Zdravi in enostavni brezglutenski matcha piškotki

S teboj še nisem uspela deliti recepta za odlične in zelo enostavne brezglutenske piškotke, ki so zaradi svojih sestavin tako zelo zdravi, da si jih ob skodelici čaja brez problema privoščiš kar nekaj. Piškotki so narejeni ravno s čajem, prav posebnim zelenim čajem, za katerega si zagotovo že slišal(a).

Matcha čaj je najkvalitetnejši zeleni čaj. Gre za mlete mlade lističe ročno obranega čaja. Če misliš da je običajen zeleni čaj zdrav, se zagotovo ne motiš. A z prahom Matche se kljub temu ne more kosati. Matcha namreč vsebuje več kot 100 krat več antioksidantov kot običajni zeleni čaj, bogata je z vitamini, minerali in klorofilom. Raztruplja telo, ga pomirja in sprošča, povečuje koncetnracjo, spodbuja metabolizem, s svojimi snovmi pa preprečuje razvoj številnih bolezni.

V svetu zdrava živila postajajo vse večji hit. Ta ‘modna muha’ pa na srečo s seboj prinaša ogromno pozitivnih učinkov. Ker živimo v času, ko veliko ljudi zaradi onesnaženja okolja, osiromašene hrane, stresa in hitrega tempa življenja za resnimi boleznimi oboleva že v mladih letih, je fino, da zase in za svoje zdravje (predvsem za preventivo!) naredimo čim več.

Pravilna izbira živil je ena najbolj ključnih stvari, ki jih lahko naredimo za svoje zdravje. Medtem ko me določena supersadeži nikakor ne prepričajo oz. zlahka najdemo enako, oziroma še boljše živilo v naši neposredni okolici pa je matcha čaj zagotovo nekaj, kar sem vzljubila. Obožujem matcha latte! Zelen prah, prelit z ravno prav vročim rastlinskim (spenjenim) mlekom. Noro dobro! Po napitku se res počutim odlično! Hecno, a hkarti me pomiri in poživi. Napolni me z energijo, a nikakor ne tako, kot to stori kava. Po skodelici rjave tekočine resda hitro občutiš naval energije, a kmalu zatem adrenalin pade tako nizko, da se počutiš še slabše kot prej. Matcha pa zagotavlja enakomerno raven energije kar 8 ur, hkrati pa te oskrbi s toliko koristnimi snovmi, da bo telo zagotovo predlo od zadovoljstva 🙂

V zadnjih dveh, treh letih, odkar, sicer občasno, uporabljam matcho, sem poskusila kar nekaj različnih. In verjemi, kvaliteta zelenega prahu je še kako pomembna in razliko v okusu lahko hitro občutiš! Večinoma jih uporabljam v pijači, občasno pa tudi v kakšni sladici in že kar nekaj jih lahko najdeš na tej spletni strani. Navadno sem sicer kupovala tiste običajne matche, namenjene predvsem raznim napitkom in smoothijem (ali t.i. smoothi skledam). Poleg cerimonialne matche, ki je ena najkakovostnejših, pa obstaja tudi kulinarična matcha – matcha, ki je v prvi vrsti namenjena peki. S toploto namreč lahko uničiš precej dragocenih snovi, pri kulirarični matchi, ki je še močnejša od običajne, pa se temu lahko malce izogneš. Matcha čaj je preveč dragocen, da bi uničila njegove snovi, zato sem si za svoj prvi nakup kulinarične matche vzela kar nekaj časa (predvsem z brskanjem po spletu 😉 ). In odkrila sem točno takšno, ki sem jo iskala. Kvalitetno, ekološko pridelano matcho s spletne trgovine Matcha klub, kjer si lahko prebereš nekaj več o tej čudežni sestavini (in hkrati dobiš še nekaj koristnih napotkov za pravilno pripravo čaja).

Kulinarično matcho sem seveda morala takoj preizkusiti. Za začetek v teh preprostih piškotkih, ki se jih lahko loti čisto vsak, saj priprava res ni zahtevna. Rezultat so zdravi, zeleni piškoti, sploh če jih sladiš z javorjevim sirupom, vanje ‘vtihotapiš’ tahini – z beljakovinami in kalcijem nabito sezamovo pasto, ter jih namesto z mletim sladkorjem potreseš z veliko boljšo alternativo. Ena takšnih je sladkor Sugar sweet, mešanica dveh naravnih sladil. Aja, omenjeni sladkor je tudi brez glikemičnega indeksa in brez sladkarij. Če morda paziš na katero izmed teh dveh stvari 🙂

Čajni piškotki se odlično podajo k skodelici čaja, kakava ali ja, ‘mlečnega’ matcha napitka 🙂 Nikakor pa sladko dozo zdravja ne pokvari s hitro poživljajočimi in pogosto precej nekvalitetnimi praženimi zrni kave.

Sestavine:

  • 90 g ovsene moke (po potrebi brezglutenske) + nekaj več za mesenje in valjanje
  • 115 g tahinija (sezamove paste)
  • 85 ml javorjevega sirupa
  • 5 g kulinarične matche (priporočam znamko Matcha klub)
  • ščep prave burbonske vanilije v prahu
  • pol čž pecilnega praška
This image has an empty alt attribute; its file name is h-768x1024.jpeg

Postopek:

Pečico segreješ na 160 – 165 stopnij Celzija.

V večji skledi z metlico do gladkega zmešaš javorjev sirup s predhodno dobro premešanim tahinijem in vanilijo. Dodaš presajeno moko, pecilni prašek in matcho ter s spatulo dobro premešaš. Testo ne sme biti voljno, a nikakor ne pacljivo niti ne zabito, zato po potrebi dodajaj toliko moke, da dobiš pravo konsistenco.

Testo razvaljaj na pomokani površini, najbolje med dvema kosoma peki papirja. Z modelčkom izsekaj poljubne oblike ter jih previdno preloži na pekač, obložen s peki papirjem.

Piškotke peci dobrih 5 minut (odvisno od pečice in debeline piškotov). Upoštevaj da so piškoti po peki vedno še malce mehki, hrustljavi postanejo medtem, ko se bodo ohlajali na rešetki. Popolnoma ohlajene potresi z mletim sladkorjem (kakšen, si preberi malce višje).

Pa še besedica o tahiniju. Gre za pasto narejeno zgolj in slmo iz sezama. Pred uporabo moraš tahini vedno dobro premešati, saj se oljnati del semen rad loč iod gostejšega. Tahini je super zadevica, ki jo lahko uporabljaš na številne načine in to v sladkih in slanih jedeh. Z njim lahko pripraviš okusne prelive, ki se odlično podajo testeninam in, predvsem tršim, zimskim solatam, ki jim za polnejši okus dodaš še v pečici pečen sladek krompir, čičeriko, avokado in še kaj 🙂 Je nepogrešljiva sestavina hummusa – božanskega namaza iz čičerike. Tahini pa lahko kombiniraš tudi s sladkimi živili. Kar nekaj slaščic sem že pripravila z njim, med drugim tudi hrustljave sezamove piškotke. Uporabljam ga skoraj vsak dan, če ne drugače, skupaj z banano. Ker si mi mojega polnočnega pudinga včasih ne da pripravljati, enostavno v skodelico narežem zrelo banano, jo prelijem s tahinijem, dodam mlet cimet in ingver (včasih še mlete klinčki in kardamom ter malce c-vitamina v prahu), dobro premešam in uživam v odlični energijski malici.

Dodaj odgovor