Pesini polpeti z rdečo lečo in proseno kašo

Današnji polpetki so nastali po trenutnem navdihu. No, da povem po pravici, o lečinih polpetih sem res razmišljala že prejšnji večer, zato sem pred spanjem namočila nekaj rdeče leče. Niti približno pa nisem vedela kako jih bom pripravila, a sem to ‘skrb’ preložila na naslednji dan. Pogled v hladilnik je bil tisti, ki je odločil kaj bo leči delalo družbo.

V njem je bilo namreč kar nekaj rdeče pese. Kuhane in vložene ne maram, obožujem pa surovo peso, ki jo sama skuham povsem do mehkega in uporabim v različnih jedeh in v različnih kombinacijah. Pesa je ‘pridna’ zelenjavica. Kar dolgo lepo čaka v hladilniku, ne uvene, se ne izsuši. Seveda je dobro, da znaš izbrati kar čim bolj sočno. Ko jo kupujem izberem takšno, ki je čim temnejše ciklamno vijolične barve – zdi se mi, da so te veliko bolj sočne in okusne od svetlejših različic. Res je, da včasih ne moreš točno vedeti kakšna pesa je pristala v nakupovalnem vozičku. Šele ko jo olupiš lahko vidiš ali si slučajno naletel/a na suho, ‘leseno’ peso ali tisto fino, sočno in živahno vijolično gomoljnico. Redko se sicer zgodi, da je pesa slaba, zato se ti ni potrebno takoj ustrašiti in se kar pogumno loti priprave polpetov, saj zelo okusni.

Okusni in zdravi! Pesa je pravzaprav eno izmed tistih superživil, ki se ponašajo z veliko količino vitaminov, mineralov, antioksidantov… Skratka z vsemi tistimi snovmi, ki jih v tem obdobju nikoli ni premalo.

Čeprav sta glavni zvezdi ‘vege’ burgerjev – mimogrede, polpeti so povsem veganski, saj v njih ni nobenih mlečnih izdelkov, niti jajc – pa je poleg pese v burgerjih pristalo še nekaj drugih sestavin. Na primer nekaj že kuhane prosene kaše, ki je stala v hladilniku (če nimaš zaloge že kuhanega prosa, ga pač skuhaj sedaj). Za zgostitev in hkrati nadomestek jajc so tu se z omega3 maščobami nabita chia semena, čičerikina moka, ki je polna beljakovin in tako kot prosena kaša povsem brez glutena ter žlica luščin indijskega trpotca. Ta deluje kot vezivo, a če ga nimaš, mislim da ga brez težav lahko nadomestiš z malce več chie in/ali moke. Ter seveda začimbe in zelišča. Precej njih. In to je vse!

Seveda pa polpete lahko prilagodiš svojemu okusu. Na primer – na olju popražiš malce čebulice in/ali česna in ju vmešaš v zmes. Sama ju obožujem, a sem ju tokrat namerno izpustila. Burgerčke sem pripravila za večerjo, zvečer pa me uporaba česna in čebule nekoliko odbija, saj sem potem še celo noč žejna 🙂

Prav tako za polpete lahko uporabiš povsem poljubna suha zelišča. Jaz sem se tokrat odličila le za (veliko!) origana – obožujem ga. V zmes lahko nasekljaš tudi nekaj svežega peteršilja ali pa, morda namesto česna, sesekljaš nekaj lističev pomladnega čemaža. Ker ja, čemaž že pridno raste. In ne rečejo mu divji česen brez razloga. Njegov vonj in okus res spominjata na česen, le da vse skupaj ni tako zelo močno – če s čemažem seveda ne pretiravaš 🙂 Meni je všeč, a v majhnih količinah.

Ker v polpete nisem dala ne česna, ne čebule, pa tudi čemaža ni v njih, sem z nekaj čisto mladimi lističi okrasila tanke trakove na oljčnem olju dušenega korenja, ki sem mu dodala žličko semen črne kumine. Ta ima malce specifičen okus, zato jo lahko nadomestiš tudi s črnim sezamom. Meni je črna kuina top! V semenih pa je skrite toliko moči (za kaj vse je dobra si preberi na spletu), da jo zato še rajši uporabljam. Najraje jo kupim v kakšni izmed ekoloških trgovinic, na primer v Kalčku.

In seveda obvezen dodatek brez katerega pri meni skorajda ne gre – avokado! 🙂

A zopet- priloga je povsem moja ideja. Polpete lahko ponudiš s čimerkoli želiš. Za večerjo s čim lažjim, za kosilo pa s kuhanim rižem, pečenim krompirčkom…

…ali pa kot zdrave vege burgerje. Žemljico prerežeš, premažeš z dobro zrelim, z vilico pretlačenim avokadom (ščep soli in kapljica limone vse skupaj le še izboljšata), čez namaz položiš list solate in pesin polpet. Sledi rezina paradižnika (seveda zopet, če želiš), morda malce sveže rdeče čebulice ali pač kakšen drug poljuben dodatek. Burgerje iz rdeče pese sem pred leti že pripravila (klik), a v neveganski verziji.

Koliko polpetov boš pripravil/a iz spodnjih količin je povsem odvisno od tebe. Več manjših, manj večjih. Moji so srednje veliki, vseeno pa dokaj debeli. Iz zmesi sem jih lahko oblikovala 6.

Sestavine:

 • 200 g (1 dokaj velika) olupljene surove rdeče pese
 • 65 g čez noč namočene rdeče leče*
 • 45 g surove prosene kaše (tudi to lahko po želji namočiš, ni pa nujno)
 • 1 JŽ (cca. 10 g) chia semen
 • 1 JŽ (cca. 5 g) luščin indijskega trpotca
 • 25 g čičerikine moke
 • sol in poper (po okusu)
 • 3 žlice suhih zelišč (moja izbira je origano, lahko se odločiš za kombinacijo večih)

in še… če želiš lahko nasekljaš nekaj svežega peteršilja, polpete začiniš z drobno sesekljanim čemažem ali dodaš na rahlo prepraženo čebula/česen (o vsem tem si preberi malce višje)

*daljše namakanje stročnic je koristno predvsem z vidika lažje prebavljivosti in boljše absorpcije hranil. Po namakanju se čas kuhanja močno zmanjša, če pa namočeno uporabiš v polpeti, ki se bodo pekli, kuhanje sploh ni potrebno. Vsaj pri rdeči leči ne. Če bi se polpetov rad/a lotila kar takoj, lečo le dobro speri, pokuhaj, odcedi in dodaj zmesi

Postopek:

Če na zalogi nimaš že kuhane kaše, zgornjo količino prosa dobro speri in skuhaj.

Olupljeno in na koščke narezano peso vrzi v mešalnik (sesekljalnik) in na hitro zmiksaj. Dodaj odcejeno lečo, chia semena in polovico prosa. Zmiksaj. Zmes preloži v večjo skledo. Dodaj preostalo kašo, začimbe in zelišča, indijski trpotec ter čičerikino moko. Dobro premešaj, nato skledo za pol ure postavi v hladilnik.

Medtem pripravi prilogo, čez krožnik položi kos peki papirja.

Iz zmesi oblikuj polpete. Položi jih na peki papir. Ko so pripravljeni na srednjo temepraturo segrej ponev in dodaj olivno olje. Polpete s pomočjo ravne lopatke položi na ponev in peci dobrih pet minut. S pomočjo vilice jih nežno obrni in na hitro popeci še na drugi strani.

Serviraj z izbrano prilogo (nekaj idej najdeš nekoliko višje).

2 comments

  • Katja says:

   Živjo! Polovico prosa se zmiksa, drugo polovico pa le vmeša. Seveda se lahko zmiksa vso, meni je všeč, da je vmes še nekaj celih zrn 🙂

Dodaj odgovor