Divji riž s sladkim krompirjem, brusnicami in pekan orehi

Divji riž s sladkim krompirjem, brusnicami in pekan orehi je enkratna jesenska priloga, ki ob pečenem piščancu zlahka zamenja običajen nedeljski pražen krompir. Hkrati je izvrstna, čeprav morda na prvi pogled malce nenavadna priloga jajcem na oko! Res. Preverjeno odlično!

Po drugi strani pa je mešanica sestavin tako polnega okusa, da pravzaprav ob sebi ne potrebuje nič drugega. V večjih količinah jo zato zlahka privoščiš kot zdravo in polnovredno samostojno jed. Če piščančjo osnovo zamenjaš za zelenjavno, hitro ustvariš vegetarijansko (oz. vegansko) različico.

Ne vem zakaj, a mene tale riževa mešanica kar nekoliko spominja na božič. Morda so krive temperature, ki počasi, a vztrajno padajo in napovedujejo mrzlo obdobje, ki je, hočeš nočeš, pred vrati. Morda zato, ker sladek krompir bolj pogosto kot poleti, jem v hladnejši polovici leta. Verjetno zato, ker je izbor sveže zelenjave ta čas precej omejen, pa tudi sicer te živahno oranžne gomolje nadvse božujem! Tudi brusnice me spomnijo na praznične dni. Že več let zapored namreč ob tistem času pripravim brusnično omako iz sicer svežih, zamrznjenih brusnic in pomarančne ali mandarinine lupinice. Z rdečim vinom in zimskimi začimbami. Mmm… In zdaj – pekani: hrustljavi pekan orehi so resnično eni mojih najljubših. So malce dražji, to drži, a za razliko od navadni orehov prav nič ne zagrenijo – nasprotno. Prijetno sladkega okusa so, tako kot vsi drugi orešči pa so tudi ti prijetno hrustljavi in ravno zato jedi dodajo strukturo, okus in enako kot brusnice in sladek krompir – tisto piko na i, zaradi katere ta riž ni prav nič dolgočasen. In če te bodo okusi prepričali, si recept shrani in morda ti bo zopet prav prišel ravno ob božiču. Verjamem, da bo takšne priloge hitro zmanjkalo.

Naj še povem, da so spodnje sestavine zgolj okvirne in da recept brez težav prilagodiš svojemu okusu ter seveda številu jedcev. Uporabiš lahko več rjavega ali več divjega riža, krompirja, brusnic in oreškov pa naj bo kolikor želiš. Spodnji recept je napisan za eno osebo – za prilogo brunchu (z jajčki na oko), kosilu (predlagam pečenega piščanca) ali samostojno jed (npr. večerjo).

Sestavine:

 • 45 g rjavega riža
 • 45 g divjega riža
 • piščančja ali zelenjavna osnova
 • žlička suhega origana in timijana
 • žlička svežega, drobno sesekljanega peteršilja
 • 1 srednje velik gomolj sladkega krompirja
 • 1/2 šalotke
 • pest brusnic
 • pest pekan orehov
 • oljčno olje
 • sol

Postopek:

Pripravi dva lonca. Vanju vlij osnovo, dodaj suha zelišča in ko tekočini zavreta, v prvi lonec stresi rjavi riž, v drugega pa divjega. Razmerje med tekočino in rižem naj bo takšna, kot piše na embalaži izbranega riža. Kuhaj toliko časa, kot zahteva navodilo.*

V ponvici na oljčnem olju na srednji temepraturi popraži nasekljano čebulico in kmalu zatem dodaj še na majhne koščke narezan in olupljen sladek krompir. Med dokaj stalnim nežnim mešanjem kuhaj dokler se krompir ne zmehča**. Nato dodaj brusnice in grobo seskljane orehe, premešaj in kuhaj še kakšno minuto ali dve.

Kuhana riža po potrebi odcedi. Stresi ju v skledo, dodaj krompir, brusnice in pekane ter žličko sesekljanega peteršilja. Začini s soljo. Nežno premešaj in serviraj.

*čas kuhanja ter razmerje med tekočino in rižem se od posameznih vrst riža precej razlikuje. Za popolno kuhan riž upoštevaj navodila na embalaži.

**sladki krompir se zmehča veliko hitreje kot običajni.

Kam po sestavine?

Nobene izmed sestavin sicer ni težko dobiti, a če želiš zares kvalitetne in še ekološke, priporočam, da obiščeš eno izmed zdravih trgovinic. Jaz sem svojo našla – najpogosteje namreč kupujem v Kalčku, kjer sem tokrat kupila obe vrsti riža.

Brusnice sem naročila kar po spletu in sicer znamke Nutrisslim. Všeč so mi, ker so slajene zgolj z jabolčnim sokom in ne sladkorjem, ki je navadno dodan suhim brusnicam.

Izogibam se sladkemu krompirju, ki prihaja iz ZDA ali Egipta. Če mi le uspe najti slovenskega, ga seveda še najraje kupim. Tudi na naših tleh dobro uspeva, zakaj torej ne bi izbrala slovenske zelenjave, ki je zagotovo veliko bolj sveža, velikokrat pa tudi kakovostnejša od tujega uvoza. Namig: ima ga kmetija Avšič ima, pa še ekološki je.

Dodaj odgovor