Presne borovničeve tortice

1Zadnje čase (beri: mesece) mi izredno prijajo sladke jedi. Ker načeloma ne jem industrijskih tortic, piškotov, sladoledov…, si sladke dobrote pripravljam sama. Navadno željo po sladkem zatrem s hitro pripravljenimi palačinkami, domačim sladoledom ali vročim sladkim kakavom. Čeprav sem daleč od tega, da bi se prehranljevala presno (tople jedi mi namreč zeloooo ugajajo), pa imam rada presne sladice.

2In ja, povsem zmotno je prepričanje, da presno ni kalorično. Sploh kadar govorimo o sladicah. Presne sladice so zelo bogate in nasitne. So pa zelo okusne in verjetno veliko bolj zdrave od običajnih sladic (vsaj tistih iz bele moke z goro belega sladkorja).

Lotila sem se borovničevih. Zato ker obožujem borovnice in zato, ker jih imam letos v zamrzovalni skrinji zares veliko. Čeprav jih za takšno sladico resnično potrebuješ le dobro pest.

3Naredila (joj, skoraj bi napisala spekla 😉 ) sem 6 takšnih manjših tortic. 3 zame, 3 za domače – fer, kajne? 😉 Zatorej je spodnji recept pisan za 6 kosov. Lahko jih seveda narediš več, samo količine povečaj. Presne tortice lahko zamrzneš, zato se dolgo ne bodo pokvarile (čeprav dvomim, da te, če si ljubitelj-ica takšnih dobrot, ne bi kaj kmalu zamikale).

4

5Za 6 tortic potrebuješ:

Za podlago…

* 45 g mandljev

* 9 datljev (izjemno okusne, izkoščičene in ekološke dobiš v spletni trgovni Malinca)

* 45 g kokosove moke

* ščepec himalajske soli

Za kremo…

* 135 g indijskih oreščkov

* limonin sok

* 60 g medu (lahko tudi agavinega sirupa, če ga uporabljaš)

* 45 g stopljenega kokosovega masla

* čajno žličko prave vanilije v prahu (ali eno izdolbeno vanilijevo palčko)

* 25 g borovnic (svežih ali rahlo odtaljenih)

6Postopek:

Pekač za muffine obložiš s prozorno kuhinjsko folijo.

V močnejšem mešalniku fino zmiksaš mandlje, nato jim dodaš odcejene in narezane datlje ter kokos. Ko se med miksanjem naredi kepa, je podlaga pripravljena. Z mešanico napolniš tretjino posodice za muffine. Zmes z rokami dobro potlačiš. Pekač za muffine postaviš v hladilnik, da se zmes nekoliko utrdi (lahko tudi v zamrzovalnik).

Sledi krema. V mešalniku (očiščenem 😉 ) zmiksaš namočene in odcejene indisjke oreščke, limonin sok, vanilijo v prahu, med ter stopljeno kokosovo olje. Polovico zmesi razmašeš po podlagi in vrneš v zamrzovanik. Medtem drugo polovico z mešalnikom še nekajkrat zavrtiš, tokrat z dodatkom borovnic.

Na strjeno prvo plast namažeš še borovničevo. Zamrzneš.

7Preden tortice postrežeš, jih vzameš iz zamrzovalnika (in iz pekačka – kar narediš zlahka, glede na to, da si ga prej obložil/a s prozorno kuhinjsko folijo 😉 ) in nekaj časa pustiš na sobni temperaturi. Ni treba dolgo, je pa stvar okusa. Tortice potreseš s kokosovo moko in okrasiš s celimi borovničkami.

Presne sladice so prav prijetna popestritev in dobrodošla sprememba. Vsaj tu pa tam 🙂

 

2 comments

Dodaj odgovor