Rustikalna mandljeva pita s hruškami in grozdjem

Res je poletje tisto, ki nas s svojimi darovi najbolj obdari, a s sadjem, zelenjavo in drugimi dobrotami nas v enaki meri razveseli tudi jesen. Sladke buče, kostanj, orehi in gobe. Od sadja pa slive in jabolka, hruške ter seveda sladko belo in temno grozdje. Medtem ko imamo doma ogromno jabolk, hruške nimamo, zato kakšno tu pa tam kupim.

Tudi za današnjo sladico sem kupila nekaj hrušk, grozdja pa ne, saj ga imamo doma. Ne, nimamo vinograda pa tudi ogromnih količin trte ne. Le eno malo brajdico temno vijoličnega, ekološkega in po mojem mnenju najbolj okusnega grozdja. Res ima kar nekaj peškic in včasih so me blazno motile. Danes me ne več. Me pa motijo takrat, kadar grozdja ne grizljam kar tako, samega, pač pa kadar ga pečem.

Pečeno grozdje? O ja, verjemi, to je res nekaj najboljšega! Prepolovljene gozdne jagode brez pešk v tem času velikorat stresem na pekač, obložen s peki papirjem in nekaj časa pečem v pečici. Tudi na štedilniku bi bilo povsem ok, a zankrat gre grozdje kar v toplo peč. Takšnega, še toplega, potem naložim na popečen kruh, premazan z maslom, ali pa grozdje dodam jutranji sledi ovsenih kosmičev. Odličen je tudi kot priloga carskemu pražencu (šmornu) ali kot dodatek vanilijevemu sladoledu. Kožica me ne moti, če bi me, bi pečeno grozdje zmiksala in tako dobila neke vrste grozdno kašico.

Se pa grozdje med seboj seveda razlikuje. Ne le po barvi, temveč tudi po sladkobi,  velikosti grozdnih jagod ter debelini kožice. Zato je fino, da v tem času preizkusiš čim več vrst in si zapomniš katere so tiste, ki so ti ljubše.

Preproste sladice so najboljše. Sploh če so hitro narejene, pripravljene s sezonskim sadjem in zdrave. Kar ta pita vsekakor je. Sladka dobrota ne vsebuje glutena (pravzaprav nobene vrste žitnih mok), ni pa veganska. jajc zanjo sicer ne potrebuješ, maslo pa. Testo je krhlo, rahlo drobljivo, piškotasto. Takšno mi je najbolj všeč. Morda se res ne reže najlepše, a meni je bolj kot to pomemben okus. Namesto belega sem uporabila bolj zdrav kokosov sladkor. To ne pomeni, da je brez kalorij ali karkoli podobnega, ampak to, da vsebuje veliko vitaminov in mineralov, kar za belega nikakor ne velja. Kokosov sladkor sem kombinirala z zelišči in sicer z rožmarinom. Nenavadno? Sploh ne. Prepričanje, da so zelišča le za slane jedi nikakor ne drži. Rožamrin se na primer zelo lepo ujema tako z grozdjem kot hruškami, zato je bil tokrat povsem logična izbira.

Čeprav bi namaz lahko izpustila in pito obložila le s sadjem, sem vseeno uporabila nekja mandljevega masla, ki sem ga (prvič!) kupila že pred časom. Kot namaz na kruhu mi ni preveč všeč, saj je zelo gost. Ga pa kakšno žličko dodam vročim kosmičem, palačinkam in podobnim (najraje toplim) jedem. Primešala sem mu nekaj javorjevega sirupa (razmerje količin lahko po želji zvečaš ali zmanjšaš), ki ga lahko nadomestiš tudi z medom. Namazu bi secer lahko primešala še kakšno začimbico kot to navadno storim. Malce cimeta, vanilije, ingverja… A sem se tokrat temu namenoma izognila. Naj bo recept čim bolj preprost. Morda se bo že tista žlička rožmarina nekomu zdela eksotična 😉

Sestavine:

Za testo…

 • 120 g mandljeve oke
 • 60 g tapiokine moke
 • 1 JŽ kokosovega sladkorja
 • ščep soli
 • 110-115 g mrzlega! masla
 • nekaj kapljic mrzle vode (po potrebi)

Za premaz…

 • 25 g mandljevega masla (lahko tudi več)
 • 10-15 g javorjevega sirupa (lahko tudi več)

Za nadev…

 • 2-3 hruški
 • vejica ali dve temnega grozdja
 • 20- 25 g kokoosvega sladkorja
 • 1čž drobno sesekljanega svežega rožmarina

Postopek:

V mikserček stresi obe moki, sladkor in sol. Na hitro premiksaj, nato doda na majhne kocke narezano ledeno mrzlo maslo. Z nekaj vrtljaji sestavine spremeni v zmes, podobno pesku. Ko testo stisneš med prsti in se ta sprime skupaj, je testo pripravljeno. Po potrebi dodaj še kakšno kapljico vode (max. 2 čž), na hitro zmiksaj in preveri strukturo testa. Nato ga med dlanmi spremeni v kepo, jo spošči in sploščeno testo zavij v prozorno kuhinjsko folijo. Za vsaj dve uri postavi v hladilnik.

V skledici do gladkega zmešaj mandljevo maslo z javorjevim sirupom. V drugi skledici zmešaj sladkor z nasekljanim rožmarinom.

Hruške prereži, odstrani semena ter jih razredi na tanjše krhlje. Grozdne jagode prereži na pol in s prsti odstrani peške.

Testo med dvema peki paprijema razvaljaj. Premaži ga z namazom, a pri tem pusti nekaj centimetrov praznega robu. Čez namaz položi rezine hrušk (tudi tu pusti malce robu), na to še z grozdjem. Rob testa zavihaj čez rob sadje. Če se drobi nič zato, s prsti ga zlepi skupaj (lahko si pomagaš s kakšno kapljico vode). Rob testa premaži z malce mandljevega mleka, nato pa tako testo kot nadev potresi z rožmarinovim sladkorjem.

Pito peci približno 20 minut oziroma dokler se lepo ne zapeče. Čas peke je odvisen od debeline testa, tipa pečice ter seveda tvojega okusa. Pečeno pito najprej nekoliko ohladi, nato jo previdno preloži na rešetko, kjer se (po želji) lahko ohlaja naprej. Krhko testo previdno prereži, še rahl otoplo sladico pa ponudi s kepico mrzlega sladoleda.

Dodaj odgovor