Hitra medena, figovo malinina marmelada

Ko sem že mislila, da je s figami letos konec, so se mi zadnjič oči kar zasvetile, ko sem domače, slovenske fige, opazila na blagajni trgovinice kmetije Avšič. Noro! Ja, saj vem, v trgovini jih še imajo, a tiste so uvožene iz bogvekje in ne vem kolikorat preškropljene. Ammm,… ne hvala! Te so nekaj povsem drugega.

Tam, kjer sem fige kupovala prejšnja leta, jh v tem času nimajo več, zato sem pač mislila, da se slovenskih ob tem času ne da dobiti. No, zdaj vem, da se z njimi lahko sladkam še precejšen del septembra.

Poleg fig (itak da sem jih morala kupiti!) sem vzela še domače maline – njihove so zares sočne, maline pa so že tako ali tako eden mojih najljubših sadežev, zato resnično nisem mogla mimo njih. Morala sem se zadržati, da jih nisem pozobala kar takoj, hkrati pa se tusi s figami nisem sladkala že na poti iz Ljubljane. Hotela sem namreč narediti marmelado in sicer ravno v kombinaciji fig in malin. Marmelade sicer ne jem pogosto, a tu pa tam si jo močno zaželim. Sploh domačo in sploh, če je tako okusna kot je (bila) tale.

Pretekli vikend je bil deževen. Oblačen, meglen in deževen. Torej ravno pravšnji za kuhanje marmelade. Navadno ta vzame kar nekaj časa, zato toplota, ki prihaja iz kuhalne plošče že prijetno ogreje prostor. Kar bi bilo na takšen dan več kot zaželeno, saj so tudi stopinje na termometru močno padle.

Kuhanje te hitre, preproste in zdrave marmelade me zagotovo ni ogrelo, saj je za to pripravljena (pre)hitro. Kar je seveda velik plus, če se ti ne da dolgo stati za štedilnikom. Mi je bilo pa toliko lepše (in vsaj pri srcu topleje), ko sem marmelado degustirala. Resnično božanska je!

To ni marmelada, ki bi lahko stala mesece in mesece, pač pa je dobra nekje tam od 10 – 14 dni, seveda če jo dobro zaprto hraniš v hladilniku. Ne vsebuje namreč nobenih konzervansov in/ali umetnih dodatkov. Kar jo ohranja svežo sta le limona in med, ta pa mimogrede več kot uspešno nadomešča ogromne količine belega sladkorja, ki jih skriva večina marmelad. Kupljenih, pa tudi domačih.

Recept za marmelado je tudi eden tistih, ki jih preprosto moraš preizkusiti sam/a, saj fotografija ne pove veliko. Vsaka marmelada je videti dokaj podobno – razlikuje se predvsem v barvi, kaj več pa iz fotografije ne moreš razbrati. Če bi morala le po fotografiji določiti iz katerih sadežev je, bi bilo opcij kar nekaj. Zagotovo pa ne bi pomislila na oranžno marelično ali na primer temen borovničev namaz. Tudi robidova je pretemna. Ponekod še lahko ujameš nekaj robid in jo, če si ljubitelj/ica sladkih marmelad narediš kar po tem receptu, ki sem ga uporabila nekaj let nazaj (klik).

Sicer pa marmelad resnično ne delam pogosto, zato zagotovo nisem noben strokovnjak in prisegam na hitre, enostavne recepte, pa četudi so ti dobri manj časa kot tiste ‘prave’ marmelade. Itak pa dobre stvari takoj zmanjka, zato se ni za bati, da bi se marmelada pokvarila. Kuhanje klasične marmelade pa raje prepuščam drugim. Slivovo mami, vse ostale pa, če si jih zaželim, raje kar kupim. Ti pa zagotavljam, da je ta medena, figovo-malinina marmeladka zares odlična in nekaj, kar ti bo vzelo ravno toliko časa kot skok do trgovine. Še okusnejša pa je, če jo namažeš na res dober, domač kruh.

Sestavine:

  • 250 g fig
  • 75 g malin
  • cca. 15 ml limoninega soka
  • lupinica bio limone (le rumeni del)
  • 25 g medu

Postopek:

V mikserju ali sesekljalniku zmiksaš vse, razen medu.

Kašo preliješ v kozico (najbolje z dvojnim dnom), dodaš med, zavreš, teperaturo znižaš, nato pa med stalnim mešanjem kuhljaš približno 20 minut.

Marmelado ohladiš, z njo napolniš čiste steklene kozarčke, dobro zapreš in kar je takoj ne poješ, shraniš v hladilnik.

In še to: marmelada ni le za kruh. In palačinke. Z žličko sladke sadne dobrote lahko uspešeno nadgradiš svojo gosto jutranjo skledo kuhanih in ravno prav mehkih ter kremastih ovsenih kosmičev, jo zamešaš v gost naraven jogurt (grški, če ne si vegan/ka pa na primer kokosov) ali pa jo razredčiš z malce vode, pogreješ in uporabiš kot božanski preliv čez sladoled. Kar sem po kosilu naredila tudi sama. Kljub slabemu vremenu je sladoled nekaj, kar se vedno prileže! Vroč marmeladni preliv čez skledo čokoladnega sladoleda? Mmm… ostala sem povsem brez besed 🙂

Dodaj odgovor