Tortilje iz rdeče leče

Recept, ki sem ga preprosto morala preizkusiti! Mehke tortilje iz le treh sestavin. Leče, vode in soli. Našla sem ga na spletu, začinila po svoje. Z malce več začimbami, a te nikakor ne vplivajo na količino ostalih, osnovnih sestavin. Zato tudi ne bom pisala, koliko česa sem (še) zamešala v to hitro in enostavno zmes, ti pa povem, da sem se odločila za mleto rdečo papriko, kurkumo, ingver, sveže mlet črni poper ter nekaj suhega origana. A to so le tiste zadevice, ki so všeč meni. Zato, da okrepijo okus, da tortilje dobijo malce več ‘karakterja’. Ti jih lahko začiniš čisto po svoje. Ali pa pa ostaneš samo pri velikem ščepcu soli.

Te, malce drugačne, morda nenavadne tortilje, ki hkrati spominjajo na (slane) palačinke oz. mehke zvitke, so res zelo uporabne. Lahko jih nadevaš praktično s čimerkoli. Z mesom ali sirom, jajčno omleto, tunami ali le pisano zelenjavo. Ali pa jih ješ kar tako. Namesto kruha, na primer ob kakšni fini pozno-poletni (oziroma zgodnje-jesenski?) enolončnici. V tem primeru ti priporočam, da jih zapečeš malce bolj, da postanejo hrustjave in zato, vsaj meni, še okusnejše.

Za pripravo domačih, zdravih in nadvse enostavnih tortilj res ne potrebuješ veliko časa. Namočiš lečo, čez nekaj ur pa jo skupaj s soljo (in začimbami) zmiksaš v zmes, ki jo tako kot palačinke popečeš na ponvi. Dve minuti na vsaki strani bo verjetno dovolj. Lahko narediš tanjše, ki se bodo pozneje lepo zvijale, ali debelejše, ki bodo nadomestile kruh. Brez težav spodnje količine lahko povečaš (če imaš dovolj velik mikser 😉 ), saj vse tiste, ki jih ne moreš pojesti takoj, brez težav shraniš v hladilniku. V naslednjih dneh jih samo na hitro pogreješ na ponvici, same, ali nadevane z želenim nadevom. Niti pogrevati jih ni potrebno, če tega ne želiš. Lahko ješ kar hladne, skupaj s toplim nadevom.

In še namig: pečene tortilje lahko razrežeš na trikotnike, te pa nato ponovno popečeš na ponvi, da postanejo zares hrustljave. Super prigrizek, kot neke vrste krekerji, ki ga lahko grizljaš za malico ali zvečer, pred TV ekranom. Tako kot običajen tortilla (koruzni) čips, jih za še večji užitek pomakaj v kakšno fino omakico (npr. hummus) ali nanje naloži žličko avokadovo paradižnikove salse. Takšni krekerji s (preverjeno) odlična kombinacija vmešanim jajčkom z lisičkami. Kadar je sezona, jih imam skoraj vedno na voljo – oče je namreč strasten gobar, ki bolj kot je, rad gobice nabira.

Sestavine:

+ začimbe in zelišča, če želiš, npr. kurkuma, ingver, mleta rdeča paprika, poper, koriander, origano…

Postopek:

Lečo stresi v večje cedilo in res dobro speri* pod tekočo vodo. Pretresi jo v skodelico in dodaj svežo vodo. Stročnico namakaj nekaj ur.

Namočeno lečo skupaj z vodo pretresi v zmogljiv mikser, dodaj sol in po želji začimbe. Spasiraj v gladko zmes.

Ponev segrej, rahlo premaži s kokosovim oljem ali gheejem, ter z zajemalko vlij približno osmino zmesi. S hrbtno stranjo zajemalke tortiljo poravnaj v enakomerno tanko okroglo obliko. Peci cca. 2 minuti, nati jo s spatulo** previdno obrni in enako dolgo peci še na drugi strani.

Pečene zlagaj na krožnik, mednje pa postavi kak kos papirnate kuhinjske brisačke, da se zaradi vlage ne sprimejo.

*lečo res dobro speri. voda se bo sprva penila, zato vtrajaj toliko časa, da skoznjo priteče kristalno čista voda. tako bo leča mnogo okusnejša

**spatula je povsem ravna in tanka lopatica s pomočjo katere z lahkoto obračaš tudi zelo tanke palačinke; najbolje se obnese silikonska

This image has an empty alt attribute; its file name is f-6-768x1024.jpeg

Zvitke lahko napolniš s poljubnim nadevom ali jih ješ samostojno. Preostanek ohlajenih hraniš v hladilniku tako, da med vsako daš kos alu folije, vse skupaj pa spraviš v prozorno vrečko.

Pozneje lahko ješ hladne ali pa jih na hitro pregreješ in popečeš na suhi ponvi. Takšne lahko ponudiš namesto kruha, razrezane in fino zapečene pa kot okusen in zdrav prigrizek (nekaj idej malo višje).

Kot zanimivost pa še nekaj o leči (povzeto iz strani spletne trgovine Kalček): leča velja za odličen vir beljakovin, predvsem za vegeterijance in vegane. Ena skodelica leče zagotavlja skoraj 40 % dnevnih potreb po beljakovinah. Vsebuje veliko železa, hkrati pa ne vsebuje maščob in holesterola. Je tudi eden izmed izvrstnih rastlinskih virov vlaknin, ki so pomembne pri zniževanju ravni holesterola v krvi. Leča je zaradi vsebnosti vlaken, magnezija, folatov ter B-vitamina zelo pomembno in koristno živilo za zdravje srca in ožilja.

One comment

Dodaj odgovor