Robidove lučke z belo čokolado

Poleti ni dneva ko si ne bi privoščila vsaj ene lučke. Če sem iskrena se jih čez dan zvrsti kar nekaj. Verjetno tudi zato, ker jih imam polno skrinjo. Ves čas jih delam, in ker so domače, brez umetnih in kakoršnihkoli škodljivih sestavin, se prav nič ne sekiram, če se večkrat na dan sprehodim do zamrzovalne skrinje. MOje lučke so vsakokrat drugačne. Večinoma so sadne, narejene iz mojih najljubših sadežev. Seveda naredim tudi čokoladne, karamelne in celo kavne lučke, a sadnih je zagotovo največ. Lučke so super zadeva, saj zanje ne potrebuješ sladolednega aparata, zgolj preprost mikserček (verjetno bi šlo tudi s palčinim mešalnikoom). Narejene so zelo hitro, in samo nekaj uric je dovolj in so pripravljene. Lučke tudi pozneje olajšajo zadevo. Brez sledic, brez žlic in zato brez pomivanja posode 🙂

Če išče ideje, jih na moji strani zagotovo najdeš kar nekaj. Moji sladoledi so večinoma veganski, kar pomeni, da so brez mleka in mlečnih izdelkov. Tu pa tam sicer uporabim kakšen dober in gost grški jogurt, ki poskrbi za prijetno kremno strukturo, ne pa vedno. Če so ti jogurtove lučke všeč, počakaj še kak dan ali dva, ker imam trenutno v zamrzovalniku tudi takšne. Seveda jih je šlo nekaj že uspešno v promet, zato vem, da so uspele in recept zagotovo pride.

A danes je na vrsti sadni veganski sladoled na palčki. Pripravljen je iz kokosovega mleka in robid ter prelit z doma pripravljeno belo čokolado (ki je prav tako brez laktoze). Kaj več pa ne bom razkrila, saj te recept čaka že nekaj vrstic nižje.

Bi ti pa prej rada nekaj predlagala. Kadar delaš domače lučke, se poskusi izogniti tekočini. Oziroma naj ta ne bo voda. Seveda če ti niso všeč ledene lučke. Če pa si ti bolj pri srcu kremaste slaščice, tekočino nadomesti z jogurtom ali pa banano, avokadom… Tudi predhodno namočeni oreščki so super, sploh indijski, ker se res fino zmehčajo in zmiksajo v kremsto zmes.

Sicer pa.. pri sladoledih bodi čim bolj izviren/izvirna. Uporablja sestavine ki so ti že tako ali tako všeč. Maso zanje vedno prej poskusi in če ti je ‘smoothie’ všeč, ti bo všeč tudi sladoled.

In naj se ti ne mudi. Domače lučke je vedno dobro pustiti nekaj časa na sobni temperaturi, da se namesto zamrznjene strukture ustvari kremast užitek. Ne bodo neučakan/a tako kot jaz… Kar je vidno tudi na fotograijah, saj so lučke kljub ugrizom še vedno precej zamrznjene 😉

Zdaj pa robidove ‘magnum’ lučke 😉

Sestavine:

Za sladoled…

  • 400 ml polnomastnega kokosovega mleka*
  • 150 g temnih sočnih robid
  • 85 ml javorjevega sirupa
  • pol čž prave burbonske vanilij v prahu

Za obliv…

  • 110 g kakavovega masla
  • 40 g kokosovega olja
  • 25-30 g mletega sladkorja**
  • ščep prave burbonske vanilije v prahu

*pomeni vsaj s 60% kokosa; namest okokosovega mleka lahko uporabiš tudi kokosov jogurt (če nisi vegi pa grškega)

**uporabi mlet brezov sladkor, ki ni prav nič škodljiv; niti za telo, niti za zobe… Kupiš ga lahko tudi na sladko.si

Postopek:

Za sladoled v mikserju do gladkega zmiksaj vse zgoraj naštete sestavine. Če imajo robide večje peščice oz. te te zelo motijo, dobljen smoothie lahko precediš skozi zelo gosto cedilo ali čisto gazo.

Modelčke za sladoledne lučke napolni z maso ter zamrzni. Ko so zamrznjene, jih odstrani iz modelčkov* , prestavi na peki papir in vrni v skrinjo.

Za obliv nad vodno kopeljo (spodaj kozica z vrelo vodo, nad njo prazna kozica, k ise ne dotika gladine vode) stopi kakavovo in kokosovo maslo. Odmakni z vročine ter z metlico vmešaj sladkor in vanilijo. Zmes prelij v mikserček in dobro zmiksaj.

Obliv prelij v visoko ozko posodo, vanj pa pomakaj zamrznjene lučke. Po potrebi obliv večkrat premešaj, da se sestvaine ne ločijo. Sladoeld vrni v skrinjo, počakaj 15 minut, nato ponovi. Lahko jih namreč obliješ le enkrat, lahko narediš več slojev. Lahko cele, lahko le del. Po želji.

*toplo priporočam uporabo silikonskih modelčkov za lučke. Pozenje jih z lahkoto odstraniš, brez kakšnega dodatnega segrevanja ali odtaljevanja. Prednost je tudi ta, da lahko odtraniš postopoma, le po eno lučko, ostale pa pustiš v silikonu (ali pač odstraniš vse, in lučke, ki jih ne poješ zaviješ v škrničeljček, narejen iz peki papirja), medtem koje večina plastičnih modelčkov takšnih, da moraš vse lučke obvezno odtraniti hkrati.


One comment

Dodaj odgovor