Kostanjev kruh(ek)

Ker sem zadnjič pekla palačinke iz kostanjeve moke (klik) in sem bila nad okusom povsem navdušena, moke pa je ostalo še kar nekaj, sem jo danes uporabila še pri peki malce drugačnega kruha. Sprva sem sicer mislila speči pecivo, pa sem se pozneje premislila. Tako ali tako pa je tale hlebček precej sladek in že nekoliko spominja na pecivo, sploh če nanj namažeš nekaj sladkega 😉 Čokoladni namazi mu zelo pristojijo, maslo in med prav tako.

Ker pa sestavine zanj niso ravno poceni, sem se odločila za manjšo porcijo ali en manjši hlebček kruha. Tudi tega sem, tako kot skoraj vse ostale, ki jih pečem iz različnih mok, kaš, semen, oreščkov, kosmičev… spekla v modelčku. Tokrat tistem najmanjšem, ki sem ga našla doma. Če takšnega nimaš, kruh lahko spečeš v večjem, a bodo zato rezine precej nizke, s čimer pravzaprav ni nič narobe. V določenih restavracijah ob jedi celo postrežejo zelo tanko narezane rezine kruha, ki jih nato še dodatno popečejo in ponudijo kot neke vrste kreker. Če si vseeno želiš kose normalnejših velikosti, imaš pa le večje pekače, spodnje količine preprosto podvoji. Ob tem seveda upoštevaj tudi čas peke – verjetno bo kruh v pečici potrebno pustiti nekoliko dlje.

Kruh je (kot skorajda vedno) brez glutena in brez kvasa. Narejen je iz treh vrst moke – kostanjeve, mandljeve in tapiokine. Tapiokin škrob se danes dobi že skorajda povsod, v bolje založenih trgovinah pa zagotovo. Jaz sem svojo tapiokino moko kupila v Kalčku, da je hkrati tudi ekološka 🙂

Ker med sestavinami torej ni kvasa, kruha ni potrebno vzhajati. Kar pa mu daje zračnost, ki ga ob težjih vrstah moke zagotovo potrebuje, ter mu hkrati pomaga pri vzhajanju, so jajca. Uporabila sem tri precej velika, če bi bila običajne velikosti, bi verjetno uporabila štiri in s tem ne bi bilo prav nič narobe.

Zmes za tale kruhek je precej gosta, a naj te to ne moti. Konči rezultat nikakor ni ‘zabit’ kruh, temveč okusen in nekoliko bolj sladek hlebček kruha. Seveda je nekoliko bolj gost od običajnega, sploh belega, a ker ni drobljiv (razpoka na vrhu ni znak drobljivosti!) in se reže povsem enostavno, že iz majhnega hlebčka lahko dobiš precejšnje število tankih rezin. Če te še dodatno popečeš na toasterju, je kruh še okusnejši in seveda tudi nekoliko bolj hrustljav, kar je meni osebno zelo zelo ljubo 🙂 Z najljubšim sladkim namazom je idealen zajtrk, zdrav in hranljiv, za malico pa si ga lahko privoščiš kar tako – čisto samega.

Recept za pekač premera 17 x 6 cm.

Sestavine:

  • 90 g mandljeve moke
  • 45 g kostanjeve moke
  • 20 g tapiokine moke
  • pol čž sode bikarbone
  • večji ščep soli
  • 40 ml kokosovega olja
  • 40 ml mleka*
  • 3 – 4 jajca
  • 1 JŽ (15 ml) javorjevega sirupa**

 

 

*namesto običajnega mleka lahko uporabiš kokosovo ali katerokoli drug rastlinski napitek. sama sem uporabila riževo-mandljevo mleko, moje najljubše…

**namesto javorjevega sirupa, lahko uporabiš tudi tekoči med

Postopek:

Pečico ogrej na 165 stopinj Celzija. Loči rumenjake in beljake.

V multipraktik stresi vse tri moke, mandljevo, kostanjevo in tapiokin škrob. Dodaj sodo in sol in z nekaj vrtljaji na hitro premešaj. Nato prilij olje, rumenjake in mleko ter ponovno zmiksaj. Dodaj še javorjev sirup, miksaj.

Medtem stepi beljake tako, da so čvrsti, a ne pretrdi, še vedno vlažni. Tretjino beljakov dodaj zmesi in premiksaj.

Zmes za testo stresi v skledo in počasi ročno vmešaj še preostanek beljakov. Čim bolj enakomerno jih vmešaj v testo, vendar pazi, da z močjo mešanja ne pretiravaš, da bo testo čim bolj zračno.

Zmes preloži v namaščen, s peki papirjem obložen pekaček. Z ravno žlico poravnaj vrh in peci malo več kot eno uro. Nekje na polovici peke, kruh ohlapno prekrij z alu folijo, da skorjica ne bo preveč zapečena. Kruh je pečen, ko vanj zapičiš zobotrebec in na njem ni sledi testa.

Hlebček ohladi na rešetki in razreži šele, ko se popolnoma ohladi.

Dodaj odgovor