Špinačne palačinke

Špinačne palačinke so krasen način kako (u)porabiti svežo mlado špinačo. So palačinke s karakterjem. Palačinke z dodano vrednostjo. Špinača je namreč polna železa in številnih drugih zdravih hranil. Če iščeš način, kako to listnato zelenjavo najlažje pritihotapiti na svoj jedilnik (tudi če špinače sicer sploh ne preneseš), je tale recept kot nalašč zate.

This image has an empty alt attribute; its file name is 6-768x1024.jpeg

Verjetno bo prav prišel tudi marsikateri mamici, saj bo z njihovo barvo živahno zeleno barvo (mene spominja na Greencha) presenetila svoje malčke, sebi pa dodala kljukico na seznam, kako otroka prisiliti da je več zelenjave 🙂

Moje palačinke so po vrhu še brez glutena in čeprav sem jih sama jedla na slan način, sploh ni treba da je tako. Mladi špinačni listi nimajo preveč izrazitega okusa, pa še tisto malo kar ga je, ga zmes uspešno prekrije. In če špinačo uporabljaš (ali pa uporabljajo) za pripravo sadnih smoothijev, so zelene palačinke lahko enkratna osnova tudi za z marmelado namazane palačinke. Te bodo z živahno rožnato ali rdečo barvo in morda koščki sveže banane ali jagod ter s prelivom iz stopljene temne čokolade še bolj posebne. Če mamice okoli njih napletete še kakšno luštno zgodbico sem prepričana, da jih bodo otroci pohrustali kot bi mignil 🙂

Priprava je nadvse enostavna in hitra. Tako, kot se za palačinke tudi spodobi. Lahko pripraviš zelo tanke ali pa nekoliko debelejše. Vse je odvisno od tekočine, ki jo dodaš. Sama si nikoli ne upam ‘pretiravati’, zato so moje palačinke vedno prej malce bolj debele kot pa tanke. Tudi tokrat je bilo tako, a sem po vsaki spečeni palačinke dodala še malce tekočine in zadnja mi je le uspela točno takšna, kakršno sem si želela 🙂 Ne glede na to, pojedla sem vse. Tanke in debele. In čeprav se ti morda zdi, da tole ni dovolj za eno kosilce, verjemi, da sem se kar fino najdela in kaj drugega od majhne sklede zelene solate nisem potrebovala.

Sem pa na koncu ugotovila, da se takšnim palačinkam izredno lepo poda tudi 100% bučno olje. Res, kombinacija je fantastična! Bučno olje sem že pred časom kupila v Kalčku, gre pa za slovensko olje nekje iz štajerskega konca. Kapo dol, zares je božansko! Žal žal, sem to, da bučno olje k špinačnim palačinkam prija bolj kot karkoli drugega (seveda z obveznim ščepcem soli) ugotovila šele pri zadnji, a morda je to razlog, da špinačne palačinke kmalu ponovno naredim. Takrat, obljubim, bom pri tekočem delu sestavin bolj pogumna in prav vse bodo tanke kot papir 🙂

This image has an empty alt attribute; its file name is 9-768x1024.jpeg

Znano je, da je ob špinača vedno priporočljivo pripravljati z mlekom oz. mlečnimi izdelki. V njej je namreč potencialno škodljiva oksalna kislina, ki se v kombinaciji z mlečnimi izdelki pretvori v snov, ki se iz organizma izloči. Ker sem za pripravo palačink uporabila domače mandljevo mleko (ki ga s Chufamixom narediš v trenutku, pa še povsem brez pacarije!) sem torej vsaj pri nadevu uporabila nekaj mlečnega.

V palačinke bi z veseljem dodala kak fin kozji ali ovčji sir, a doma sem imela le jogurt. Mlečnih izdelkov sicer ne jem vsak dan, večkrat pa zagotovo poleti. Vedno izberem domače ali ekološko pridelane. Od jogurtov imam najraje kozjega iz ene izmed ugodnejših trgovin, všeč mi je zato, ker nikakor ni redek, kakršni kozji običajno so, je pa res, da njegov okus variira (je to glede ne letni čas in pašo koz, kdo ve?)

This image has an empty alt attribute; its file name is 7-768x1024.jpeg

Od zelenjave le dobrote z domačega vrta. Grah, sladkorni grah in bučke. Vse skupaj začinjeno z najboljšim slovenskim ekološkim limoninim oljem Morgan. To je vse. Ker je manj včasih, ups, pogosto, več.

Za 6 – 8 palačink, odvisno od velikosti in debeline…

Sestavine:

Za palačinke…

 • 100 g ajdove moke*
 • 2 jajci
 • 165 ml mandljevega mleka
 • 50 g mladih špinačnih listov
 • pest svežega peteršilja (cca. 10 g)
 • ščepec sode bikarbone**
 • ščepec soli
 • poper***
 • olje za peko

*toplo priporočam sveže mleto svetlo ajdovo moko – daleč najboljšo ima trgovina Mok’ca, saj meljejo zeleno in ne praženo ajdo in to direktno pred tvojimi očmi (ali po naročilu, če jo naročiš po spletu).

**ščepec sode bo ohranil lepo barvo, poleg tega pa ta mali trik poskrbi za res rahle in okusne palačinke

***če boš palačinke uporabil/a za sladke nadeve, poper izpusti

Za prilogo…

 • kuhan grah
 • blanširan sladkorni grah
 • bučka
 • olivno olje z okousom limone ali običajno oljčno iolje in limonin sok
 • sol in poper
 • gost naraven jogurt****

**** o moji izbiri malce višje, izberi pa tisti jogurt, ki je že tako tvoj najljubši; jogurt lahko zamenjaš tudi za žlico skute, za feto, mocarelo ali kakšen drug mladi sir

Postopek:

Špinačo in peteršilj skupaj s tekočino zmiksaj v zmogljivem blendarju ali pa uporabi kar palični mešalnik. Ko je zmes gladka, dodaj moko, ščepec sode bikarbone, sol in poper ter ponovno zmiksaj. Dodajanje dodatne tekočine (mleka ali vode) prepusti lastnemu občutku in želji glede debeline palačink.

Dobro segrej ponev, jo premaži z oljem ter nanjo vlij del zmesi. Ponev nagni levo in desno dase masa enakomerno razporedi. Peci nekaj minutk, nato palačinko obrni in pusti še minuto.

Pečenim palačinkam dodaj nadev po želji. To je lahko prej prepražena zelenjava, sir, gobice, jajčna omleta, tune… Po želji. Sama sem s spiralnikom ustvarila bučkine špagete ter na hitro pokuhala stročji in sladkorni grah. Vse skupaj sem premešala z žlico limoninega oljčnega olja ter začinila. Z zelenjavo sem napolnila palačinke ter v vsako dodala veliko žlico gostega jogurta. Povsem preprosto 🙂

This image has an empty alt attribute; its file name is 8-768x1024.jpeg

Dodaj odgovor