Čičerikine palačinke

Čičirikine palačinke

Poznaš čičeriko? Ja, to je tista svetlo rjava stročnica, ki spominja na fižol, le da je bolj okrogla. Tudi po okusu je podobna fižolu, le veliko boljša 😉 Poznaš tudi čičerikino moko? Hm, to je pa verjetno že vprašanje… Škoda, ker je res super. Jaz jo večinoma uporabljam za slane različice palačink (malce debelejših), za paniranje, z njo pa potresem krompirček, preden ga dam popeči v pečico. Zaradi tega je res super hrustljav.

Palačinke pripravim tako, da moko presejem (vse vrste mok vedno presejem, ker tako postanejo bolj zračne) in ji postopoma dodajam toplo vodo. Medtem ves čas mešam z metlico za stepanje, dokler ne dobim primerno goste zmesi. V zmes nato kanem še nekaj kapljic limone. Del vode lahko zamenjaš tudi z radensko, zmesi lahko dodaš tudi pecilni prašek.

Nato sledijo začimbe, vsakič drugačne. Včasih le sol, drugič se ji pridruži še poper. Spet drugič se odločim za neko že narejeno mešanico indijskih začimb, ki k čičeriki zares paše. Tudi suh origano ali timijan se enkratno obneseta. Mleta kumina? Tudi super. Pač po želji. Jaz sem tokrat dodala sol, poper ter suh origano.

Testo naj nato počiva nekaj ur, lahko tudi čez noč. Čičerika popije precej vode, tako da jo moraš pred uporabo navadno še malce ‘zaliti’.

Sama naredim gostejšo zmes in spečem več manjših palačink. Pečem jih na gheeju, maslu, kokosu ali sezamovem olju. Kakor kdaj.

Moka je malce drugačna od običajne, zato se zna zgoditi, da palačinke prvič ne uspejo. Nič hudega, bo pač šmorn 🙂 Hitro ugotoviš primerno gostoto in temperaturo pečenja.

Čičirikine palačinke

Palačinke so preverjeno dobre v kombinaciji z dimljenim lososom s kapljico limoninega soka, žličko kisle smetane in svežim koromačevim zelenjem. Fotke žal nimam.

Imam pa slikce tega luštnega zelenjavnega stolpca. Spekla sem dve palačinke, v pečici pa na peki papirju popekla rezine paradižnika in bučk, na katere sem naribala malo sira. Z zelenjavo sem obložila palačinko, nanjo postavila drugo palačinko, nato spet zelenjavo. Pa še nekaj črnih oliv za dodaten okus, kontrast in okras! Mmmm…

Čičirikine palačinke

0 comments

Dodaj odgovor