Pečene sardine na rižu z blitvo in pistacijo

1Marsikdo se še vedno zmrduje nad majhnimi ribicami. Zdi se, da čim večja je, bolj je cenjena. Orada, brancin, losos in tuna so nekako na vrhu gurmaske lestvice. Res je, da so te ribe zelo okusne, a male jim zlahka konkurirajo. Še več, majhne ribe so veliko bolj zdrave od večjih. Ker so na dnu prehrambene verige vsebujejo manj toksinov, vsebnost zdravih maščob pa je enaka kot pri večjih.

Sardele so tiste, ki jih imam osebno najraje. Popečem jih v pečici ali na ponvi za žar. Pripravljene so izjemno hitro in če so dobro zapečene, jih lahko poješ kar s kostmi vred. Tako kot vse ostale ribe jih pred peko ni dobro preveč prati, če že, stori to v slani vodi. Tudi očistiti jih prav tako moraš. Če ti to delo smrdi (meni dolgo je, sedaj pa sem se že povsem navadila), namesto tebe to pogosto opravijo že prodajalci rib, še bolj leni pa lahko kupite zamrznjene, ki so največkrat že očiščene. Prednost takšnih rib je tudi v tem, da so zamrznjene takoj ko so ujete, poleg tega pa jih imaš tako lahko vedno pri roki. So odličen izhod v sili, sploh kadar iščeš idejo za hitro in zdravo kosilo ali večerjo. Pa še to: majhne ribice so tudi veliko cenejše od večjih. Torej še en velik plus zanje!

2Sardele kupujem sveže, pri ribiču, ki v mesto pride vsak torek. Poleti, ko imam več časa, si to lahko privoščim, čez leto težje. Z delom končam, ko njegov kombi že zdavnaj odpelje.

Pred časom pa sem v trgovini kupila že zamrznjene ribice. Ravno zato, da jih imam pri roki kadarkoli si jih zaželim, pa naj bo torek ali ne 🙂 Na zavitku piše da gre za papaline in ko sem ‘googlala’ za kakšno vrsto rib pravzaprav gre, sem ugotovila (upam da prav, če imaš druge podatke, mi javi 😉 ) da so to pravzaprav sardine. Bližnje sorodnice sardel, še malce manjše, a ravno tako okusne. Bile so smešno poceni. Skoraj kilogram rib, ki zadostuje za kar nekaj porcij, je stalo okoli evra in pol! Zdravje na dosegu roke! 🙂

3Ribice so res hitro pripravljene. Ni jih potrebno niti taliti! Kar zamrznjene vržeš na vročo in rahlo naoljeno žar ploščo in v nekaj minutah so pripravljene.

Ribe, vsaj morske, najraje kombiniram z rožmarinom. Večjim kar v trebušček zataknem vejico ali dve, ter tako aromatiziram celotno meso. Pri manjših to ni mogoče. A ker so zelišča ena super zadevica, brez katere moja kuhinja praktično ne obstaja, sem male morske ribice potresla s svežim peteršiljem.

Zraven rib navadno jem kuhan krompir. Morda dolgočasna in pričakovana kombinacija, a to dvoje je resnično ‘za skupaj’ 🙂 Poleg krompirja z ribami jem še pečeno papriko, sploh rdeča je krasna! Riž imam rada in jem ga dokaj pogosto, a skupaj z ribami se mi je dolgo časa zdelo nekoliko nenavadno. Pa ni! Prav super zamenjava običajni krompirjevi prilogi je. Sploh če ga pripraviš malce drugače… Morda zgolj z drugačnimi začimbami, z najljubšo zelenjavo ali oreščki.

Moj recept je kombinacija sveže blitve (poln vrt jo imam!), riža in pistacije. Za svežino poskrbi limona, brez katere v kakršnikoli ribji jedi, pač ne gre… Sestavine pa so primerne za eno osebo, za okusno in lahko večerjo.

A
Potrebuješ:

  • 7 očiščenih svežih ali zamrznjenih sardin (ali sardel)
  • 75 g rjavega riža
  • 2 pesti mlade sveže blitve
  • 1 bio limono
  • 2 vejici svežega peteršilja
  • približno 10-12 pistacij
  • malo rdeče čebulice
  • olje za peko

5

Postopek:

Riž skuhaš. Blitvo opereš, večje liste pretrgaš čez pol.

Segreješ ponev za žar. Nanjo kapneš nekaj maščobe in iz obeh strani popečeš sardele.

Istočasno v drugi ponvi segreješ olje, dodaš blitvo, soliš in pustiš, da uvene. Primešaš ji vnaprej kuhan riž, dodaš drobno sesekljano rdečo čebulico ter malo limoninega soka.

Sardele serviraš v globjem krožniku, na rižu, skupaj z limoninimi rezinami. Čez riž potreseš še malce sveže rdeče čebulice ter sesekljane pistacije, čez ribe pa svež peteršilj, premešan z drobno nastrgano limonino lupinico.

6

Dodaj odgovor