Bučkini polpeti (tokrat veganski)

Bučkini polpeti so enostavna in zelo okusna, predvsem pa lahka poletna jed. Nekajkrat sem jih že naredila in sicer z jajcem ter skuto in to po temle receptu (klik). Tokrat objavljam malce drugačne polpetke, ki so povsem brez živalskih produktov (z izjemo jogurtove omakice, ki sem jo servirala zraven, ker sama brez nje pač ne morem, doda tisto svežino in kremast elemet, ki se k polpetom lepo poda; vegani jogurt lahko nadomestite s rastlinskim ali s kremo iz oreškov, seveda pa lahko ta del povsem izpustite).

Zakaj veganski recept? Nikakor ne zato ker bi tudi sama se izogibala živalskim izdelkom, pač pa, ker skute nisem imela, vsaj kozje, ki jo navadno jem, ne (jajčk pa sem se dodobro najedla že za zajtrk 😉 ). Polpeti so zato povsem drugačni od tistih prvih, kljub temu da je glavna sestavina obojnih ravno poletna zelena cukini bučka. In nikakor ne misli, da so veganski polpetki kaj slabši ali manj nasitni. Sploh ne. Pripravljeni so z moko in drobtinami (v mojem primeru brezglutenskimi, vendar to nikakor ni pogoj), medtem ko pri skutnih poleptkih žit pravzaprav ni. V današnje sem dodala še mešanico svežih zelišč ter nekaj drobno nasekljanih slanih kaper. Tudi te niso obvezne, sama sem se zanje odločila zaradi slanosti in zato vse skupaj raje malce manj solila. Slanost lahko namesto kaper dodajo tudi olive. Če torej kaper nimaš, uporabi olive. Če ne maraš niti enega niti drugega pa zmesi dodaj nekoliko več soli. Zgrešiti ne moreš.

Pri polpetih je zelo pomembno, da bučke, ko jih enkrat nasoliš, zares dobro ožameš, da jih začiniš po svojem okusu ter da uporabiš toliko moke in drobtin za zgostitev, da je masa ravno prav kompaktna za oblikovanje. Tudi pri peki je potrebno malce paziti. Ponev mora biti dobro segreta, ne pa prevroča. Čas peke je odvisen od debeline polpetk. Če želiš bolj hrustljave, na koncu zvišaj temperaturo, da se na njih ustvari skorjica. Ta bo tudi bolj hrustljava, če boš pred peko polpete posul(a) še z nekaj dodatnimi drobtinami.

Iz spodaj zapisanih količin sem pripravila 8 za moj okus ravno prav velikih polpetk. Te lahko uporabiš kot okusen prigrizek, predjed ali pa z njimi narediš vege burgerčke. Preprosto jih uporabi v prej popečeni bombetki, ki jo premažeš s kakšnim finim namazom (sama še vedno prisegam na avokadovega, ki se z bučkami lepo poda) in obložiš z listi sveže solate. Potem pa bučkin polpetek, rezina paradižnika in nekaj kremastega jogurta (vegani veganskega)).

Potrebuješ:

  • cca. 500 g cukini bučk
  • mlada čebulica
  • strok česna
  • limonina lupinica polovice bio limone
  • sol in poper
  • svež drobnjak, meta in peteršilj (cca. en manjši pđšopek, razmerja po okusu)
  • žlička kaper (neobvezno, lahko tudi oliv)
  • 12 g lanene moke ter nekaj žlic vode
  • cca. 30 g moke (katerekoli, po želji tudi brezglutenske)
  • cca. 15 g drobtnin (po želji brezglutenskih) + nekaj za posip

Postopek:

Laneno seme zmelješ (ali uporabiš že mletega) in za 20 minut namočiš v vodi, da le-to želira.

Bučke naribaš, posoliš in pustiš stati pol ure. Nato jih res dobro ožameš. Lahko si pomagaš z večjim cedilom, rokami, še najbolje pa sterilno gazo*, v katero zaviješ bučke kot v culico in dobro iztisneš vso tekočino.

Mlado čebulico, česen in zelišča drobno nasekljaš, enako kot tudi kapre, ki jih prej po potrebi malce splakneš, saj zanjo biti močno slane ter naribaš limonino luinico.

Ožete bučke (nekje 300 g naj bi tehtale potem, ko je voda iz njih že iztisnjena) po želji še nekajkrat prerežeš** in zmešaš z zelišči, čebulico, česnom, kaprami. Soliš in popraš po okusu. Dodaš namečen lan ter dobro premešaš. Moko in drobtine dodajaš po potrebi (nekaj nasvetov najdeš nekaj vrstic nad receptom). Vse skupaj dobro premešaš in postaviš v hladilnik da se zmes dobro poveže in ohladi. Nekaj uric je več kot zaželeno, ni pa nujno.***

Nato z rokami jemlješ po delček mase iz posode, še malo iztisneš, če so slučajno bučke še prevlažne, nato pa oblikuješ polpetke, ki jih na koncu po želji povaljaš v drobno mletih drobtinah (za večjo hrustljavost). Polpetke lahko zopet postaviš v hladilnik, se bodo bolje spekle, a to ni nujno.

Spečeš jih na ogreti ponvi, na vsaki strani po nekaj minut. (nekaj opozoril glede peke ter in predlogov za serviranje te prav tako čaka nekaj vrstic pred receptom).

 

* Sterilno gazo dobiš za smešno nizko ceno v vsaki lekarni.

** Sama tega nisem storila, a bi bilo vsekakor dobro, saj sem imela v polpetih precej dolge ‘rezance’ naribanih bučk, ki nekatere znajo zmotiti.

*** Zmes lahko počiva tudi čez noč, če naslednji dan za kuho nimaš veliko časa.

 

Polpete so dobre vroče, tople ali povsem hladne.

Kot že omenjeno, jih lahko uporabiš za različne priložnosti in na različne načine.

Save

Dodaj odgovor