Rdeča leča, kup zdravi(lni)h začimb in kokosovo mleko

1

Leča je ena krasna zadevica. Uporabiš jo lahko na veliko različnih načinov. Sama prisegam na eno prav posebno vrsto, ki jo redno kupujem in jo zato najdeš v večini mojih receptov.

Rdeča leča pa le redko stopi v mojo kuhinjo. Tokrat je. Predvsem zato, ker sem potrebovala hitro in toplo malico. In medtem ko je vse ostale vrste leč fino prej namočiti, rdeče ni potrebno. Le dobro jo spereš in že je pripravljena za kuhanje. Skuha pa se tako hitro, da imaš vmes komaj dovolj časa da pogrneš mizo, izbereš krožnik in pripraviš pribor 🙂

2

Čeprav so lečo že v starih časih radi jedli tudi pri nas, pa nanjo zagotovo prisega bližnji vzhod. Indija in podobne države so jo vzele za svojo in če jo pri nas pripravljamo z nam bolj znanimi in tradicionalnimi kombinacijami zelišč in sestavin, jo tam daleč največrat jedo v vegetarijanskih jedeh (kot prilogo, glavno jed, celo zajtrk) ter jo z veseljem in kar močno začinijo. Ne le, da začimbe pomagajo pri prebavi katerekoli izmed stročnic, tudi okusne so! Prijetno pogrejejo in hkrati poskrbijo za zdravje. Te, ki sem jih uporabila tokrat so prava zakladnica zdravilnih snovi, zato boš s takšnim obrokom zares veliko naredil(a) zase.

3

Ker so vse te začimbe dokaj močne in tudi pikantne (čeprav ne tako zelo kot na primer kajenski poper, čiliji in podobne zadeve), pač pa vseeno dovolj, da je za protiutež dobro uporabiti nekaj slajšega ali hladnejšega. Pri nas bi verjetno najprej posegli po jogurtu (čeprav ga imajo tudi indijci radi), a bolj kot jogurt v takšno jed sodi kokosovo mleko. In ravno zaradi tega je tokratna gosta ‘mineštra’ primerna za vse, ki mlečnih izdelkov ne smejo uživati ali pa so se za to prostovoljno odločili (vegetarijanci, vegani).

Tudi vsi, ki živite brez glutena si takšen obrok brez težav lahko privoščite. Pravo beljakovinsko bombico (kar leča zagotovo je), pa namesto s kruhom pospremite s skodelico basmati riža.

4

Količine so za eno osebo…

Potrebuješ:

 • 100 g rdeče leče
 • 125 ml vroče vode
 • 25 ml kokosovega mleka
 • 1/4 drobno nasekljane čebulice
 • 1/2 drobno sesekljanega česna
 • 1/2 čž mlete kurkume
 • 1/3 čž garam masale
 • sol
 • 1 JŽ kokosovega olja

Za okras pa še…

 • žličko kokosovega mleka
 • sveži listi peteršilja
 • mlet črn poper
 • nekaj indijskih oreščkov

5

Postopek:

Lečo splakneš pod tekočo vodo in pustiš, da se na cedilu osuši. V kozici raztopiš kokosovo maščobo, na njej pa 2-3 minutke na srednji temperaturi pražiš ingver, čebulo, česen in kurkumo ter pri tem ves čas mešaš.

Nato začimbam dodaš lečo, jo zaliješ vročo vodo, zavreš, nato pa temperaturo znižaš, da se leča nežno kuhlja naprej.

Kuhaš približno 15 minut, vmes večkrat premešaš in paziš, da voda povsem ne povre. Če je potrebno, dodaš še kakšno kapljico tekočine.

Začiniš z garam masalo, priliješ kokosovo mleko, soliš ter kuhaš še kakšne dve do tri minutke. Leča je pripravljena, ko je dobro zgoščena (podobno kakšni kaši).

V skodelici ji dodaš še nekaj kapljic kokosovega mleka, nekaj svežih lističev peteršilja, oreščke ter sveže mlet črni poper.

Ponudiš s skledo riža ali zgolj z dobrim domačim kruhom.

6

Naj povem še to. Pri izbiri kokosovega mleka vedno pazim na to, da je a) polnomastno – torej vsebuje vsaj 70% kokosa ter b) razen kokosa in vode ne vsebuje nobenih drugih snovi ali zgoščevacev.

Žal mi je, ker se kokosovo mleko dobi le v pločevinki, zato si ga privoščim le občasno. Tokratnega sem kupila v ljubljanski trgovini Kalček. Je ekološki (kakopak 😉 ), brez dodatkov in kar mi je najbolj všeč – prodajajo ga tudi v manjši, 250 ml embalaži. Ker kokosovo mleko jem (pijem?) le jaz, mi takšna količina povsem zadostuje.

7

Dodaj odgovor