V bučnih semenih panirano piščančje meso

Piščanec je verjetno eden najhvaležnejših kosov mesa. Njegov okus je nežen, meso sočno in dokaj hitro pripravljeno. Sploh fileji so tisti, ki so nadvse primerni za hitra tedenska kosila ali večerje ali pač za vsakič, ko za kuhanje ni ravno veliko časa (ali pa se ti preprosto ne ljubi dolgo stati za štedilnikom).

Prednost piščanca je v tem, da ga lahko pripraviš na 1001 način. Pa ga? Večina ga le soli in speče. Žal pogosto prepeče. A piščanec postane zares okusen šele takrat, ko mu dodaš različne dodatke. Začimbe in zelišča so enkratna in enostavna rešitev za okusnejši obrok. Ker se vsakič lahko poigraš z drugačno kombinacijo, pa piščanec postane mnogo več kot dolgočasen glavni obrok. Postane obrok, ki se ga že vnaprej veseliš. Poleg začimb in zelišč se lahko igraš še z izbiro maščob (pečen na maslu, kokosovem olju, kvalitetnem oljčnem olju…), pa z agrumi (limone, pomaranče), mu dodaš cele stroke česna ali koščke svežega ingverja, pa sir ali smetano ali pa popečeš skupaj z gobicami in najrazličnejšo zelenjavo ter ponudiš k eni izmed številnih prilog, ki jih imaš zagotovo na zalogi.

Osebno imam raje cele kose piščanca. Temnejši deli so že sami po sebi veliko bolj sočni, sočnost pa zadrži tudi kost, ki pred peko ni odstranjena. Takšni deli mesa se sicer pečejo malo dlje, a vseeno ne tako dolgo, da bi zato moral(a) čakati na vikend. Tudi fileji so lahko zelo okusni, a se po drugi strani hitro lahko zgodi, da postanejo presuhi. Predolga peka ali pa peka na previsoki temperaturi uniči vso sočnost. Morda je takšen kos res malce bolj hrustljav, a za kaj več kot dodatek v osvežilni skledi pisane solate, v takem primeru žal ni.

Meso je veliko bolj sočno, okus pa povsem drugačen, če ga pripraviš v omaki ali pa si privoščiš dobro staro ‘pohanje’. Tako smo pri nas rekli dunajskim oz. paniranim zrezkom, ki jih (vsaj starši in stari starši) še vedno pripravljajo po tradicionalnem receptu. Meso najprej povaljajo v beli moki, ga potopijo v razžvrkljano jajce, nato pa še v (zopet belih) drobtinah, zaradi katerih po peki v obilici sončničnega olja dobi lepo zapečeno zlatorumeno skorjico.

Če si še vedno ljubitelj takšne priprave super, privošči si, pazi le da ne prepogosto. Če ‘pohane’ zrezke želiš vsaj nekoliko popestriti, oziroma jih pripravite na malce bolj zdrav način, uporabi pirino moko in polnozrnate drobtine. Tem dodaj suha zelišča in kakšno močnejšo začimbo, morda še žlico sezamovih semen. Bo takoj malce drugače.

Lahko pa drobtin sploh ne uporabiš oziroma jih nadomestiš s čim drugim. Tu zelo prav pridejo različni oreščki in semena. Če še nisi poskusil(a) piščanca v pistacijini skorjici, te na tem mestu spomnim na recept, ki sem ga objavila že pred leti in je požel veliko pohvale tudi pri mojih starših, ki sicer prisegajo na klasiko (klik). Tokrat oreščkov ni, so pa semena. Kar je tudi vse. Piščančji fileji v plaščku mletih bučnih semen (z ščepcem soli, popra in žlico suhega origana) so naravnost fantastični. Meso je sočno, skorjica hrustljava. Pečeni so na olivnem olju in ker sem namesto bele moke uporabila riževo, so povsem brezglutenski.

Sestavine:

  • piščančji fileji
  • nekaj žlic bučnic
  • nekaj žlic riževe (ali kakšne druge) moke
  • sol in poper
  • suh origano
  • oljčno olje za peko

Postopek:

Fileji naj ne bodo pretanki, pa tudi predebeli ne. Če kupiš cela piščančja prsa, jih bo verjetno najprej potrebno prečno prerezati.

Pripravi tri globje krožnike. V prvega daj moko ter jo začini s soljo in sveže mletim poprom. V drugem krožniku z vilico dobro razžvrkljaj jajce. V tretjega pa nasuj predhodno zmlete (zmiksane) bučnice ter jim premešaj origano.*

Meso s pomočjo kuhinjske papirnate brisačke najprej dobro osuši, nato jih povaljaj v moki in z njih otresi odvečno moko. Nato sledi jajčna kopel – zopet, dvigni jih, naj odvečno jajce odteče iz njih. Zrezke nato povaljaj v mletih, začinjenih bučnicah. Za debelejši plašček si lahko pomagaš tako, da z rokami meso še dodatno zasuješ s posipom. **

Ponev segrej in prilij nekaj žlic olja. Ko je to dodobra segreto, vanj previdno položi meso ter po kakšni minuti nekoliko znižaj temperaturo. Peci ga nekaj minut, nato ga s previdno obrni n popeci še na drugi strani.***

Pečeno panirano meso položi na krožnik, obložen s papirnatim servietom, da ta popije odvečno maščobo. Nato ga potresi s ščepcem grobe soli ali solnega cveta ter postrezi z izbrano prilogo.

*za več arome in okusa, suha zelišča pred uporabo vedno med prsti pomečkaj oz. podrobi

**da bo paniranje čim lepše, pazi, da sestavine ne prehajajo iz enega krožnika v drugega, ter da roke med delom ostanejo čim bolj suhe in čiste.

***glede peke zaupaj občutku. Čas je namreč težko določiti, saj je odvisno od temperature, na kateri se bo meso peko ter njegove debeline. Vsekakor ga ne peci predolgo, pa tudi premalo časa ne, saj mora biti piščanec nikoli ne sme biti premalo pečen (nikakor ne rožnat).

Dodaj odgovor