Ajda z dušenimi jabolki, jogurtom in še toplim pečenim grozdjem

Hitro pripravljen in jesenski zajtrk. tako enostaven, tako hitro pripravljen, pa tako zelo okusen. Še topel, ravno prav sladek in tako zelo hranljiv. Pripravljen z le nekaj sestavinami. Zajtrk, ki te bo nasitil in ti dal energijo za nov začetek dneva. Predvsem pa tak, ki ne bo obtežil želodca in v ustih za seboj pustil odličen okus.

Še preden napišem kaj potrebuješ zanj in kako si ga lahko pripraviš tudi ti, ne morem mimo moje nove skledice. Ni čudovita? Takoj ko sem jo v eni izmed ljubljanskih trgovin (Coincasa v veleblagovnici Nama) zagledala, sem se zaljubila vanjo. Snežno bela, z zlatimi pikicami in kraljevnsko modrimi rožicami. Ne prevelika in ne premajhna. Ravno pravšnja za malce večjo količino kaše, s katero sem jo napolnila. Je ena tistih skledic, ki jo ne uporabljam vsak dan, ampak jo hranim za najokusnejše jedi in tiste obroke, za katere si lahko vzamem malce več časa. Tako lahko hkrati uživam v okusnih sestavinah ter lepi postrežbi. Ker ja, kako hrano serviram mi je precej pomembno. Naj bo vsak obrok nekaj posebnega!

V receptu glavno vlogo igra ajda. Seveda tista zelenkasta ajda in ne pražena, ki se od prve močno razlikuje (in niti približno ni tako okusna kot prva). Poleg ajde, jabolka. Pokuhana skupaj s ščepcem mletega cimeta. Sladkorja ne potrebujejo, vsaj jabolka, ki sem jih izbrala sama ne. So domača in čisto nič vodena. Verjetno tudi zato veliko bolj sladka. Ter grozdje. Prav tako domače. Odkar sem ga prvič ‘spekla’ v pečici, surovega skoraj ne jem več. Tudi zato, ker surovega grozdja moj želodec ne prenaša najbolje. Veliko bolje pa se razume s toplimi grozdnimi jagodami, ki na toploti tako močno pridobijo na okusu, da skorajda ne moreš verjeti. Malce več dela je le s predpripravo, a je vredno. Grozdje s peškami bo pred peko potrebo odstraniti. Jagodo prerežeš na polovico ter peščico (najbolje kar s prsti) odstraniš. Če pa imaš to srečo, da naletiš na takšnega, ki pešk nima, toliko bolje!

Zadnja (skorajda zadnja) sestavina je jogurt. Sama sem tokrat izbrala kokosovega, ki je fino gost in kremast. Tako je recept primeren tudi za vse tiste, ki laktoze ne uživate ali ste nanjo preobčutljivi kot tudi za vse vegane. V nasprotnem primeru, ali pa, če se s kokosovo kremo ne razumeš najbolje, lahko še vedno uporabiš grški tip jogurta ali pa danes vse bolj popularen skyr.

Zadnja pika na i pa cvetni prah. Ne le, da je hrana s ščepcem ‘zlatega’ čebeljega prahu videti bolje, cvetni prah je tudi eno najbolj zdravih živil. Je tako rekoč popolno živilo, ki vsebuje vsa pomembna hranila. V jesenskem in zimskem času ga redno uživam, čeprav nanj ne pozabim niti poleti.

Sestavine:

  • 75 g ajdove kaše
  • 1 srednje veliko (domače ali ekološko) jabolko
  • ščep mletega cimeta
  • vejica temnega grozdja
  • žlica ali dve kokosovega jogurta (ali grškega)
  • ščep granul cvetnega prahu
  • + po potrebi med

Postopek:

Za lažjo prebavljivost ajdo za nekaj ur (laho tudi čez noč) namoči v skodelici vode, skupaj z nekaj kapljicami limone.

Segrej pečico, pekač obloži s peki papirjem. Grozdne jagode prereži na polovico in odstrani peške.

Ajdo preko cedila dobro speri in v manjši količini vode na nizki temperaturi, skupaj z na koščke narezanim jabolkom, začinjenim z mletim cimetom, kuhaj dokler se vse skupaj ne zmehča. Tako jaboko kot kaša naj še vedno obbdržita svojo obliko.

Medtem v pečici na 200 stopinjah približno 15 minut peci grozdje. Pripravljeno je, ko se grozdi sok rahlo pocedi in karamelizira, vendar so jagode še mehke in ne zapečeno hrustljave.

V skledico serviraj kašo z jabolki, dodaj nekaj žlic hladne kokosove kreme (jogurta) in še toplo grozdje. Po želji prelij z malce medu in/ali potresi s cvetnim prahom.

This image has an empty alt attribute; its file name is 4-10-768x1024.jpg

In najboljše od vsega? Ko vse skupaj premešaš in v hipu ustvariš kremasto dobroto 🙂 Ravno prav toplo, ravno prav sladko, zdravo, pa tako zelo preprosto in okusno.

Ob toplem zajtrku prija tudi kozarec mleka. V mojem primeru hladnega riževega napitka. Če te zanima, kje lahko kupiš kozarček, s katerim bo vsako jutro lepše, naj ti namignem, da sem ga kupila na istem mestu kot skledico 😉

Dodaj odgovor