Špinačna smoothie skleda z matcho

Kako zelo sem vesela, da te tale naslov ni odvrnil od tega, da si pokukal/a tokratno objavo! Marsikdo se namreč že ob besedici špinača namuzne, kaj šele, če je v kombinaciji z matcho. Špinača velja za neokusno, pa nikakor ni. Surova nima izrazitega okusa, sploh v smoothijih ne, kjer je zaradi sladkega sadja sploh ne občutiš. In kdor še ni užival matche na tisti pravi način (ali pa ga odvrača že sama travnata barva), je verjetno še vedno mnneja, da to zeleno čudo pač ne more biti okusno.

Matcha je namreč zeleni čaj in medtem ko je ta res malce grenak, za matcho to ne drži. Vsaj za tisto pravo matcho ne. Pri matchi je precej pomembna kvaliteta. Že sama barva teh mladih, fino zmletih čajnih listov kaže na to, kako kvalitetna je. Temno, rjavkasto obarvane matche pač niso tiste ‘prave’.

Ceremonialna matcha je matcha najboljše kakovosti. Lističe pobirajo ročno, barva čaja je živahno svetlo, neonsko zelena. Matcha, ki sem jo uporabila prihaja od tam, kjer se na čaj zares spoznajo – z Japonske. Hkrati je ekološka, zaradi česar je zagotovo še bolj kvalitetna.

Resda matcha ni najbolj poceni zadeva, a če jo uživaš občasno in doziraš v pravih količinah (resnično je ne potrebuješ veliko), je zagotovo vredna svoje cene.

Zakaj sploh matcha? Zakaj je tako posebna, cenjena (nekateri bi rekli draga)? Prosces pridobivanja matche je dolg in zapleten. Čaj je prah najkakovostnejših čajnih listov. Matcha je zakladnica zdravja. Čeprav vsebuje večje količine kofeina kot kava, pa na telo deluje povsem drugače. Matcha bo, za razliko od kave, poskrbela za enakomerno in dolgotrajno energijo in budnost brez naglih dvigov in spustov energije. Kofein v kavi deluje kot stimulans, ki na dolgi rok povzroči nemirnost, živčnost, anksioznost ter med drugim slabo vpliva na kostno gostoto in krvni tlak. Tega pri matchi ni. Matcha je zdrava, trajna energija in umirjena sproščenost, ki veča jasnost misli obenem. Povečuje imunski sistem ter slovi po izjemno visoki vsebnosti antioksidantov.

Pitje matche je obred. In čeprav je prvotno resda namenjena pitju, a jo lahko uporabiš tudi kako drugače. Že na moji strani lahko najdeš kar nekaj receptov za sladice. Če potrebuješ ideje, jih poišči 😉 Meni so še vedno ene najljubše kar ter hitro pripravljene presne kroglice s pistacijo in matcho.

Tako kot matcha pa so v svetu (tudi pri nas) vse bolj popularne smoothie sklede (smoothie bowl). Gost, sadni ali sadno zelenjavni smoothie, obložen s sadjem, kosmiči, oreščki…

Čeprav imam osebno zjutraj veliko raje kar domač ajdov kruh z različnimi dodatki, sladkimi ali slanimi, pa tudi tale skleda ni slaba ideja 🙂 Jaz sem si jo sicer pripravila kot vmesni obrok, malico, morda celo zdrav posladek. A z nekaj žlicami domače hrustljave granole (morda ravno takšne z dodatkom matche?) bi bila nadvse odličen zajtrk. Poskusim naslednjič. Danes je prepozno, danes so bila zopet na vrsti na pečena jajčka z avokadom in popečenim domačim kruhom. Takšen zajtrk je eden mojih najljubših, poleti dodam še rezine svežega paradižnika in bazilike ter morda nekaj fino slane fete. Božansko! Je bila pa po slanem zajtrku naravno sladka skleda zadetek v polno. Saj veš, za balans 😉 Zanjo potrebuješ le 4 osnovne sestavine. Vse ostalo so dodatki, ki jih izbereš po želji oz. stanju v shrambi in hladilniku.

Sestavine:

Osnova…

  • pest sveže spinače (približno 20 g)
  • 1 dobro zrela banana (približno 100 g brez olupka)
  • 250 g kokosovega jogurta
  • 1/2 čž kvalitetne matche

Dodatki…

  • narezan kivi
  • borovnice
  • rahlo popečen kokosov čips
  • nekaj lističev sveže mete

Postopek:

Vse sestavine za smoothie do gladkega zmiksaš v mešalniku. Olupiš in na majhne koščke narežeš kivi, kokosov čips pa na ponvici rahlo popražiš. Osnovi dodaš sadje ter kokos ter okrasiš z lističi mete.

Tale smoothie je odlična izbira za vse, ki se z matcho šele spoznavate, saj majhna količina zelenega prahu ne povozi okusa sladke smoothie sklede. Seveda matche lahko dodaš več, če si nanjo navajen/a in ti je njen rahlo oreškast ter malce grenak okus blizu. Nič pa ni hudega če matche ne maraš ali je trenutno nimaš. Brez problema recept lahko narediš tudi brez nje. Za malce več antioksidantov pa morda le dodaj kakšen listek špinače več 😉

In še nasvet: če skledo za 10-15 minut postaviš v zamrzovalno skrinjo, ali pa namesto svežih uporabiš zamrznjene koščke banane, dobiš sladoledu podoben zajtrk. Lahko pa del smoothija zamrzneš v modelček za sladoledno lučko, vstaviš palčko in čez nekaj ur že lako uživaš v majhnem in zdravem posladku.

Mnenja so različna, nekaterim je okus tega skrivnostnega zelenega čaja blazno všeč, medtem ko ga drugi ne prenesejo. Zdi se mi, da je predvsem pomembna prva izkušnja z matcho. Če si poskusil/a nepravilno in morda le z vodo pripravljan ‘zvarek’ matche slabe kvalitete te okus zagotovo ni navdušil. Povsem drugače je, če se matche lotiš pravilno, veliko razliko v okusu pa naredi tudi mleko. Matcha se v državah odkoder izvira sicer pije brez njega, preostali del sveta pa jo je vzljubil predvsem kot matcho latte – matcho, pripravljeno s spenjenim mlekom (navadnim ali rastlinskim). Včasih je dovolj že le to, včasih pa še kanček sladkorja ali sladila. Meni je matcha precej všeč. Privoščim si jo občasno, ne vsak dan. Najraje jo pripravim sama, saj lahko sama določim razmerje med sestavinami. Koliko matche, koliko vode, koliko mleka. Kremast zelen napitek tako res postane pravi užitek.

Moj izbor: ekološka japonska matcha (ceremonial grade) znamke Clearspring (najdeš jo lahko v trgovini Kalček).

Dodaj odgovor