Sladoledne lučke iz marelic in breskev

Mislim, da sem v zadnjih štirinajstih dneh pojedla toliko sladoleda, kot že nekaj let ne. Saj ne, da si ga prej nisem privoščila, a zadnje dni je res tako vroče, da z veseljem nekajkrat dnevno posežem po sladki hladni dobroti.

Sem pa pri sladoledu precej izbirčna, saj mi industrijski ne odgovarjajo najbolje. Le po redkokaterem kupljenem sladoledu moj želodček ostane miren. Raje kot tiste iz trgovine, imam sladoledne kepice iz nekaterih slaščičarn. Predvsem tistih, kjer ponujajo brezmlečne sladolede (navadno sadne). V zadnjih dveh, treh letih sem odkrila kar nekaj takšnih lokalčkov, tako da če v domači skrinji slučajno ni več sladoleda, rešitev vseeno obstaja.

Sladoled pa zelo rada delam tudi sama. Strojčka nimam (a bi ga sicer z veseljem imela), tako da sladoled ‘na kepice’ redko kdaj naredim. To se sicer da, najlažja možnost je zamrznjeno sadje, ki ga v mikserčku zmešaš z jogurtom, rastlinskim mlekom ali smetano… dodaš nekaj tekočega sladila, po želji začimbic in na hitro zmiksaš. Takšen sladoled je seveda potrebno pojesti takoj (kar sicer ni problem), a kaj, ko se mi je sesekljalnik, s katerim sem to navadno počela, pokvaril…

Tako mi ostajajo le še lučke. Ki so pravzaprav še boljša in najhitreje pripravljena poletna sladica. Preprosto zmiksaš nekaj ‘pravih’ sestavin, z maso napolniš modelčke, vstaviš palčko in za nekaj ur zamrzneš. Plastičnih modelčkov sploh ne potrebuješ, uporabiš lahko tudi papirnate kozarčke (papir nato le strgaš iz sladoleda) ali pa manjše očiščene lončke kupljenih jogurtov…

Včeraj sem naredila marelični in breskov okus sladolednih lučk. Doma sem imela kar nekaj že malce prezrelih marelic (osebno so mi ljubše še malce trše, so pa te toliko boljše za sladoled) ter dobro zrelih briških breskev.

Lučkam ne želim dodajati vode, saj so potem preveč podobne sadnim ledenim kockam. Najbolje je seveda uporabiti čim večji sadni delež, a povsem brez tekočih sestavin navadno ne gre. Za kremasto strukturo sem tokrat izbrala jogurt, a to takšen, da bi sladoled z veseljem pojedli tudi vsi ki jogurta ne marajo, ne prenašajo laktoze ali so vegani. Zakaj? Ker je jogurt mandljev! Ja tudi mandljev jogurt obstaja! In to takšen, brez posebnih aditivov in brez sladkorja. Kupila sem ga v Kalčku. Okus jogurta je res malce bolj grenak, je toliko boljša opcija za brezlaktozne sadne lučke. Za sladkobo je poskrbelo tekoče sladilo (sama uporabljam javorjev sirup, lahko pa se odločiš tudi za agavo ali nenazadnje za tekoči med), jogurt pa je zaslužen predvsem za pravo strukturo ter seveda za to, da so se sestavine brez ostalih tekočin lepo zmiksale. Ker v njih ni vode, tudi ni neprijetnih kristalčkov. Če mandljevega jogurta nimaš ali pa si morda mandljev ne maraš, lahko izbereš tudi kokosov jogurt, ki ga danes prav tako ni več tako težko dobiti, sploh v takšnih zdravih, ekoloških trgovinicah. Konec koncev pa lahko uporabiš gost grški jogurt, ki (vsaj mene) nikoli ne razočara.

Okus lučk je tvoja izbira. Jagode, borovnice, maline… karkoli ti je ljubo. Moje so tokrat narejene iz fino zrelih marelic in breskev. Primerno zrelo sadje je za sladoledne lučke namreč zelo pomembno, saj se bo to lažje zmiksalo, lučke pa bodo okusnejše. Tudi glede začimb se lahko odločiš čisto po svoji volji in nikakor niso obvezne. Meni so všeč, zato vedno dodam kakšno. Za marelice sem tokrat poleg cimeta izbrala še ingver (predvsem zato ker so bile marelice res sladke) za breskve pa sem poleg vanilije dodala malo limoninega soka – da bodo lučke malce bolj osvežujoče.

Sestavine za dve marelični lučki:

  • 100 ml jogurta
  • 175 g izkoščičenega, na koščke narezanega sadja (marelic)
  • 15 ml javorjevega sirupa
  • ščep cimeta
  • ščep mletega ingverja

Sestavine za dve breskovi lučki:

  • 100 ml jogurta
  • 175 g izkoščičenega, na koščke narezanega sadja (breskev)
  • 15 ml javorjevega sirupa
  • 1 JŽ limoninega soka
  • ščep prave burbonske vanilije v prahu

Postopek:

V mikserčku do gladkega zmiksaš vse sestavine za marelični okus in gosto tekočino preliješ v modelčke. Enako storiš še z okusnom breskve. Zamrzneš za 20 minut, nato vstaviš lesene palčke in zamrzneš še vsaj za nekaj ur. Domače lučke pred uživanjem rada malce pustim na sobni temperaturi, saj so trše in bolj ‘ledene’ od kupljenih, mlečnih in kremnih sladoledov, zato potrebujejo nekaj časa, da se njihov okus izboljša.

Dodaj odgovor