Ovseni kvadratki s črnim ribezom

Morda resda ne izgledajo najbolj lične, so pa nesramno dobre! Sadne, ovsene kocke, narejene iz le parih sestavin, a to tistih pravih, naravnih, zdravih, hranilnih in še kako dobrih za tvoje telo. Vse kar je ‘zdravo’ velikokrat ljudi kar malce prestraši, saj jih precej ta izraz še vedno označuje s pustimi, dolgočasnimi okusi. Pri meni takšnih receptov ne boš našel/našla. Kljub temu da večinoma pripravljam zdrave in polnovredne jedi, pa vedno gledam na to, da na račun tega brbončice ne trpijo. Ker zdravo je enako ali še bolj slastno. Preverjeno! 🙂

Rada imam hitro pripravljene sladice. In točno takšna je današnja. Podobne ovsene tablice sem že delala in sicer jagodne (klik), podobne, a še vseeno malce drugačne so bile z mešanim jagodičevjem, v katere sem dodala še orehe in kokos  (klik) ter marelične (klik). Pozimi pridejo na vrsto energetsko bogatejše suho sadje, skupaj s semeni in jabolkom za sočnost  (klik).

No, tokrat sem zadevico ponovila. Osnovni recept je podoben jagodnim kockam, le da sem tokrat kot glavno zvezdo uporabila pravo zakladnico C-vitamina – prijetno osvežujoč črni ribez.

V majhnih slastnih zlogajčkih sem združila dva izmed meni ljubih sadežev – banano, ki deluje kot vezivo v testu (za tablice namreč ne potrebuješ jajc) in poleg javorjevega sirupa, sladici daje naravno sladkobo ter seveda črnim ribezom. Rdečega imamo doma, pa ga, kot nalašč ne maram preveč. V kombinaciji z drugimi poletnimi sadeži (bolj sladkimi, npr. marelicami, breskvami…) še nekako gre, sam mi je prekisel. Za črni ribez sem se tako priporočila kar sodelovki in z veseljem mi je prinesla eno košarico tega osvežujočega poletnega sadja, ki je tako zelo zdrav in poln antioksidantov, da bi o njem lahko napisala cel članek 🙂 Tudi črni je sicer kiselkast, a ne tako zelo. S sladkobo banane in javorjevega sirupa se odlično dopolnjuje, saj ovsene tablice lepo osveži, zato te nikakor ne delujejo presladke.

 

Uporabila sem pekač velikosti cca. 18X18 cm, pecivo pa razrezala na 12 koščkov.

Po želji lahko narežeš manj večjih kosov in ovsene kocke ponudiš kot osvežujoče sladko-kislo pecivo, ki se skupaj s kepico vanilijevega sladoleda spremeni v zdravo sladico;)

Sestavine:

Za hitro marmelado…

  • 300 g črnega ribeza (lahko tudi jagod, malin, borovnic ali katerega drugega jagodičevja)
  • 1 veliko JŽ chia semen (ali lanenega semena, po želji tudi škroba)
  • 35 ml javorjevega sirupa
  • ščep bourbonske vanilije v prahu

Za testo…

  • 180 g ovsenih kosmičev
  • 2 dobro zreli, srednje veliki banani (cca 200g)
  • ščep sode bikarbone
  • čajna žlička pecilnega praška oz. vinskega kamna
  • večji ščep bourbonske vanilije v prahu
  • 60 ml javorjevega sirupa

Postopek:

Najprej pripraviš marmelado. Črni ribez pretreseš v kozico, doliješ javorjev sirup ter dodaš ščep vanilije v prahu. Počasi kuhaš približno 10 minut, pri tem pa del sadja z vilico pretlačiš, da spusti tekočino in tako preprečiš da bi se sveže sadje prismodilo (če uporabiš zamrznjeno sadje to ni potrebno, tekočine bo v tem primeru zagotovo dovolj). Sadju nato dodaš chia semena in nežno kuhaš še 5 minut, nato maremaldo dobro ohladiš.

Polovico kosmičev zmiksaš v gladko moko, jih primešaš s celimi kosmiči, vanilijo, ščepcem sode in vinskim kamnom ter vmešaš še z vilico pretlačeno banano. Zmesi doliješ javorjev sirup, dobro premešaš in 3/4 testa naložiš v pekač, obložen s peki papirjem.*

Zmes dobro potlačiš ob podlago, nato pa nanjo enakomerno razporediš ohlajeno marmelado, na vrh pa z rokami tu pa tam daš še koščke zmesi, ki ti je ostala.

Pečeš v naprej ogreti pečici, na 185 stopinjah približno 20-30 minut oz. dokler se lepo ne zapeče. Pecivo najprej ohlajaš v pekaču, nato pa povsem do hladnega še na rešetki. **

Dobro ohlajene ploščice previdno razrežeš na poljubno velike kocke. Toplo priporočam, da jih hraniš v hladilniku, saj se tam testo še dodatno strdi, poleg tega pa so dobro ohlajene še veliko boljše.

*Tudi če je zmes malce pacljiva, nič zato, v pečici se bo lepo zapekla. pa se tivseeno zdi premokra (prevelika količina banane ali če je -ta že res preveč mehka) , lahko dodaš še malce kosmičev.

**Vsa peciva vedno ohlajam na rešetki. To pomeni, da jih preložim iz peki papirja na rešetko (npr. takšno, ki je navadno dobiš v pečici, skupaj s pekačem. Zakaj? Zato, da se pecivo hitreje ohladi in da izognem kapljicam na spodnji strani testa, ki se lahko pojavijo ob ohlajanju in vplivajo na hrustljavost.

Save

Dodaj odgovor