Sladek brezglutenski kruhek, rahlo fermentiran brez droži (brez kvasa, brez pecilnega praška)

Tale hlebček sem včeraj na hitro ‘vrgla skupaj’. Recept sem našla na spletu, vendar sem ga nekoliko prilagodila. Tako, da sem ga lahko naredila iz stvari, ki sem jih našla v svoji shrambi. Pekla sem ga danes. Pojedla tudi. Vsega. Zakaj? Ker je preprosto božanski. Pravzaprav je že neke vrste pecivo, saj je prijetno sladek. Zato je dober že čisto in povsem sam. In tako sem večino hlebčka tudi pojedla. Nekaj kosov sem sicer premazala še z maslom. Z marmelado ne. Ker je povsem dovolj sladek. Ne preveč, ne premalo. Ravno prav.

Vedno ti predlagam in toplo priporočim, da kakršenkoli kruh (ali pecivo) pred rezanjem dobro ohladiš. Pa to naredim tudi sama? Največkrat ne. Sem preprosto preveč neučakana. Vonj sveže pečenih krušnih dobrot me preprosto premaga. In premami, da prvo rezino ali dve, pojem še povsem toplo in dišečo. Vem, da za telo to ni najboljše, a resnično… Le kdo bi se lahko uprl sveže pečenemu kruhu? 😉

Tudi tokrat nisem počakala, da bi se kruh popolnoma ohladil. Kot rezultat se na nekaterih fotografijah morda zdi, da je še malce ‘moker’, ne dovolj pečen. Pa temu zagotovo ni tako! Hlebček se peče več kot dobro uro in zato je, vsekakor, pečen. Skorjica je hrustljava, a ne trda, sredica pa tako zelo mehka, da komaj verjameš, da kruh ni skupek bele moke in različnih vzhajalnih sredstev.

Sladek kruhek je pred peko počival kar lep čas. Ker si je počitek privoščil na sobni temperaturi so sestavine skupaj in s pomočjo jabolčnega kisa nekoliko fermentirale, kruh pa je tako postal lažje prebavljiv in ja, precej bolj zdrav. Aja, kisa se po peki nikakor ne čuti! Bolj kot kakršnakoli ‘kiselkost’ je zaznati prijetno sladkobo.

In zakaj je kruh sladek? Zagotovo ne zaradi belega sladkorja ali prečiščenih, naravno sladkih žitnih mok. Sladkobo mu daje javorjev sirup (ki ga lahko nadomestiš z agavo ali medom, če nimaš ne enega ne drugega).

Tale hlebček je poln semen. Lahko izbereš praktično katerakoli, zato moja izbira zagotovo ni dokončna in zate obvezna. Izberi pač tisto, kar ti je ljubo (ali kar najdeš v kuhinjski omarici). Zaradi čeznočnega namakanja pa bo tvoje telo iz semen lahko izkoristilo vse, kar je v njih dobrega. In tega ni malo.

Sestavine:

  • 145 g mandljeve moke *
  • 145 g svetle ajdove moke
  • 25 g chia semen
  • 45 g luščin indijskega trpotca
  • skodelica mešanice semen (npr.: 25 g belega sezama, 25 g sončničnih semen, 10 g maka, 10 g oluščenih konopljinih semen ter 45 g (zelene) ajdove kaše)
  • 10 g sode bikarbone
  • pol čž soli
  • 40 ml javorjevega sirupa (ali drugega tekočega sladla)
  • 40 ml jabolčnega kisa
  • 500 – 750 ml vode**

*mandljeva moka ni enako kot mleti mandlji. Lahko poskusiš tudi z njimi in mi javiš če se obnesejo prav tako dobro.

**količina vode je odvisna od dolžine časa, ko se bodo sestavine ‘namakale’. Če kruhek želiš pripraviti že uro po mešanju, bo 500 – 550 ml dovolj. Sama sem vse skupaj na sobni tempertauri pustila cca. 16 ur, uprabila pa sem 750 ml vode. Pred peko morajo biti sestavine rahlo vlažne, vendar pa mora biti zmes precej gosta in ne tekoča.

Postopek:

V večji skledi dobro zmešaj: mandljevo in ajdovo moko, sol, trpotec, chia semena in skodelico izbranih semen.

V drugi skledi z metlico zmešaj: toplo (ne vročo) vodo, kis, javorjev sirup. Previdno dodaj sodo bikarbono (pazi, soda bo reagirala s kisom in se pričela peniti), premešaj ter vse skupaj vlij v suhe sestavine.

Vse skupaj dobro premešaj (zmes bo res videti kot pacljiva gmota, a sestavine bodo odvečno tekočino med fermentiranjem popile in ustvarile pravilno gostoto). Skledo prekrij s čistim servietom ter na kuhinjskem pultu pusti poljubno dolgo časa (beri opombo na koncu seznama sestavin).

Pečico segrej na 175 stopinj Celzija. Zmes s pomočjo žlice ali kuhinjske spatule preloži v pravokoten pekač (dolg cca 20-22 cm), obložen s speki papirjem. S hrbtno stranjo žlice zmes potiskaj ob dno pekača, da se znebiš morebitnih ‘lukenj’. Na vrhu zmes nekajkrat zareži z nožem, da se med peko kruh ne bo preveč napihnil.

Peci cca. 1 uro in 15 minut do 1 ure in pol. Po eni uri preveri stanje in peko podaljšaj primerno dolgo. Če bo zgorja preveč zapečen, ga proti koncu peke lahko prestaviš na rešetko nižje.

Pečenega s pomočjo peki papirja vzemi iz pekača ter na rešetki* popolnoma ohladi. Šele potem ga razreži.

Rezine so odlične, dodatno popečene v toasterju (saj veš, tistem, kjer kruhki skačejo iz njega) 😉

*zakaj ohlajanje na rešetki? Ker tako dopustiš, da zrak kroži in ohlaja kruh tudi od spodaj in zato dno kruha (ali drugih peciv) ne postane razmočeno.

Dodaj odgovor