Z jabolki in brusnicami zapečena prosena kaša

Ideja o z jabolki zapečeni kaši nikakor ni moja. Je dokaj znana, a ker je tako zelo preprosta in okusna, si vsekakor zasluži objavo. Sladek narastek je lahka in zdrava sladica, ki brez težav nadomesti zajtrk. Podobna je jabolčni piti, le da je povsem brez testa. To nadomešča kar kaša, eno izmed redkih žit, ki ne vsebujejo glutena.

Ta ‘skromna pita’ je dobra tako topla kot povsem hladna – še bolje – mrzla, postrežena direktno iz hladilnika. Vsaj meni je takšna najljubša – poskusila sem oboje. Toplo takoj ko se je vsaj toliko ohladila, da sem jo kašo lahko razrezala in (le zate) fotografirala, mrzlo pa naslednje jutro, ko je čez noč pridno čakala v hladilniku. Pozneje sem tudi ugotovila, da bi se veliko lažje in lepše rezala če bi jo kar direktno s pekačem (ko bi se pečeno seveda primerno ohladilo) postavila v hladilnik in razrezala šele naslednji dan. Ah ja, jaz in moja neučakanost 🙂 Ne razumem ljudi, ki kuhajo in pečejo in jih pri tem ne premami, da še v istem hipu tudi poizkusijo 🙂 Včasih zaradi moje neučakanosti trpijo fotografije, za katere si marsikdaj želim, da bi mi lepše uspele – da bi bile privlačnejše in bolj mamljive in da bi se ti že preko fotografij cedile sline. Tako pa ti lahko le z besedami povem – ta preprosta sladica je nekaj, kar moraš poskusiti. Če tega seveda še nisi…

Zapečeno proso nikakor ni suho in trdo. Jabolka, kanček masla in stepena jajca so tista, ki ji dajejo sočnost in rahlost. Začimbe poskrbijo za tisti pravi, po jabolčnem zavitku znan okus. Tako kot pri običajnem ‘štrudlu’ sem tudi tukaj rozine nadomestila z brusnicami, ki so po mojem mnenju absolutne zmagovalke tega dvoboja. Sladke in hkrati rahlo kiselkaste lepo dopolnjujejo naravno sladkobo jabolk.

Narastek lahko pripraviš s toliko sladkorja kolikor želiš. Lahko je sladica povsem ‘fit’ in sladkorja sploh ne uporabiš. Lahko se odločiš za bolj zdravo sladilo, kakršni so med, agavin in javorjev sirup, ali pa bel ‘cuker’ zamenjaš z bolj zdravim nerefiniranim rjavim, kokosovim ali brezovim sladkorjem. No, moje pecivo je sladkano, a z ničemer izmed zgoraj naštetega. Ker sem za darilo dobila mešanico dveh naravnih sladkorjev, ki jo najdeš pod imenom SugarSweet, sem uporabila žličko tega. In res le žličko – proso sem namreč skuhala v naravno zelo sladkem rastlinskem napitku, tako da kaj več sladkanja kaša ni potrebovala. Tukaj je spet vse odvisno od tvoje domače zaloge – uprabiš lahko katerokoli rastlinsko ali živalsko mleko, proso lahko skuhaš celo na vodi – a verjemi, v tem primeru kljub sladkorju prosena slaščica ne bo tako zelo kremasta in okusna 😉

Medtem ko smo zadnja leta ‘posvojili’ kar nekaj prej neznanih živil, pa proso ostaja naša domača, pristno slovenska kaša. Meni je izredno ljuba. Iz nje se da pripraviti 1001 recept. Recept za slane in za sladke jedi. Lahko pobrskaš po moji strani in našel/našla boš številne ideje, nekatere celo takšne, da nanje ne bi nikoli pomislil(a). Pudingi, torte, peciva, podlage za pico ali pito, pa razne zelenjavne jedi, priloge, kaše za zajtrk… Ker vem, da je na straneh kuharskih blogov včasih kljub iskalnikom in kategorijam receptov težko vse pregledati, ti ponujam še eno rešitev. Če imaš Pinterest, poišči mapico Cook, eat & smile. Tam te čakajo fotografije čisto vsega, kar sem kdajkoli objavila na svoji strani. Na fotko, ki te premami le klikneš in v hipu te popelje do recepta. Bolj enostavno ne bi moglo biti 🙂

Še nekaj o pripravi in predpripravi prosene kaše. Pred kuhanjem kaše ni potrebno namakati, je pa to tako, kot pri ostalih žitih, priporočljivo. Predvsem z vidika lažje prebavljivosti. Namočeno proso se bo tako zagotovo udi hitreje skuhalo, čeprav v nobenem primeru kuhanje ne bo trajalo predolgo. Ne glede na to, ali proso namakaš ali ne, ga pred kuhanjem obvezno! dobro speri. Stresi ga na večje cedilo in pod tekočo vodo spiraj toliko časa, da se preneha peniti. S tem izgubi saponine, snovi ki obdajajo zrna in zaradi katerih nekatera žita rada grenijo.

Prosena kaša je žito, a velja za edino žito, ki na telo deluje bazično, torej ga ne zakisa. Proso vsebuje številne vitamine in minerale. Od prvih so v ospredju B-vitamini, pri mineralih pa iztopa predvsem silicij, ki je nujno potreben za zdrave lase, kožo in nohte. Pa še naravno brez glutena je, tako da v njej lahko uživajo tudi celiakaši in vsi, ki glutena iz različnih vzrokov ne uživajo. O rumenem žitu in njegovih pozitivnih učinkih bi lahko napisala še kar nekaj vrstic, pa ne bom. Če te zanima, verjamem, da ti bo striček Google povedal vse 😉

Prisegam na ekološka živila. Ne vedno in za vsako ceno, a če se le da, izberem neškropljene sestavine. Predvsem pri svežih živilih, kot sta sadje in zelenjava se mi zdi pomembno, da malce pogledaš tudi na to, kako in kje so zrasli. Še ne vem kako zdrava zelenjava bo vse prej kot to, če so jo med njenim uspevanjem neprestano škropili. Z njimi niso zastrupljali le škodljivce, pač pa posledično zastrupljajo tudi nas. Potem pa seveda sledi še ‘zaščita’ živil – da bodo čim dlje ostala sveža in lepa in takšna preživela včasih dolgo pot do trgovin. Pozimi ekološka živila kupujem v trgovinah. Vem, da kljub oznaki bio, niso vzgojena pod optimalnimi pogoji, vseeno pa so boljša kot konvencionalno pridelana. Poleti redno obiskujem mamin vrt, ki je poln najrazličnejše zelenjave in za ta luksuz sem res hvaležna! A zdaj, ko na vrtu še ni znakov življenja, z veseljem obiščem ekološke tržnice in kmetije. Nekako sem se navadila (tudi zato, ker me s ponudbo nikoli ne razočarajo) na ekološko kmetijo Avšič. Zadnjič sem poleg različne zelenjave kupila tudi ekološka jabolka in limone. Jabolka so namreč ena najbolj špricanih vrst sadežev, no njihova zagotovo niso. Limone sicer kupim tudi povsem ‘običajne’, kadar pa za recept potrebujem limonino lupinico, je bio vsekakor na mestu.

Prisegam na ekološka živila. Ne vedno in za vsako ceno, a če se le da, izberem neškropljene sestavine. Predvsem pri svežih živilih, kot sta sadje in zelenjava, se mi zdi pomembno, da malce pogledaš tudi na to, kako in kje so zrasli. Še ne vem kako zdrava zelenjava bo vse prej kot to, če so jo med njenim uspevanjem neprestano škropili. Z njimi niso zastruplajli le škodljivce, pač pa bodo posledično zastrupljali tudi nas. POtem pa seveda sledi še zaščita živil – da bodo čim dlje ostala sveža in lepa in takšna preživela včasih dolgo pot do trgovin. Pozimi ekološka živila kupujem v trgovinah. Vem, da kljub oznaki bio, niso vzgojena pod optimalnimi pogoji, vseeno pa so boljša kot konvencionalno pridelana. Poleti redno obiskujem mamin vrt, ki je poln najrazličnejše zelenjave. A zdaj, ko o njej ni še duha ne sluha, pa z veseljem obiščem ekološke tržnice in kmetije. Nekako sem se navadila (tudi zato, ker me s ponudbo nikoli ne razočarajo) na ekološko kmetijo Avšič. Zadnjič sem poleg različne zelenjave kupila tudi ekološka jabolka in limone. Jabolka so namreč ena najbolj špricanih vrst sadežev, no njihova zagotovo niso. Limone sicer kupim tudi povsem ‘običajne’, kadar pa za recept potrebujem limonino lupinico, je bio vsekakor na mestu.

Narastek sem pripravila v pekaču velikosti približno 12 x 23 cm. Višina narastka po peki je bila dobre 3 cm. Toliko za občutek. Seveda velikost pekača ni pomembna, saj ga lahko pripraviš v tistem, ki ga imaš pri roki. Le višina peciva se bo razlikovala. Število kosov pa je itak odvisno le od tega kako velike ali majhne želiš.

Sestavine:

 • 175 g prosene kaše
 • 350 ml rastlinskega napitka (ali mleka)*
 • ščepec soli
 • žlica (cca. 10 g ) masla
 • 2 srednje velika jabolka (cca. 200 – 225 g že olupljenih, izkoščičenih in naribanih jabolk)**
 • lupinica polovice bio limone
 • 1 čž cimeta (cimet z daleč najboljšim okusom je cejlonski cimet)
 • malce sveže nastrganega muškatnega oreščka
 • nekaj strtih klinčkov
 • pest suhih brusnic
 • 2 jajci
 • žlica sladkornega nadomestka **

*zelo okusen, naravno sladek rastlinski napitek je kombinacija riževega in mandljevega mleka znamke Isola. Je brez konzervansov in sladil, gost, kremast in res sladek; če izmeber manj sladek napitek ali živalsko mleko, potem morda malce več sladkorja v pecivu ne bo škodovalo

**izberi čim bolj okusna jabolka. Lahko so sladka ali kisla, le da so fino sočna. Glede na sladkobo jabolk pozneje prilagodi tudi količino sladkorja. sama sem izbrala kombinacijo rdečega in zelenega jabolka, seveda pa je izbira čisto in povsem tvoja

***cca. 10-15 g, oziroma odvisno od okusa ter uporabe mleka v katerem se je kuhala kaša

Postopek:

Proso čez noč namoči (neobvezno), nato pa dobro speri pod tekočo vodo. Skuahj ga v izbrani tekočini, skupaj s ščepcem soli. Ko se primerno zmehča, je pripravljeno. Odstavi, po potrebi odlij vodo (ali jo med kuhanje prilij, če želiš mehkejše žito) vmešaj kanček masla.

Medtem ko se proso kuha, olupi in naribaj jabolka. Potresi jih s cimetom, muškatnim oreščkom in mletimi klinčki ter vmešaj fino naribano limonino lupinico ter suhe brusnice.* Pečico segrej na 180 stopinj Celzija.

Loči rumenjake in beljake. Rumenjake s sladkorjem penasto vmešaj, beljake pa stepi v trd sneg.

Ohlajeni kaši primešaj rumenjake, nato vmešaj jabolka z začimbami in brusnicami. Čisto na koncu nežno vmešaj še beljake. Zmes razporedi po pekaču, obloženem s peki papirjem ter premazanim z maslom ali kokosovim oljem. peci približno 25 minut oziroma dokler se proso lepo ne obarva in vse skupaj primerno zapeče (čas je odvisen od velikosti pekača in s tem višine narastka). Povsem ali vsaj malo ohladi, razreži.

Pecivo lahko ponudiš še toplo ali povsem hladno. Po želji ga potresi z mletim sladkorjem (npr. neškodljivim ksilitolom oz. naravnim brezovim sladkorjem). Če zraven dodaš še žlico hladnega grškega ali kokosovega jogurta, pa bo narastek le še toliko boljši. Sama sem čez jogurt posula še žličko suhih brusnic v prahu, ki so jogurt malce osvežile. Namesto tega mu po želji lahko dodaš kakšno kapljico limone, če pa si velik sladkosned pa še žlico cvetličnega medu.

*nekatere znamke ponujajo zelo sočne brusnice, medtem ko v nekaterih vrečkah dobiš povsem izsušene. Če imaš to smolo, jih za kartek čas namoči v manjši količini tople vode, da se omehčajo; vodo odlij (ali popij) in brusnice vmešaj med jabolka. Priporočam da izbereš brusnice brez konzervansov, slajene z jabolčnim sokom

Sestavine:

 • 175 g prosene kaše
 • 350 ml rastlinskega napitka (ali mleka)
 • ščepec soli
 • žlica (cca. 10 g ) masla
 • 2 srednje velika jabolka (cca. 200 – 225 g že olupljenih, izkoščičenih in naribanih jabolk)*
 • lupinica polovice bio limone
 • 1 čž cimeta (cimet z daleč najboljšim okusom je cejlonski cimet)
 • malce sveže nastrganega muškatnega oreščka
 • nekaj strtih klinčkov
 • pest suhih brusnic
 • 2 jajci
 • žlica sladkornega nadomestka **

*izberi čim bolj okusna jabolka. Lahko so sladka ali kisla, le da so fino sočna. Glede na sladkobo jabolk pozneje prilagodi tudi količino sladkorja. sama sem izbrala kombinacijo rdečega in zelenega jabolka, seveda pa je izbira čisto in povsem tvoja

**cca. 10-15 g, oziroma odvisno od okusa ter uporabe mleka v katerem se je kuhala kaša

Postopek:

Proso čez noč namoči (neobvezno), nato pa dobro speri pod tekočo vodo. Skuahj ga v izbrani tekočini, skupaj s ščepcem soli. Ko se primerno zmehča, je pripravljeno. Odstavi, po potrebi odlij vodo (ali jo med kuhanje prilij, če želiš mehkejše žito) vmešaj kanček masla.

Medtem ko se proso kuha, olupi in naribaj jabolka. Potresi jih s cimetom, muškatnim oreščkom in mletimi klinčki ter vmešaj fino naribano limonino lupinico ter suhe brusnice.* Pečico segrej na 180 stopinj Celzija.

Loči rumenjake in beljake. Rumenjake s sladkorjem penasto vmešaj, beljake pa stepi v trd sneg.

Ohlajeni kaši primešaj rumenjake, nato vmešaj jabolka z začimbami in brusnicami. Čisto na koncu nežno vmešaj še beljake. Zmes razporedi po pekaču, obloženem s peki papirjem ter premazanim z maslom ali kokosovim oljem. peci približno 25 minut oziroma dokler se proso lepo ne obarva in vse skupaj primerno zapeče (čas je odvisen od velikosti pekača in s tem višine narastka). Povsem ali vsaj malo ohladi, razreži.

Pecivo lahko ponudiš še toplo ali povsem hladno. Če zraven dodaš še žlico hladnega grškega ali kokosovega jogurta, pa bo narastek še toliko boljši. Sama sem čez jogurt posi+ula še žličko suhih brusnic v prahu, ki so jogurt malce osvežile. Namesto tega mu po želji lahko dodaš kakšno kapljico limone, če pa si velik sladkosnet pa še žlico cvetličnega medu.

*nekatere znamke ponujajo zelo sočne brusnice, medtem ko v nekaterih vrečkah dobiš povsem izsušene. Če imaš to smolo, jih za kartek čas namoči v manjši količini tople vode, da se omehčajo; vodo odlij (ali popij) in brusnice vmešaj med jabolka. Priporočam da izbereš brusnice brez konzervansov, slajene z jabolčnim sokom

Dodaj odgovor