Lahka spomladanska omleta iz beljakov in mladih kopriv

IMG_2945

Kam z beljaki, ko za določen recept potrebuješ le rumenjake? Ena izmed možnosti je omleta. Lahka, polna beljakovin in moja tokratna, zelo pomladna.

Pravzaprav sem omleto delala prvič. Vsaj takšno, brez rumenjakov. Dodala sem ji veliko pest drobno sesekljanih svežih mladih koprivovih vršičkov ter kar nekaj kozjega sira, ki mi je ostal od velikonočne pojedine 😉 Kupila sem ga v ljubljanskem Kalčku, eni izmed največjih ekoloških trgovin pri nas. Okus kozjega sira mi je zadnja leta močno prirasel k srcu. In čeprav ga načeloma kupujem na tržnici, je bil tudi ta izjemnega okusa, sploh zato, ker ni bil premočan, ampak prijetno nežen in fino slan 😉 Je pa res, da ga ravno zaradi že pripravljenih rezin nisem mogla naribati, kakor sicer naredim, kadar pripravljam omlete s sirom. Rezine sem zato narezala na trakce in jih uporabila v omleti.

IMG_2950

Ker je torej kozji sir že sam po sebi precej slan, beljakov nisem solila, sem pa omleti dodala malce črnega poopra ter nekaj koščkov avokada (za protiutež slanosti), vse skupaj pa okrasila s pomladnimi travnatimi cvetlicami. Seveda s takšnimi, ki jih brez zadržkov lahko tudi poješ. Tako kot trobentice, so namreč tudi cvetovi marjetic in vijolic užitni, pa tudi okusni so.

Koprive pa so pravo spomladansko superživilo, za katerega ti ni potrebno odšteti niti centa. Vse kar potrebuješ je malce časa v naravi ter par rokavic (če si občutljiv(a) na pekoče, ‘skeleče’ rastline). Koprive so izjemno čistilno sredstvo, polne so vitaminov in mineralov. Prave zakladnice kalcija, magnezija in železa. Vršički koprvi so najbolj zdravilni. Koprive lahko posušiš in uporabljaš kot začimbo, lahko jih uživaš presne, v solati, jih dodaš raznim skutnim namazom, juhi, rižoti ali pa jih pripraviš tako kot špinačo.

IMG_2943Sestavine so za 1 omleto…

Potrebuješ:

  • 3-4 beljake (odvisno od velikosti)
  • pest drobno sesekljanih mladih koprivovih listov
  • nekaj rezin kozjega sira
  • poper
  • nekaj koščkov avokada
  • užitno travniško cvetje (trobentice, vijolice, marjetice…)
  • kozji ghee ali druga maščoba za peko

Beljake razžvrkljaš in jih na srednji temepraturi počasi spečeš na izbrani maščobi, s katero premažeš ponev. Ko beljaki dobijo belo barvo, nanje potreseš koprive. Ponev pokriješ in nekaj minut pečeš. Nato dodaš še nariban (ali na tanke rezine narezan) kozji sir in po želji malce sveže mletega črnega popra. Ko se sirček raztopi, s spatulonekajkrat prepogneš omleto, da dobiš obliko zvite palačinke. Okrasiš jo s svežimi koščki dobro zrelega kremastega avokada, cvetlicami, listki sveže koprive in koščki sira (če ti je še ostal).

IMG_2947

A, pa še nekaj pomembnega moram deliti s teboj. Omleto sem pekla na gheeju. Gre za prečiščeno maslo, ki je še posebaj cenjeno v ayurvedi. Maslo je počasi kuhano, pri postopku odstranijo penice, ki se pojavijo na površju, tako da je odstranjena laktoza, ostane pa zgolj čista in zelo zdrava maščoba, ki je primerna tudi za peko na visokih temperaturah in celo za cvrtje. Ghee uporabljam že dolgo časa, ne pri vsaki jedi, pri nekaterih pa z veseljem, Vseeno ima nekoliko specifičen okus, zato se ponekod prilega bolj, nekje malo manj.

Tokratna novost v moji kuhinji pa je kozji ghee! Običajno kuhano maslo je namreč pripravljeno iz surovega kravjega masla, ta pa iz kozjega. Zato je še veliko bolj zdrav, njegov okus pa je božanski. Spet, nekoliko specifični, a meni je zelo blizu. In ker sem za omleto uporabila že kozji sir, naj bo še maslo takšno 🙂 Kozji ghee sem prav tako dobila v Kalčku. Kupila sem čisto majhno embalažo, za prvič. Mi je že žal, da nisem vzela večje 😉

Dodaj odgovor