Mešan brezglutenski hlebček

Kruh je osnovno živilo. Tako naj bi bilo in tako je. Vsaj pri meni je. Ni pa to navaden kruh. Nikoli ni. Vsaj pri meni ne. Belega že leta ne jem, večino ga pečem sama. Poigravam se z različnimi kombinacijami mok, največkrat brezglutenskimi. Pripravljenih mešanic ne uporabljam, vanje ne verjamem. Polne so raznih dodatkov, ki mi niso všeč. Raje naredim malce po svoje.

Receptov za različne hlebče in štruce najdeš na strani, kjer se trenutno nahajaš. Poiskusi dva, tri in verjamem, da boš kmalu našel /našla takšnega, ki bo prirasel k srcu. Vsi so zdravi, polnovredni in vsaj meni, okusni. Eni bolj kot drugi, kar je povsem logično. In čeprav zadnje čase največkrat pečem ajdov kruh z drožmi, po receptu iz najnovejše slovenske knjige o pripravi brezglutenskega kruha in se nad njim neskončno navdušena, pa tu pa tam vseeno naredim še kakšnega drugega, saj uživam v raznovrstnih okusih in ne maram enoličnosti. Kruh z drožmi je izjemno mehek, rahel, kot najmehkejši in najnežnejši beli kruh. Res je odličen, a meni včasih paše tudi tak, ki je gostejši, močnejši, polnejši… Sploh kadar ga uporabljam za različne namaze, saj takšen kruh zdrži tudi večje količine domačih zelenjavnih paštetk 😉

Tako sem zadnjič poskusila kruh iz treh vrst brezglutenskih mok, z nekaj semeni in suhim kvasom. Kvas uporabljam zelo redko, sploh pri peki kruha ga navadno izpustim. Nadomestim ga vinski kamen ali sodo bikarbono (in ponovem z doma narejenimi ajdovimi drožmi). Okus današnjega hlebčka je vsekakor precej drugačen od drugih vrst kruha, ki sem ga pripravljala v preteklosti. Kar pa nikakor ne pomeni da je slab. Osebno sicer čutim rahel priokus kvasa, verjetno zato, ker ga nisem vajena. A me ta ne moti. Kruh ni zabit in trd, je pa gost in zato dokaj nasiten.

Medtem ko mnoge druge vrste kruha lahko jem tudi povsem samostojno, pa se mi zdi, da ta posebno lepo sovpada še z nečim. Poleg zelenjavnih namazov je super podlaga za pretlačen in rahlo začinjen avokado (vse skupaj lahko nadradiš še z rezinami sočnega paradižnika, z nežnim korenčkom, hrustljavimi redkvicami, izbranim sirom ali toplim mehko kuhanim jajčkom). Po drugi strani pa so seveda več kot dobrodošli tudi čokoladni namazi, enako kot sladka domača marmelada.

Kruh sem pekla v modelčku, kar vse skupaj precej poenostavi. Imam tri različne, približno isto velike. Mislim, oziroma skoraj prepričana sem, da bom prejšnja dva vrgla proč, saj sem odkrila izredno kvalitetnega, takšnega, v katerem se kruh čisto nič ne prime in kar zdrsi iz njega. Za razliko od drugih dveh (pločevinastih) pekačev, mi ga ni bilo potrebno obložiti s peki papirjem, sem ga pa vseeno malce premazala z maščobo, povsem zaradi verjetno povsem nepotrebnega strahu pred možnostjo, da kruha po peki ne bi mogla dobiti iz pekača. A je povsem enostavno zdrsel iz njega, čisto nič se ni prijel, spekel pa se je izredno lepo in enakomerno! Riessov pekač je emajliran (emajl je pravzaprav vrsta stekla) in zato predstavlja eno najbolj zdravih vrst peke, pa tudi stilsko je izredno lep, gladek, brez ostrih robov in narejen v enem samem kosu, kar je za štirioglate pekače prava redkost, če ne celo izjema. Komaj čakam, da v njem spečem še kaj sladkega in pri tem končno neham moliti, da bo sladica ostala v enem kosu.

Sestavine:

 • 250 g ajdove moke
 • 150 g riževe moke
 • 100 g koruzne moke
 • 8 g instant kvasa
 • žlička sladkorja
 • 2 JŽ lanenih semen
 • pol skodelice bučnic
 • ravna žlička fino mlete soli
 • 500 ml tople vode

Postopek:

V skledi zmešaj vse tri moke, semena in sol. V kozico stresi kvas ter ga prilij s 100 ml tople vode. Dodaj žličko sladkorja, premešaj in pusti da malce deluje. Kvasec nato zlij med suhe sestavine, dodaj še preostalo tekočino ter vse skupaj dobro premešaj, da se znebiš morebitnih grudic. Po potrebi dolij še malo vode, zaupaj občutku.

Skledo pokrij s toplim kuhinjskim servietom ter pusti da vzhaja približno pol ure. Pravokoten model premaži s kokosovim oljem (če je slabše kvalitete pa najbolje da uporabiš kombinacijo peki papirja in maščobe). V pekač nato preloži testo, ga pokrij s servietom in pusti da vzhaja še pol ure.

Med tem časom ogrej pečico na 220 stopinj Celzija. Odstrani krpo ter čez pekač položi (malce zatisni ob stranicah) alu folijo. S tem preprečiš, da se kruh na vrhu ne bo prehitro zapekel. Postavi v pečico za približno 50 minut. Kakšnih deset minut pred koncem folijo odkrij.

Kruh je pečen, ko dno hlebčka votlo zadoni. Takrat ga postavi na rešetko in pred reznajem popolnoma ohladi.

Ohlajenega razreži na poljubno debele rezine. Predlagam, da gostejše vrste kruha vedno režeš nekoliko tanjše, pri mehkejših in puhastih pa to ni potrebno.

2 comments

 1. Aleksandra Krajnc says:

  Pozdravljeni,

  imate kje objavljen recept za ajdov kruh z drozmi in kako ste jih nastavili? Ržene droži so mi super uspele, ajdove pa nikakor.

  Lep dan, Aleksandra

  • Katja says:

   Aleksandra živjo! Nimam. Svoje prve ajdove droži sem dobila v dar, tako da mi je bilo to ‘delo’ prihranjeno 😉 Priporočam knjigo Fermentiraj.si, Brezglutenska akademija, avtorice Suzane Kranjec. Tam je vse lepo razloženo.

Dodaj odgovor