Kivijeve presne rezine

Zadnje čase se precej govori o virusih. Pravzaprav se govori le še o tem. Kamorkoli pogledaš (pa naj bodo to tiskani, spletni ali TV mediji ter tudi različna družabna omrežja), povsod so objavljeni članki, novice o tem koliko jih je že zbolelo in kako blizu nevarnosti smo. Nasvetov za preventivo pa je ravno toliko, če ne še več.

Čeprav niti slučajno nimam najmočnejšega imunskega sistema, pa okoli tega ne zganjam panike. Delam z otroci, kar možnosti za okužbe še poveča, saj ni dneva (kaj dneva, minute), ko okoli mene ne bi kdo kihal ali kašljal.

Najhuje je, da se paniko čuti tudi že med nekaterimi otroci. Ne razumem staršev zakaj jih strašijo? Verjetno niti ne namenoma, a otroci so kot spužve, in že sam pogovor odraslih nanje lahko močno (premočno!) vpliva. V tem primeru seveda negativno. Ravno strah je tisti, ki znatno poveča možnost za okužbo. Ima namreč ogromen vpliv na misli in telo ter njegovo delovanje, nenazadnje tudi na imunski sistem, ki je tu zato, da nas ščiti. Predvsem moramo zaupati, da bo (ups, je!) vse okej, hkrati pa ni čisto nič narobe, da poskrbimo za malce preventive.

Sploh na javnih mestih si tudi sama malo večkrat oziroma bolj natančno umivam roke. Z vodo in milom, z razkužili redko. V prehrano pa skušam vnesti kar se da čimveč vitaminov in mineralov. Eden najpomembnejših je zagotovo C-vitamin. Sveže iztisnjen limonin ali pomarančni sok sta sicer prav super, še vedno pa precej ljudi ne ve, da obstajajo živila, ki so s tem vitaminom veliko bolj bogata. Eden takšnih je kivi.

Ker sem velika sladkosnedka se sladicam ne mislim odpovedati. Nisem se jim niti takrat, ko so mi svetovali naj poskušam uživati čim manj glutena, niti takrat, ko so potrdili, da imam intoleranco na kravje mlečne izdelke. In ne mislim se jim odpovedati niti v času prehladov, grip in virusov, ko nekateri striktno prepovedujejo uživanje sladkorja. Sladkor že tako ali tako ni zdrav, v tem primeru pa je pristal na slabem glasu zato, ker šibi imunski sistem. Sladkorja, vsaj tistega, navadnega, tako ali tako ne uživam, zato nisem s tem prav nič prikrajšana. Za vsakodnevno sladkanje ga nadomestim z bolj zdravimi oblikami kristalnih sladkorjev ali s tekočimi sladili.

This image has an empty alt attribute; its file name is 3-768x1024.jpeg

Ta konec tedna sem si za sladico pripravila osvežujoče, ravno prav sladke kivijeve rezine. Z javorjevim sirupom za zdravo sladkanje ter kivijem za imunski sistem. No, kivija v rezinah ni ravno veliko, a je bil močan C-vitaminski sadež vseeno dober izgovor za pozno popoldansko sladkanje 😉 Kivija torej ni ravno veliko, vseeno pa boš s tole sladico zaužil/a kar nekaj zdravju koristnih snovi. Na primer malce naravnega antibiotika v obliki sveže naribanega ingverja, ki je del skoraj celotne tortice kot tudi nekaj klorofila. Za zeleno barvo zgornje plasti (zmotno) niso poskrbeli kiviji, pač pa špinača! Mladih svežih špinačnih listov pa v kremi nikakor ne boš čutil/a, zato upam, da sem tvoje dvom o okusu kivijeve presne tortice kar takoj razblinila, da si še vedno z menoj in boš objavo prebral/a do konca 🙂 Strah je torej odveč – špinača je tukaj le zato, da rezinam pričara lepo zeleno barvo. In če hkrati s tem užijemo še malce klorofila – toliko bolje!

Recept za presno tortico ni moj, je izposojen z neke tuje spletne strani. Seveda sem ga malce priredila svojemu okusu, hkrati pa zmanjšala količino sestavin. Ker nepečene sladice navadno pojem sama, se moram ravno s količino zaščititi, da sladkarij, pa čeprav zdravih, vseeno ne bi pojedla preveč. Sem namreč ena tistih, ki dobre stvari težko pustijo še za jutri 😉 Če s sladico nameravaš pogostiti več ljudi, potem ti priporočam, da količine podvojiš. A tudi s temi, spodaj napisanimi, se bo poleg tebe lahko posladkal še kdo drug. takšne sladice so namreč precej bogate in nasitne, zato že manjša rezina zadovolji potrebo po sladkem.

Moja tortica je premera cca. 13,5 x 8,5 cm. Nikakor ti točno takšne posodice ni potrebno iskati. V večji bo pač nekoliko nižja, v manjši pa višja.

Sestavine:

Za podlago…

 • 120 g mehkih, izkoščičenih datljev
 • 50 g mandljev
 • žlica (cca. 7 ml) stoplejnega kokosovega olja

Za kremo…

 • 185 g indijskih oreščkov
 • 60 ml sveže iztisnjenega limoninega soka
 • 60 ml javorjevega sirupa*
 • 90 ml stopljenega kokosovega olja
 • žlica fino naribanega svežega ingverja (uporabi ribežen za limonino lupinico)
 • ščepec soli
 • pol čž prave burbonske vanilije v prahu
 • pest (cca. 20 g) sveže mlade špinače (pred tem ji odstrani stebelca)
 • 1 kivi

Za okras…

 • rezine kivija

*za strogo presne sladice namesto z javorjevim pripravi z agavinim sirupom

Postopek:

Predpriprava: indijske oreščke za nekaj ur (ali čez noč) namoči v vodi. Izbrano posodico (kvadratno, pravokoto ali okroglo) obloži s prozorno kuhinjsko folijo in sicer tako, da ta gleda čez rob posode.*

Datlje grobo nasekljaj ter jih skupaj z mandlji** in kokosovoim oljem v mikserčku drobno sesekljaj. Z zmesjo napolni posodico tako, da jo s pomočjo prstov čim bolj pritisneš ob podlago.

Indijske oreščke dobro speri pod tekočo vodo in odcedi. Stresi jih v mešalnik, na hitro zmiksaj, nato pa dodaj še vse ostale sestavine z izjemo špinače in kivija. Zmiksaj v gladko zmes.

Malo več kot pol kreme prelij na podlago in postavi v zamrzovalnik.

Medtem operi in osuši špinačo, jo grobo sesekjaj, kivi pa olupi in razreži. Oboje vrzi v preostanek kreme in zmiksaj do gladkega. Zeleno zmes previdno prelij čez že rahlo zamrznjeno ‘belo’ kremo in vsaj za dve uri postavi v zamrzovalnik.

Kivi olupi in razreži na tanke kolobarje. Z njimi okrasi pito. Pred rezanjem počakaj da se malce otopli**, razreži in postreži.

*s pomočjo folije boš pozneje brez težav dvignil/a sladico iz posode- za lažjo predstavo sem oblogo iz folije pustila tudi za nekaj fotogafij

**za malce bolj hrustljavo podlago lahko mandlje pred miksanjem na nizki temperaturi na peki papirju malce popečeš (za povsem presno sladico naj bo temperatura pod 47 stopinj)

***če imaš raje zamrnjene sladice tortico lahko v zamrzovalniku zadržiš dlje časa, jo razrežeš in postrežeš še skoraj zamrznjeno. Za bolj kremasto strukturo pa pred rezanjem in postrežbo pusti, da se tortica na sobni temperaturi malce ogreje

Predlagam, da kupiš ekološko sadje in zelenjavo pa tudi oreščke. Le tako bo tortica zares zdrava. Oboji moji, tako mandlji kot indijski, so iz trgovine Kalček.

Dodaj odgovor