Čokoladne rezine z malinami

Vsako leto za božič pripravim sladico. S tem ne mislim na piškote ali potico (ker to dvoje je itak obvezno) temveč neke druge vrste sladico. Ne glede na to za kaj se odločim, ta sladica je vedno zdrava. Ne skrbi, vsekakor JE sladka, ampak je hkrati tud polnovredna.

V preteklih letih sem tako ‘eksperimentirala’ z različnimi tortami, browniji, kolački… Tudi tokrat sem. Eksperimentirala 🙂 Naredila sem čokoladne rezine. Brez glutena so (če seveda uporabiš certificirano brezglutenke kosmiče – namig: imajo jih v Kalčku), pa tudi brez laktoze in jajc. Sladica se namreč ne peče, le zmiksa in zamrzne.

Med čokoladno podlago in čokoladnim prelivom se skrivajo sočne in sladke maline. Kombinacija malin in temne čokolade mi je zelo ljuba in verjetno sem se ravno zato odločila da poskusim s sladico, ki sem jo zasledila na eni, pravzprav kar na večih, tujih spletnih strani.

Okus rezin je precej odvisen od čokoladnega preliva, saj tega ni malo. Ravno zato je pomembno kakšno čokolado izbereš. Ta naj bo temna, to zagotovo , z najmanj 70% deležem kakava, lahko tudi več.

Od čokolade pa je odvisno tudi kako zelo zdrava bo sladica. Nekvalitetna čokolada z nizkim deležem kakava in veliko količino belega sladkorja vsekakor ne more konkurirati kvalitetnejšem in temnejšim vrstam čokoladnih tablic. Vsaka čokolada sicer vsebuje nekaj sladkorja, a ta je lahko tudi v obliki katerega drugega sladila, na primer rjavega, kokosovega ali brezovega sladkorja, vso to sladkobo pa lahko nadomesti celo stevia.

Za prelive navadno izberem srednjo pot. Z povsem običajnim sladkorjem sladkano Lint čokolado, tokrat pa sem resnično uporabila čokolado s stevio. Pravzaprav ne čokolado, ampak priročne in hitro topljive čokoladne kapljice, ki se ponašajo s kar 85% kakava. Takšne ima znamka Cavalier, dobijo pa se v vseh bolje založenih trgovinah. Da jih ne bo potrebno iskati, pa jih, tako kot sem jih jaz, lahko naročiš kar na spletni strani sladko.si.

Sestavine:

Podlaga…

 • 65 g ovsenih kosmičev (po potrebi brzglutenskih)
 • 65 g kokosa
 • 40 g presnega kakava v prahu
 • ščepec soli
 • 40 ml javorjevega sirupa
 • 20 ml stopljenega kokosovega olja
 • večji ščep prave burbonske vanilije v prahu

Krema…

 • 300 g zamrznjenih malin
 • 65 g chia semen
 • 40 ml vode
 • 40 ml javorjevega sirupa
 • 35 ml kokosovega olja

Preliv…

 • 100 g temne čokolade
 • 25 ml kokosovega olja*

*količina olja je odvisna od izbora čokolade. Nekatere za strjevanje potrebujejo več maščobe, druge jo že same po sebi vsebujejo dovolj. Zato olje dodajaj postopoma in zaupaj svojemu občutku.

Postopek:

Pekač* obloži s peki papirjem ali prozorno kuhinjsko folijo. Naj jo bo toliko, da prekrije tudi robove pekača, še bolje bo, da gleda čeznje.

Za podlago zmiksaj vse sestavine. Pretresi jih v pekaček ter z dlanjo dobro pritisni ob dno. Zamrzni.

Maline med občasnim mešanjem nežno segrevaj. Ko začnejo zreti, kozico odstavi, maline z vilico pretlači, vmešaj vse ostale sestavine in za nekaj minut vrni na štedilnik, kjer naj se zmes nežno kuhnja toliko časa, da chia vpije tekočino in stvari gosto pasto. Medtem pogosto mešaj. Malinin džem rahlo ohladi, nato kremo prelij na zamrznjeno podlago. Pusti da se še malce shladi, nato vrni v zamrzovalnik.

Za preliv nad soparo stopi čokolado s kokosovim maslom (oljem). Rahlo ohladi, nato s čokolado prelij sladico. Postavi v hladilnik in počakaj toliko časa, da se čokolada nežno strdi, nato jo še v pekaču razreži na poljubno velike rezine**. S pomočjo folijo jo dvigni iz pekača in postrezi.

*uporabila sem podolgovat pekač za kruh dimenzij 22,5 cm x 8,5 cm. Sladico pa lahko pripraviš v kakršnem koli pekaču, lahko pa tudi v plastični posodi podobnih dimenzij.

**če boš sladico pred rezanjem pustil(a) v hladilniku predolgo časa, se bo čokolada težje rezala in se bo lomila. Sploh, ker je malinina krema pod njo dokaj mehka. Če se čokolada preveč strdi sladico pred rezanjem pusti nekaj časa na sobni temperaturi. 

Dodaj odgovor