Presna pistacijina rezina

Po eni strani že kar malce smešno, po drugi pa prav fino, da ima danes že skoraj vsaka malenkost svoj ‘svetovni dan’ 🙂 Tako imam večkrat še en dodaten razlog, da si pripravim kaj, kar vključuje kakšno izmed okusnih sestavin. Takšni, tako zelo ‘posebni’, da so ji posvetili poseben dan v letu.

26. februarja je svetovni dan pistacije. In ravno pistacija se nahaja v skoraj samem vrhu meni ljubih oreščkov. Res je precej draga, zato si jo privoščim le občasno. Kot prigrizek navadno slano, zdrobljeno pa tudi kot posip za solate, testenine in rižote, za pripravo pesta (klik) ali paniranega piščančjega mesa (klik). Za pripravo sladkih jedi (piškotov, dela granole ali kot dodatek jogurtom, palačinkam in drugim sladicam – veliko idej najdeš ravno na tem blogu, v iskalnik le vpiši ‘pistacija’ 😉 ) pa se seveda najbolj obnesejo slani oreščki. Tudi v teh matcha kroglicah (klik). Neslano pistacijo je resda malce težje dobiti, ni pa nemogoče 🙂

Je pa pri pistaciji tako, kot pri vseh drugih oreščkih. Najboljši in najbolj hranljivi so surovi, še bolje za nekaj ur namočeni. Z oreščki pečene dobrote so sicer resda zelo okusne, vendar pa pri visokih temperaturah pečeni oreščki telesu ne nudijo več toliko tistega, kot to naredijo presni oziroma surovi.

Kot vsak izmed oreščkov ima tudi pistacija svoje prednosti. Vsebuje visoke vrednosti vitaminov A, E, B6 in K, prav tako pa se ponaša z veliko kalija, magnezija in železa. Pistacija je polna antioksidantov, deluje protivnetno, spodbuja delovanje živčnega sistema in nastajanje rdečih krničk. Pomembno vlogo igra pri presnovi beljakovin. Skrbi za krepitev imunskega sistema, zmanjšuje utrujenost in izčrpanost ter uravnava delovanje hormonov. Pistacije pa tudi zmanjšujejo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja.

Pa še ena zanimivost. Ker so pistacije skrite v rahlo razprti lupinici, razpoka pa spominja na nasmešek, jih v Iranu imenujejo ‘smilling pistachio’ – smejoča pistacija, na Kitajskem pa ‘happy nut’ – vesel orešček 🙂

Majhna pistacijina rezina, ki sem si jo naredila je skupek le nekaj sestavin, med katerimi seveda kraljuje pistacija.

Spodnje količine veljajo za posodico premera 9 x 6 cm oz. za eno večjo rezino ali več dokaj majhnih. Zaradi svoje bogate strukture je namreč včasih že majhen košček povsem dovolj, tako da si sladico lahko deliš še z nekom. Če količine podvojiš ali potrojiš ter temu primerno uporabiš večjo posodo pa seveda dobiš več rezin.

Potrebuješ:

Za osnovo…

 • 35 g neslane oluščene pistacije
 • 1 datelj, predhodno namočen
 • 5 ml javorjevega sirupa
 • 5 ml stopljenega kokosovega olja

Za kremo…

 • vsaj 40 g neslane oluščene pistacije
 • 2 JŽ javorjevega sirupa
 • 2 JŽ rastlinskega napitka (npr. riževega ali mandljevega)
 • 10 ml stopljenega kokosovega olja
 • ščep prave burbonske vanilije v prahu
 • ščepec soli

Za okras…

 • nekaj grobo nasekljanih pistacij
 • cvetni prah ali nastrgano lupinico bio limone
 • užitno suho cvetje ali sveže sadje (borovnice, maline…)
 • ostružke temne čokolade

Postopek:

Za nekaj ur namočiš količino pistacij za kremo, za vsaj 15 minut pa datelj za osnovo.

Za testo v miksarčku zmešaš sestavine. Najprej pistacije (nenammčene), nato dodaš še odcejen in drobno sesekljan datelj, javorjev sirup in kokosovo olje. Ko se sestavine sprimejo v kepo, z zmesjo napolniš majhen modelček*, obložen s prozorno kuhinjsko folijo**. Postaviš v zamrzovalnik.

Za kremo v zmogljivem mikserčku najprej zmiksaš namočeno pistacijo***, nato dodaš še vse ostane sestavine in zmiksaš v gladko kremo. Z njo premažeš osnovo in tortico za nekaj ur postaviš v zamrzovalnik.

Preden sladico ponudiš jo vsaj 10 minut postaviš na sobno temperaturo. Okrasiš jo z nasekljanimi pistacijami in po želji še z drugimi dodatki.

*modelček lahko nadomesti primerna plastična posodica, sladico pa lahko pripraviš tudi v silikonskem pekaču za muffine – namesto rezin boš tako dobil(a) ljubke male tortice.

**folija je pomembna, da se testo in krema ne prilepita na posodo oz. modelček. Priporočam, da uporabiš toliko folije, da le-ta gleda čez modelček. Tako boš sladico z lahkoto vzel(a) iz njega. Folija je super tudi zato, ker jo lahko povsem enostavno odtraniš (odlepiš) od presne sladice, ne da bi jo pri tem poškodoval(a).

*če imaš zares zmogljiv mešalnik, ti pistacij ni potrebno namakati. V nasprotnem primeru jih, oluščene seveda, za nekaj ur namoči, nato jih speri ter uporabi v kremi. Namočene pistacije so veliko bolj zdrave, velika prednost pa je tudi ta, da po namakanju z lahkoto odstraniš še vso tisto kožico, brez katere bo barva kreme še bolj zelena kot sicer.

 

3 comments

Dodaj odgovor