Domači rastlinski napitki

Ne glede na to, ali imaš laktozno intoleranco, ti okus mleka ni všeč, si vegan(ka) ali preprosto rad(a) uživaš v pestrosti in bolj zdravi alternativi živalskim mlečnim izdelkom, rastlinski napitki so prava rešitev. Danes jih sicer ni težko dobiti. Riževo in sojino mleko najdeš na policah skoraj vseh trgovin, prav tako tudi mandljevo ter ovseno. V bolje založenih trgovinah si morda opazil(a) tudi mleko iz kvinoje, pire, pa lešnikovo mleko, mleko iz ajdovih zrn.

A vprašanje je, kako kvalitetni so. Tudi če nosijo oznako bio ali eko, to še ne pomeni da so takšni napitki najboljši za tvoje telo. Mnogi na primer, poleg omenjenih žit, oreščkov ali semen vsebujejo še sladila ter razne emulgatorje ter ojačevalce okusa, ki poskrbijo, da so napitki gostejši, bolj kremasti in seveda, dalj časa dobri. Ekološke sestavine rastlinskih napitkov zagotovo niso ravno optimalna izbira kadar so pripravljeni iz starih, žarkih ali bognedaj že nekoliko plesnivih oreškov (pa četudi so ti bio!) ali pa proizvajalci takšne sestavine pred mletjem močno segrevajo in s tem uničijo praktično vse, kar je dobrega v njih.

Rešitev? Ta zagotovo leži v doma pripravljenih mlečnih nadomestkih. Tukaj lahko izbiraš sestavine, jih poljubno kombiniraš, se odločiš za razmerje med npr. oreščki in vodo, dodaš še kakšno začimbico in kvalitetno sladilo, če so ti ljubši sladkejši okusi.

Vem pa, da se mnogim takšnih pijač ne ljubi pripravljati in v trgovini raje zgrabijo tetrapak osiromašenega ‘zdravega’ napitka. Tudi sama sem (bila) takšna.

Zato bi ti danes rada predstavila super zadevico – Chufamix oziroma vegan Milker. Zanimiv, majhen, uporaben, funkcionalen 🙂 Pripomoček, s katerim brez nepotrebnega packanja hitro in enostavno pripraviš domače rastlinsko mleko. Iz žit, semen in oreščkov. Poleg pripomočka (ki ga, mimogrede, najdeš na tej strani – klik) potrebuješ le še palični mešalnik.

Za začetek lahko pripraviš povsem enostavne napitke, zgolj iz vode in na prmer ene vrste oreškov, pozneje pa se lahko poigraš še s kombinacijo večih, napitkom dodajaš sadje, začimbe, kakav, različna sladila… Po želji!

Kako deluje? Res zelo enostavno. V večjo posodo vliješ vodo, vanjo postaviš manjšo, kamor streseš oreščke, semena ali žita. Dodaš soli, po želji sladilo, pa še kakšen dodatke, ki se jih lahko izmišljaš sproti in tako vsakič ustvaiš ‘mleko’ drugačnega okusa. Trše sestavine nato zmiksaš s paličnim mešalnikom, s pomočjo posebne potisne ‘palice’ pa po miksanju iz njih iztisneš še vso preostalo tekočino. In to je vse!

Tudi pomivanje je nadvse enostavno, delce oreščkov ali semen, ki ostanejo po miksanju pa ti tudi ni potrebno zavreči. Uporabiš jih lahko za pripravo presnih saldic ali pa jih vmešaš v razne jutranje kaše ali sadne smoothije. Zero waste! 😉

Nad enostavnostjo priprave napitkov s pomočjo Chufamixa sem bila tako navdušena da sem se za prvič odločila kar za tri. Za tri, že na oko zanimive rastlinske napitke nežnih pastelnih barv. Vsak je pripravljen iz druge glavne sesetavine (lešniki, mandlji in bučna semena), z različnimi sladili (datlji, javorjev sirup, brezov sladkor) ter raznimi dodatki (vanilija, jagode, kakav). Najbolj všeč mi je bil zagotovo lešnikovo čokoladen, sledil je jagoden, napitek iz bučnic pa je prav tako okusen, čeprav res nekoliko drugačen.

This image has an empty alt attribute; its file name is thumbnail-1-e1553838513624-1024x767.jpg

Tu pa se moje ‘igračkanje’ z doma pripravljenimi napitki na osnovi rastlinskih sestavin zagotovo ne bo končalo. Ker običajnega mleka ne prenašam, rastlinska mleka pa redno in veliko uporabljam (za kosmiče, belo kavo, kakav, ‘zlato mleko’ in ja, tudi za čaje) bom od sedaj naprej veliko pogosteje pripravila domače, saj je s tem pripomočkom veliko enostavneje in hitreje kot tako, kot se rastlinske napitke pripravljala včasih (z miksanjem, iztiskanjem prek gaze…), pa še veliko bolj higienično je!. Naslednjič zagotovo poskusim še z žitnimi napitki. Po vsej verjetnosti bo prvi na vrsti ovseni…

LEŠNIKOV ČOKOLADNI NAPITEK

Sestavine:

 • 50 g lešnikov
 • 250 ml vode
 • ščepec soli
 • 4 datlji
 • ščep prav eburbonske vanilije v prahu
 • 1 čž presnega kakava

Postopek:

Lešnike čez noč namoči v vodi. Zjutraj jih speri, v večjo posodo vlij svežo vodo,  v notranjo posodo prej omenjenega mešalnika pa lešnike, ščepec soli, 4 predhodno namočene datlje (če niso povsem mehki), vanilijo in kakav. S pomočjo paličnega mešalnika zmiksaj, s pripročno palico pa grobe delci še malce pritisni ob dno posode, da iz njih res vsete vsa tekočina. V večji posodi bo ostalo le okusno mleko, v manjši pa pulpa, ki jo lahko uporabiš za kaj drugega (beri zgoraj).

V primeru da pripomočka (še) nimaš… 😉 Po namakanju olupi oreške ter jih z ostalimi sestavinami zmiksaj v zmogljivem mikserčku. Preko sterilne gaze tekočino prelij v kozarec. Iz gaze iztisni kar največ tekočine.

MANDLJEVO JAGODNI NAPITEK

Sestavine:

 • 65 g mandljev
 • 375 ml vode
 • ščepec soli
 • 100 g svežih jagod
 • 1-2 čž brezovega sladkorja v prahu (ksilitola)
 • kapljica rožne vode (neobvezno)

Postopek:

Mandlje čez noč namoči v vodi. Zjutraj jih speri, v večjo posodo vlij svežo vodo,  v notranjo posodo prej omenjenega mešalnika pa stresi mandlje, dodaj ščepec soli, mlet brezov sladkor, nekaj opranih svežih jagod, po želji pa še kapljico rožne vode. S pomočjo paličnega mešalnika zmiksaj, s pripročno palico pa grobe delci še malce pritisni ob dno posode, da iz njih res vsete vsa tekočina. V večji posodi bo ostalo le okusno mleko, v manjši pa pulpa, ki jo lahko uporabiš za kaj drugega (beri zgoraj).

V primeru da pripomočka (še) nimaš… 😉 Po namakanju olupi oreške ter jih z ostalimi sestavinami zmiksaj v zmogljivem mikserčku. Preko sterilne gaze tekočino prelij v kozarec. Iz gaze iztisni kar največ tekočine.

NAPITEK IZ BUČNIH SEMEN

Sestavine:

 • 65 g bučnic semen
 • 315 ml vode
 • ščepec soli
 • 15-20 ml javorjevega sirupa

Postopek:

Bučnice za nekaj ur namoči v vodi. Nato jih speri, v večjo posodo vlij svežo vodo, v notranjo posodo prej omenjenega mešalnika pa bučnice, skupaj s ščepcem soli in javorjevim sirupom. S pomočjo paličnega mešalnika zmiksaj, s pripročno palico pa grobe delci še malce pritisni ob dno posode, da iz njih res vsete vsa tekočina. V večji posodi bo ostalo le okusno mleko, v manjši pa pulpa, ki jo lahko uporabiš za kaj drugega (beri zgoraj).

V primeru da pripomočka (še) nimaš… 😉 Po namakanju olupi oreške ter jih z ostalimi sestavinami zmiksaj v zmogljivem mikserčku. Preko sterilne gaze tekočino prelij v kozarec. Iz gaze iztisni kar največ tekočine.

Če se odločiš povečati količine, to seveda lahko storiš in napitek do nekaj dni hraniš v hladilniku. Prelij ga v steklenico in jo dobro zapri. Pri domačih napitkih se rado zgodi (oziroma se skoraj vedno zgodi), da se gostejši del loči od redkejšega in ‘potone’ na dno. Nič hudega, pred zaužitjem steklenico s pijačo le  pretresi.

4 comments

 1. Ljuba Pirnovar says:

  Pozdravljena, hvala vam za vaše prekrasne recepte in vašo spletno stran, ki me tudi ona hrani. Zanima me, kjer ste kupila vegan Milker, ker ne prenesem mleka bi bila zelo vesela, če bi si sama izdelovala mleko, saj zaradi občutljivosti želodca, mi tudi trgovinski rastlinski mleki delajo težave… hvala in lep in poln dan.

  • Katja says:

   Ljuba Ljuba 🙂 Najprej hvala za pohvale. Me veseli, da zdaj že v pravi poplavi receptov, ki so objavljeni na tej strani, najdete kaj zase. Med tekstom je direktna povezava do strani, na kateri pripomoček lahko naročite. Pritisnite na zapisano besedico ‘klik’ in avtomatsko vas bo preosmerilo na stran, kjer je zapisano še več o njem. tam si lahko ogledate celo video in dobite še nekaj krasnih receptov. Je pa pripomoček res super. Nič packanja, hitro, enostavno! Sama sem ravnokar naredila ovseno mleko in čeprav je recept nadvse priperost, ga kmalu objavim, zato sledite strani še naprej! 😉 Pozdravček, Katja

  • Katja says:

   Romana! Sledite direktni povezavi, objavljeni na strani. pritisnite na zeleno obarvano besedico ‘klik’, ki vas bo popeljala do dodatnih informacij. Glede cene najbolje da kontaktirate podjetje. Katja

Dodaj odgovor