Zdrav slivov drobljenec

Toplo sadje, ujeto med hrustljavo mešanico kosmičev in semen. Preprosta, zdrava, polnovredna in noro božanska sladica. Ki je pravzaprav lahko tudi zajtrk ali malica. In ki pri pripravi dopušča tako veliko svobode, da jo zagotovo lahko pripraviš že v tem trenutku… Tudi če nimaš čisto vseh, spodaj zapisanih sestavin…

V tem letnem času je sliv na pretek. Kupim jih nikoli ne, saj imamo ogromno domačih. Na vrtu sta dve slivi, sicer precej stara in že malce bolehna drevesa, ki pa vsako leto še vedno rodita obilico okusnih, sočnih, predvsem pa povsem ekoloških sadežev. Včasih smo iz sliv kuhali marmelado, danes jih večinoma pojemo kar sproti. Malce nam pomagajo tudi kosi (in druge živali!), a nič zato. Jih je za vse dovolj 😉

Še bolj kot sveže so mi všeč nekoliko toplotno obdelane. Zdi se mi, da jih moj želodec lažje prenaša (in jih tako lahko pojem več 😉 ), s kuhanjem pa se okrepi tudi njihov okus. Tako rahlo pokuhane izjemno lepo dopolnjujejo jutranje kuhane kosmiče, rahlo ohlajene pa hladen in črvst naravni jogurt. Odlične so v zavitkih in mamičini slivovi piti.

Če ti do peke ni, se ti zdi, da nimaš ‘slaščičarske’ žilice, ali pa preprosto nimaš časa ali volje, si vseeno lahko pripraviš hitro sladico, ki je hkrati polna samih hranljivih sestavin. Brez bele moke in sladkorja, vsaj tistega, ‘nezdravega’. Dadni drobljenec je hitro pripravljena sladica s sestavinami, ki jih imaš verjetno vedno na zalogi.

Tudi če nimaš sliv, nič zato. Uporabiš lahko različne vrste sadje. Takšni drobljenci so odlični v kombinaciji z gozdnimi sadeži ali le ‘skromnimi’ jabolki.

In tako kot pri sadju, se lahko igraš tudi pri vseh ostalih sestavinah. Lahko izbereš poljubne kosmiče (namesto ovsenih morda pirine, riževe, pšenične polnozrnate, kvinojine…), dodaš katerakoli semena želiš ali pa te zamenjaš za hrustljave oreščke. Cimet lahko zamenja mleta vanilija ali kakšna druga topla in sladka začimba, limonino lupinico pa lahko izpustiš ali se odločiš za pomarančno.


Moj tokratni drobljenec je pripravljen s kokosovo maščobo namesto z maslom, ki ga uporabim običajno. Zato je recept primeren tudi za vse vegane. Ti seveda lahko ostaneš pri maslu, če ti odgovarja. Uporabi mehkega, ne pa povsem tekočega.

Sladico lahko sladkaš z medom ali agavinim sirupom, sama sem uporabila javor. Dodala sem še žličko kokosovega sladkorja – zakaj pa ne, saj gre vendar za sladico – naj bo sladko 😉 Tega lahko tudi izpustiš ali pa uporabiš malce rjavega sladkorja.

Spodnje količine so okvirne. Vse je odvisno od tvojega okusa, veliko pa tudi od velikosti pekača. Vanj lahko naložiš le dušeno sadje, čez katerega posuješ debelo plast kosmičev. Ali pa sestavine nalagaš izmenično in tako pripraviš neke vrste sadno in hrustljavo zloženko 🙂

Uporabi pekač, v katerem se sadje ne bo prijelo, kar bi bila velika škoda. Pa še s čiščenjem se boš mučil(a). Najboljši so pekači, kot je tale moj. Riessovi so emajlirani, emajl pa je neke vrste steklo, zato je posoda hkrati tudi zelo zdrava. Izbrala sem takega luštnega, majhnega, a malce višjega. Ravno zato sem pripravila višjo plast drobljenca.

Sestavine:

Za drobljenec…

 • 50 g ovsenih kosmičev
 • 20 g kokosa
 • 25 g sezama
 • 20 g bučnih semen
 • 1 JŽ javorjevega sirupa
 • 1 JŽ kokosovega olja, stopjenega
 • 1 čž kokosovega sladkorja

Za sadni nadev…

 • 250 g sliv, izkoščičenih
 • 1 čž vode
 • 12 čž mletega cimeta
 • naribana lupinica bio limone
 • 1 JŽ javorjvega sirupa

Postopek:

Pečico segrej na 175 stopinj Celzija.

V skledi zmešaj vse suhe sestavine za drobljenec, nato vmešaj stopljeno kokosovo olje in sladilo. Dobro premešaj.

V manjšo kozico stresi razkoščičene in na četrtine narezane slive. Dodaj kakšno kapljico vode, cimet, limonino lupinico in sladilo. Na nežnem ognju kuhljaj nekaj minut, da se slive zmehčajo in postanejo sočnejše. Med kuhanjem mešaj.

Pekaček premaži z oljem, dodaj slabo polovico drobljenca, nato polovico sadnega nadeva, pa malce drobljenca in še drugo polovico sliv. Zaključi z drugo tretjino drobljenca, postavi v pečico in peci približno 15 minut oziroma dokler se kosmiči rahlo ne obarvajo ali pa postanejo tako močno pečeni, kot si želiš.

Za bolj bogato sladico, ob še rahlo toplem drobljencu postreži kepico ledeno hladnega sladoleda, če pa ti do njega ni (ti res ni? 😉 ), ga lahko nadomestiš z žlico maskarponeja, prelitega s tekočim medom.

Preostanek sladice lahko hraniš v hladilniku in poješ za zajtrk, skupaj z lončkom gršega jogurta (ali pa sladke ‘ostanke’ vržeš kar direktno nanj 😉 ).

Če ti je veliko do zdravja, sploh pa kadar se sladkaš, uporabi ekološke sestavine. Takšno naj bo sadje, pa tudi semena in/ali oreški, kosmiči (moj izbor so brezglutenski ovseni kosmiči iz Kalčka), ekološko sladilo ter kokosovo olje. Moj trenutni izbor je deviško, hladno stiskano kokosovo olje znamke Nutrisslim.

One comment

Dodaj odgovor