Rukola s figami, kozjim sirčkom, orehi in balzamično medenim prelivom

Solate so ena krasna zadevica. Osvežilne, zdrave, pa še okusne. In kar je najbolje- lahko jih pripraviš na tisoč in en način! Združiš različne sestavine, vanje morda vmešaš še kaše, hladne testenine, pečen ali kuhan krompir, semena, oreščke ali pa sir, suho in sveže sadje… Tudi začiniš jih lahko vsakič povsem drugače.

Sončnično olje in vinski kis sta preteklost! Že dolgo je v ospredju olivno olje, vinski kis je zamenjal jabolčni, ali celo sok sveže iztisnjene limone. 100% bučno olje se odlično poda zelnati ali paradižnikovi solati, pa tudi tisti iz kuhanega stročjega fižola ali mlade rdeče pese. Dresing lahko začiniš ne le s soljo, pač pa tudi s poprom, mleto rdečo papirko, suhimi zelišči, ščepcem čilija… Ali pa uporabiš preliv iz jogurta, sezamove paste oziroma tahinija, pripraviš polivko iz avokada ali pa namesto nje uporabiš malce razredčen zeliščni pesto.

Preliv je pomemben del solate. Lahko jo močno izboljša, če je seveda pripravljen po tvojem okusu. Zato je vedno zelo pomembno da ga poskusiš ter prilagodiš svojemu okusu, še preden ga vmešaš v skledo pripravljenih sestavin.

Pri meni so solate dnevno na meniju. Vsaj poleti, ko je izbira res velika. Seveda je solata vsakokrat malce drugačna. Odvisna od trenutne inspiracije 😉 Pri prelivu skoraj vedno prisegam na kombinacijo dobrega oljčnega olja, limone in soli, res pa je, da vse več uporabljam bučno olje. Tistega 7solatnega7 ne maram. V njem je namreč le malo tistega pravega olja iz bučnih semen, večino predtsavlja sončnično olje. Verjetno refinirano, najslabše kakovosti. Kakovost se pri olju resnično pozna. V moji omarici z olji se nahaja sicer precej drago, a zelo okusno ekološko nerefinirano 100-odstotno bučno olje in res je zelo okusno. Pogosto ga jem skupaj s popečenimi kruhki in ščepvcem solnega cveta. ni boljšega!

Ob bučnem olju stoji še nekaj drugih stekleničk – avokadovo za praženje, kokosovo olje in ghee, a le za določene recepte. Oljčnega uporabljam vsak dan, večkrat na dan, v vseh možnih receptih. Včasih pri peki, največkat pa z njim prelijem že pripravljene jedi. Tople in hladne. Trenutno imam tri vrste olivnega olja, med katerim je eno z okusom limone (mmmm). Vsi trije so Morganovi, ker so resnično najboljši! Poleg vseh zgoraj omenjenih pa se najde še majcena steklenička olja črne kumine. Kapljica čez jajčne jedi je enkratna.

Pa kisi? Navadno jih ne uporabljam, nadomesti jih limona. Od kisov imam v shrambi le jabolčnega, s katerim občasno popestrim svoje solate, no, pa tudi balzamičnega imam. Tega uporabjam redko, a ga. Za prav posebne recepte. Pri marinadah pred peko mesa, na primer, včasih pri dresingih za kakšne malce drugačne solate, se pa poleg slanim jedem dobro obnese tudi s sladkimi recepti. Današnji je mešanica pikantnosti, sladkobe in slanosti.

Zaradi fotografiranja sem pripravljen dresing sicer dodala šele naknadno. Prepojena solata ne izgleda prav lično, hkrati pa se težko vidi kaj vse se nahaja v njej 🙂 Ja, ti blogerski problemi 😉 Je pa dresing ključni in tale je res nekaj posebnega. Sestavin je malo. Oljčno olje, balzamični kis, med in ščep soli. Pa solata? Prav tako preprosta. Pikantna rukola, fino slan sirček, hrustljavi oreščki in sladke figice. Fletno poletno! 🙂

Količine so za eno osebo, torej za en krožnik solate. Ta naj služi kot lahka poletna predjed ali samostojna, malce drugačna popoldanska malica.

Sestavine:

Za solato…

  • nekaj pesti rukole
  • 20 g orehov
  • 4 fige
  • 30 g mladega kozjega sira*

*moja izbira kozjih sirov so skoraj vedno siri kmetije Pustotnik. Lahko uporabiš katerikoli kozji sir (predlagam pa mlade, mehkejši in ne trše starane sire) ali pa feto (slan sir iz mešanice kozjega in ovčjega mleka)

Za preliv…

  • 1 JŽ tekočega cvetličnega medu
  • 1,5 JŽ balzamičnega kisa
  • 1,5 JŽ oljčnega olja
  • ščeš soli

Postopek:

Pečico ogrej na 200 stopinj, pekač pa obloži s peki papirjem. nanj prezporedi polovice orehov in jih rahlo prepraži (potrebujejo le nekaj minutk), nato jih grobo sesekljaj.

V skledici z metlico zmešaj sestavine za preliv, poskusi in prilagodi okusu. Sestavine naj bodo res dobro premešane, če ti je lažje, uporabi manjši kozarček, ki ga lahko zapreš ter nato dobro pretreseš.

Fige razreži na četrtine, če so velike, na šestine.

Oprano solato začini s pripravljenim prelivom, premešaj in dodaj med prsti razdrobljen sir, hrustljave oreščke in rezine fig.

Ni pa prvič, da sem solati dodala sadje. Pomladi sem pripravila špinačno solato s feto in sočnimi svežimi jagodami, prejšnja leta pa sem marsikdaj v solate narezala kakšno rezino jabolka ali hruške. Morda se ti to zdi nenavadno, pa verjemi, ni. Sploh kadar so v igri še takšni ali drugačni siri ter hrustljava semena ali oreščki. Poskusi in odkrij svojo najljubšo kombinacijo!

Dodaj odgovor