Krhki masleno proseni piškotki

Sploh ne morem verjeti da je že december! Res. In da kmalu pride Miklavž! 😉 Jaz pa sploh nimam časa, da bi napekla nekaj različnih piškotov, kakor bi se za ta dan spodobilo. Nujno sem morala speči vsaj ene, pa čeprav zelo preproste, na hitro pripravljene piškote, ki pa so se izkazale kot odlično dopolnilo skodelici vroče čokolade.

V decembru bo veliko sladkanja, to že vem! Na meniju bodo tako zdrave sladice kot tiste povsem običajne, malce manj zdrave, na primer klasična domača orehova potica in mamini okusni, z marmelado polnjeni masleni piškoti. Ker bo dodatnih in praznih kalorij torej precej, naj vsaj začnem malo bolj zdravo. In ti piškoti to zagotovo so. Niso pretirano sladki, a vseeno zelo okusni. Ravno takšni, kot jih potrebujem za k popoldanski skodelici medenega čaja, ki v teh dneh pride pogosto na vrsto.(izgleda, da se tudi mene loteva prehlad…) ter vroči skodelici kakava.

Krhki piškoti se v ustih prijento zdrobijo. Sladkani so z nekaj medu in narejeni iz prosene moke. Zato so povsem brez glutena v njih pa ni niti jajc. Te so zamenjala chia semena. Proti jajcem nimam popolnoma nič, še več, obožujem jih, jih pa tu pa tam v peki zamenjam za lanena semena ali chio, ki sta polni zdravih omega 3 maščobnih kislin. Piškotkom namenoma nisem dodala oreščkov čeprav jih imam zelo rada in so eni izmed pogostih sestavin decembrske peke. Prosena moka je že tako ali tako dokaj specifična in rada malce zagreni, zato sem za dodaten okus dodala nekaj kupljene suhe bi pomarančne lupinice (ki noro lepo diši!), za malce sočnosti pa v zmes vmešala nekaj suhih brusnic. Seveda jih lahko zamenjaš za sladke rozine, na drobne koščke namočene sočne datelje ali suhe fige.

Za piškotke ne potrebuješ mikserja, niti modelčkov. Le svoje roke in oster nož. Zakaj? Preveri v spodnjih vrsticah.

Sestavine:

 • 220 g prosene moke
 • ščepec soli
 • 100 g mehkega masla
 • 20-25 g medu
 • 5 g chia semen (+ 25 ml vode)
 • 1/2 čž prave burbonske vanilije v prahu
 • 1/2 – 1 čž pomarančne lupinice
 • 1/2 JŽ maka
 • pest suhih brusnic

 

Postopek:

Chia semena namočiš v vodi in postaviš na stran.

V skledi zmešaš moko, sol, mak, pomarančno lupinico ter brusnice.

V drugi skledi razmehčanemu maslu dodaš med in vanilijo v prahu ter dobro premešaš. Vmešaš tudi namočena chia semena (naj bodo gibljiva, ne pretrda, sicer dodaj še kakšno kapljico vode).

Zgornjim sestavinam dodaš suhe ter dobro prememšaš. Testo položiš na kos peki papirja ter ga z njegovo pomočjo oblikuješ v valj. Za pol ure postaviš v hladilnik.

Pečico segreješ na 180 stopinj Celzija.

Testeno ‘salamo’ vzameš iz hladilnika, papir odviješ ter testo z ostrim nožem razrežeš na kolobarje.

Piškote položiš na pekač, obložen s svežim peki papirjem ter prečeš približno 10 minut.

Kam po sestavine? Proseno moko zagotovo dobiš v trgovini Kalček. Ne le da je ekološka, pač pa tudi certificirano brez glutena, kar je pomemben podatek za vse, ki morate pri izbiri sestavin res zelo paziti. Proso samo po sebi sicer glutena ne vsebuje, vendar pa pri pakiranju pogosto pride v stik z drugimi žiti in jih tako nehote ‘okuži’.

V isti trgovini sem tokrat kupila tudi posušeno bio pomarančno lupinico. Prodajajo jo v vrečkici, podobni pakiranju pecilnega praška. Ker jo za dodaten okus navadno ne potrebuješ veliko, lahko že odprto vrečkico suhega pomarančnega praha hraniš še kar nekaj časa. Pri agrumih, sploh pri uporabi njihovih lupin je še toliko bolj pomembno, da niso škropljeni. Lahko se odločiš tudi za svežo pomarančo (pazi, da je ekološka). Pomarančna lupinica je okusen dodatek marsikateri sladici, lahko pa jo dodaš tudi povsem ‘običajnim’ jedem, na primer palačinkam ali ‘šmornu’, jutranjim ovsenim kosmičem, celo pečenemu piščancu….

2 comments

 1. Sonja Leposa says:

  Pozdravljena, zanima me ali lahko namesto masla uporabim kokosovo maščobo?
  p.s. odkar sem našla tvojo spletno stran so se mi zjasnili dnevi, ker Schaer moke ne morem več prenašat 🙂 HVALA, DA SI

  • Katja says:

   Draga Sonja! Me zelo veseli. Zavedam se, da jedi iz domačih mešanic brezglutenskih mok in ostalih sestavin niso tako rahle, okusne in popolne kot že kupljene, a še vedno menim, da so zaradi preprostih sestavin brez številnih dodatkov za telo veliko boljša izbira. Glede uorabe maščobe – verjetno bi šlo, poskusi. Za začetek morda s polovično količino vseh sestavin, če ti s kokosovo maščobo slučajno ne uspe. Javi kako bo šlo! Pozdravček, Katja

Dodaj odgovor