiš primerno konsistenco zmesi. Ta naj bo nekoliko gostejša kot za običajne palačinke.

V ponev doliješ olje, ga s čopičem razporediš po površini ter segreješ. Ko je dokaj vroče, temperaturo znižaš in v ponev zliješ zajemalko pripravljene zmesi. S hrbtno stranjo zajemalke (ali še lažje s pomočjo hrbtne strani jedilne žlice) počasi zaokrožiš po kupčku zmesi, ter tako oblikuješ večjo in tanjšo palačinko. Okoli palačinke nato kaneš še nekaj kapljic olja (maščobo lahko s čopičem razporediš okoli nje). Ponev po želji pokriješ s pokrovko ter pečeš približno eno minuto. Nato s spatulo (najboljša je silikonska) palačinko obrneš ter na hitro popečeš še na drugi strani ter serviraš.

Že pred leti sem objavila recept za lečine palačinke, ki poleg stročnice prav tako ne vsebujejo skoraj nič drugega. Ključ pri pripravi kakršnihkoli palačink (tortilj) iz stročnic pa je seveda predhodno namakanje, ki jih lepo zmehča in zaradi česar bodo veliko lažje prebavljive. Palačinke lahko narediš tanjše ali debelejše, odvisno od tega kakšne so ti všeč oziroma za kakšen namen jih uporabiš. Za tanjše pač dodaj nekaj več vode in to je vse. So pa takšne palačinke neverjetno prožne. Zato vanje resnično lahko zaviješ poljuben nadev, zaradi česar bodo le še okusnejše.

Dodaj odgovor