Široki rezanci z bučo, jurčki in kostanjem

Jesen je uradno tu! Kljub visokim temperaturom, ki bolj kot nanjo spominjajo na poletje, sem v nedeljo dobila potrdilo, da smo vseeno že čez sredino septembra. Poleg tega, da sem (povsem po naključju) našla svojega prvega jurčka (res a je, da jih nikoli nisem šla namensko nabirati) sem nabrala nekaj, kar imam še veliko raje! Kostanj! Res da ga še ni veliko, a tu pa tam se najde bolj zgodnja vrsta tega mogočnega drevesa, ki že precej prej kot pretekla leta, z nami deli svoje darove.

Kostanj imam res zelo zelo rada. Gozdni plodovi, sicer nabiti s škrobom in zato dokaj kalorični, a hkrati s tako veliko zdravlnih lastnosti, da tudi tisti, ki skrbno pazite na svoje kilogramčke, kar lepo uživajte v njih. Rada imam tako kuhanega (v sezoni si vsak dan privoščim veliko skledo), pa tudi pečenega. Tega predvsem v večjih mestih, kjer se nikakor ne morem upreti dišečim stojnicam. Kostanj ni le okusen prigrizek, temveč se lahko spremeni v sestavino raznih receptov. V preteklih letih sem iz njega tako že pripravljala različne slane in sladke jedi. Če te zanima več, le pobrskaj po strani in poišči inspiracijo.

S testeninami pa kostanja še nisem kombinirala. Današnjim rezancem, v katerih glavno vlogo igrata živooranžna hokaido buča (ja, jesen je res tukaj 😉 ) ter jurčki sem dodala še nekaj kuhanega kostanja. Te tri sestavine, zelo lepo pašejo skupaj in čeprav bi jih lahko umestila v kakšno izmed svojih rižot (pripravljam namreč rižote iz ajde, kvinoje, prosene kaše in seveda riža različnih vrst) sem se odločila za ‘skromno’ pasto.

Skromno zato ker jed vsebuje le nekaj sestavin. Skromno zato, ker je recept povsem preprost in jed hitro pripravljena. Nikakor pa to niso rezanci, skromni po okusu. Že testenine kot take niso povsem običajne. Namesto belih sem uporabila kamutove, ki pa jih lahko nadomestiš s pirinimi, ajdovimi, pšeničnimi polnozrnatimi, po želji tudi povsem običajnimi jajčnimi testeninami. Poleg izbire pašte pa k okusu močno prispevajo ravno te tri sestavine. Po dve se lahko odpraviš v bližnji gozdiček, po bučo pa kar na najbližje polje 😉

Testenine so verjetno najbolj hvaležna jed. Verjetno jih ima, takšne ali drugačne, vsak v svoji shrambi. Imajo dolg rok trajanja, hitro so skuhane, nasitne in okusne. Izbiraš lahko med različnimi okusi in oblikami. In če izbereš modro (saj veš da poleg belih obstaja še ogroooomno različnih vrst testenin, kajne? ) tudi zelo zdravo. Seveda, če jih ne preliješ z industrijsko pripravljenimi omakami iz slabih sestavin. Namesto omake raje sam(a) pripravi nekaj, s čimer jih boš obogatil(a). Meso, zelenjava, morski sadeži… Oreščki, semena, avokado. Zelišča, ogromno zelišč. Pa začimbice seveda. Vsakič drugačne, da bo kar se da pestro.

Če še vedno misliš, da ti v kuhinji ne gre najbolje (v kar močno dvomim), ali pa preprosto reeeees nimaš časa, na srečo vseeno obstaja nekaj dobrih možnosti. V trgovinah lahko v steklenih kozarčkih najdeš dokaj zdrave, celo ekološke omakice. Že povsem običajen bazilikin pesto je lahko povsem dovolj. A naj bo vseeno le ‘dober’ izhod v sili 😉 Če le lahko, vsaj v tem trenutku izkoristi sezono gob, s katerimi lahko prijetno popestriš kakršnokoli pašto. In mimogrede prihrani nekaj cekinčkov.

Jurčki veljajo za ene najbolj cenjenih gob. Celo največji gurmani se jih ne branijo. In letos so ljubitelji gob res prišli na svoj račun. Gobe lahko pripravljaš na najrazličnejše načine. Zato le izkoristi trenutek in naberi nekaj brezplačnih gozdnih dobrot. Da pa jurčki niso le okusni temveč imajo kar nekaj koristnih snovi morda niti nisi vedel(a), zato naj te spodnja slikica o njihovi moči nikar ne preseneti.

 

Spodnje količine veljajo za eno osebo. Če imaš ta privilegij, da kuhaš za več oseb, sestavine le pomnoži z ustreznim številom jedcev.

Sestavine:

  • 85 g širokih rezancev (priporočam polnovredne testenine, na primer pirine ali kamutove)
  • 75 g buče (hokaido)
  • 45-50 g jurčkov
  • 6 -8 kostanjev
  • polovica šalotke
  • oljčno olje
  • sol in poper
  • svež timijan
  • sir po izbiri (jaz sem uporabila staran kozji sir-kozjo gaudo, to pa lahko nadomestiš s parmezanom ali ovčjim pekorino sirom)

Postopek:

Skuhaj kostanj. Vodo odcedi, kakšno minuto ali dve ga pusti da se malce ohladi, nato ga olupi. Odtrani tudi spodnjo rjavo kožico.

Nasekljaj čebulico, na kocke narezi bučo in jurčke. Kostanj prereži na pol ali na četrtine.

V ponvi na olju popraži čebulico. Nato dodaj bučo in gobe. Vmešaj oskupljeno vejico timijana, sol in poper. Kuhaj približno 15 minut oziroma dokler se buča ne zmehča. Če je res nujno potrebno dodaj kakšno kapljico vode.

Medtem v večji količini slane vode skuhaj široke rezance. Pazi, da jih ne prekuhaš, naj ostanejo ‘al dente’ – še malce na zob. Testenine odcedi, pokapljaj z oljčim oljem ter premešaj. Končaj omako.

V ponev stresi še kostanj premešaj in vse skupaj nežno kuhljaj še dve, tri minuti. Vmešaj rezance, da se rahlo pregrejejo in serviraj.

Ti rezanci so najbljši topli, sicer pa testenine lahko ješ tudi hladne. Meni so včasih še ljubše, sploh poleti. Naredim čim bolj pisano solato ter dodam na kocke narezan sir, čičeriko, tune ali hladnega piščanca (odličen način kako porabiti meso prejšnjega dne)  ter skuhane, ohlajene ter z oljem poškropljene peresnike. Vse se skupaj obogatim s kakšnim finim prelivom, popečenimi semeni, svežimi zelišči. Odlično! Hladne testeninske solate so tudi dobra malica – na poti, v parku, šoli ali službi.

2 comments

Dodaj odgovor