(Skoraj) minutna marmelada

1

Ko ob obrobju bližnjega gozdička robide začnejo dobivati svojo tipično, temnovijolično barvo vem, da se poletje počasi bliža koncu. Poleg fig so robide ene zadnjih poletnih sadežev. Na srečo se barvajo postopoma, tako da njihova sezona ni tako zelo kratka in traja najmanj 14 dni. Medtem ko so nekateri plodovi še povsem majhni in zeleni, so drugi že sočni in sladki.

2

Gozdne robide so povsem drugačne od vrtnih. So nekoliko manjše, a po mojem mnenju veliko okusnejše, pa tudi bolj sladke. Njihova sladkoba vseeno ni pretirana – robide imajo zelo prijeten rahel kiselkast priokus, zato jih najraje kombiniram s sladkimi figami, sočnimi zrelimi breskvami ali banano.

3

Je pa to sadež, ki verjetno sodi na lestvico najbolj zdravih. Robide so polne vitaminov, mineralov in antioksidatov. Poleg tega si jih lahko nabereš povsem brezplačno – če seveda poznaš kakšen dober kraj, kjer uspevajo (in teh ni malo!). Jaz sem svoj kotiček odkrila že pred nekaj leti. Tam je robid res veliko in čeprav so grma zelo trnava, jih je enostavno nabirati, saj rastejo ob robu jase – ob travniku, ki ga nekdo redno in pridno kosi in tako poskrbi za eleganten dostop do gozdnih dobrot. Za robidu mu očitno ni mar, saj jih je, kadarkoli pridem tja, vedno ogromno.

Untitled

Avgust se je prevesil v drugo polovico in tako se je začela tudi letos – sezona robid. Ker so prve navadno še vedno nekoliko bolj kislkaste od poznejših (sploh ker v zadnjih dneh ni bilo ne vem koliko sonca), sem iz njih skuhala marmelado. Seveda ne takšno, ki bi bila polna belega sladkorja in umetnih želirnih sredstev, pač pa povsem naraven in okusen sadni namaz, ki ni le zdrav pač pa tudi zelo hitro narejen. Takšna marmelada sicer ni primerna za ozimnico (vsaj sklepam da ne), brez težav pa se v hladilniku obdrži vsaj dobrih 14 dni. Zadnji avgustovski zajtrki bodo torej v znamenju toplih opečenih kruhkov, slastne gozdne marmelade in skodelic vroče čokolade.

6

Sestavine so preproste. Robide kot osnova (ki jih lahko nadomestiš tudi s katerimkoli drugim sadjem – če te npr. motijo drobna zrnca robid, uporabi maline, borovnice, jagode…), javorjev sirup za sladkobo (lahko ga nadomestiš z agavinim pa tudi z medom, čeprav tega ni dobro pregrevati), chia semena za zgostitev (zakladnica zdravih omega 3-maščobnih kislin, vlaknin in kalcija) ter nekaj prave vanilije za dodaten okus in piko na i.

Potrebuješ:

  • 150 g robid
  • 30 ml javorjevega sirupa
  • 10-12 g chia semen
  • velik ščep prave vanilije v prahu

7

Untitled2

Postopek:

V kozico stresi robide in jih prelij s sladkim sirupom. Z tlačilncem za krompir (lahko pa tudi z vilico) jih dobro pretlači. Počasi zavri, znižaj temperaturo in kuhaj približno 5 minut. Dodaj chia semena in na nežnem ognju kuhaj še dobrih 10 minut. Pri tem ves čas mešaj. Na koncu dodaj še vanilijo, premešaj in z marmelado napolni sterilne steklene kozarčke.

 

8

Za prvič sem naredila marmelado iz manjših količin. Primerna je zgolj za zajtrk ali dva. Za ‘probo’ 😉 Po želji seveda lahko uporabiš več robid, a pazi, da v tem primeru povečaš tudi vse ostale sestavine.

Količina sladila je povsem odvisna od tvojega okusa, pa tudi od stopnje sladkosti gozdnih sadežev. lahko nadomestiš s cimetom, mletimi klinčki ali pa uporabiš kombinacijo različnih sladkih začimb.

Še moji najljubši načini uporabe sladkega namaza (preverjeno odlični 🙂 ):

  • velika žlica marmelade v vroči ali hladni ovseni kaši
  • naraven jogurt z koščki banane, cimetom in žlico marmelado
  • preprost popečen pirin kruh z maslom (ali brez) ter marmelado
  • sadni namaz v ajdovih palačinkah s čokoladnim prelivom

2 comments

Dodaj odgovor