Muffini za dobro jutro

jabolčni muffini

Muffini so ena tako zelo luštna zadevica. Navadno pečem sladke muffine, sadne ali čokoladne, z nadevom ali brez. Mišljeni so bolj kot hitra sladica ali popoldanski prigrizek ob kavici ali čaju.

Ni pa treba, da so muffini vedno le sladica. Prav enkratni so tudi ‘slani’ muffini, ki so hrati še enostavna malica za v službo ali za na pot, hitri prigrizek pred kosilom, skupaj s kakšno juho ali solatko pa enostavna večerja. V slane muffine lahko vključiš praktično vse, kar imaš rad-a. Če si bolj za zelenjavo, pač daš več zelenjave. katerekoli. Skupaj z nekaj sira ali skute ter pravimi začimbami bodo odlični! Seveda pa se lahko poigraš tudi z mesom, na primer s šunko ali koščki pršuta… Kaj več o slanih muffinih kdaj drugič. Tokrat ti predstavljam muffine za zajtrk 🙂

Že dolgo sem namreč imela namen, da si bom za zajtrk spekla muffine. Sladke, a ne presladke. Primerne za začetek dneva, ne le za hitro potešitev po sladkem (čeprav bi tudi za to bili povsem ok 😉 ). Zato sem seveda želela, da so hkrati hranljivi in zdravi, pa čeprav prijetno sladki. In to brez sladkorja!

Jabolčni muffiniNajprej sem za nasvet želela vprašati Googla. No, saj pravzaprav sem ga… A sestavin, ki mi jih je ponujal nisem imela. Ne vseh. Vedno je kaj ‘zmanjkalo’. Pa sem raje naredila tako, kot naredim vedno. Po svoje 😉 Pa naj bo, kar bo.

Ravno zato, ker kuham in večkrat tudi pečem po občutku, ti ne morem povedati točnih količin, lahko pa ti povem sestavine, ki sem jih uporabila.

Sestavine in postopek:

Torej… najprej sem zmešala suhe sestavine. Ajdovo moko (ki sem jo seveda presejala, da dobi na zračnosti), malo prosene moke ter malo konopljinih proteinov. Nato sem dodala vinski kamen, ščep sode bikarbone, cimet, strte klinčke in janeževa semena, malce muškatnega oreščka ter ščep vanilije v prahu. Primešala sem še žlico kokosa (kokosove moke), jajce, naribana jabolka (za sočnost), stopljeno kokosovo olje, malo radenske ter nasekljane, prej namočene dateljne (za sladkobo).

Ko sem jih delala drugič sem proteine izpustila, prav tako radensko in datlje. Sem pa dodala malo sirotke, rjavega sladkorja ter suhih brusnic.

Jabolčni muffini

Zmes sem napolnila v papirčke za muffine, ki sem jih dala v poseben pekač za muffine. Ne vem niti na koliko stopinjah sem jih pekla niti koliko časa 🙂 Žal. Predvidevam, da sem jih pekla tam med 180- 200 stopinj, kakšnih 20 minut. Po navadi muffini rabijo toliko, da so pečeni. Sicer pa je test preprost. Če nisi prepričan-a če so že pečeni, preprosto v sredino kolačka zapiči zobotrebec. Če ostane suh, so pečeni, če je na njem še testo, zagotovo potrebujejo še nekaj minutk.

Jabolčni muffiniČe bi imela lešnike, bi jih zagotovo nasekljala in dodala v zmes. Ker imam rada, da nekaj ‘zahrusta’. Lahko pa dodaš tudi malo naribanega ingverja. Za dodaten ‘kick’ 😉 Joj, že vidim da treba kmalu ponoviti 🙂

Jabolčni muffini

Naj še povem, da se teli muffinčki tudi zelo lepo zamrznejo. Če ti bodo všeč (količine sestavin si pač določi sam-a 😉 ), jih lahko napečeš več, ohladiš, preložiš v vrečkice in zamrzneš. Za hiter zajtrk jih večer prej vzemi iz skrinje in naj se čez noč lepo in v miru odtalijo (kar v vrečkici, ali pokriti s skledico, da se ne bodo presušili). Verjetno bi jih lahko pogrel-a tudi v mikrovalovni pečici… Ne vem, ker jo sama uporabljam zelo malo.

jabolčni muffiniSicer so kolački že sami po sebi dovolj sočni, a ker obožujem kokosovo olje, jih včasih prerežem in z njim dodatno premažem. Ob kolačkih zelo prija tudi, trenutno moj najljubši čaj. Kombinacija ingevrja in limone. Mmmm…

Dodaj odgovor