Prosena kaša po mediteransko

Ker sem v zamrzovalni omari našla le še en košček piščanca (v trgovino pa se mi v vročini pač ni dalo iti), sem nekoliko več pozornosti posvetila prilogi. Pa ne preveč, saj je pripravljena hitro, z le nekaj sestavinami.

Ob piščancu sicer zadnje čase najraje jem pečen domač krompirček, čeprav je to perutninsko meso zelo hvaležno za kakršnokoli kombinacijo. Različne vrste testen, njoki, krompir na 1001 način, kvinoja, ajdova kaša, riž ali katerakoli druga žitarica. Vse se k piščancu prav lepo poda.

Proseno kašo sicer jem vsaj enkrat tedensko, večinoma kot neke vrste rižoto z ogromno raznobarvne zelenjave. Rada jo imam tudi na ‘sladko’. Takšna je pravzaprav še boljše, saj kaša sama po sebi rada nekoliko pogreni, če pa se sreča s kakšnim fino sladkim sadžem, kremastim jogurtom, medom, kokosovim mlekom ali če podobnim, je naravnost fantastična! Pa še tako zelo zdrava je! Med drugim tudi za lepe nohte in goste lase 😉 Hkrati je edino žito, ki na telo deluje bazično, kar pomeni, da ga ne zakisa. Za malo ravnotežja med vsemi sladkimi poletnimi dobrotami 😉 Prosena kaša ne vsebuje glutena, zato je primerna tudi za vse občutljivčke.

Za prilogu koščku mesa sem torej skuhala proso, ‘začinila’ pa sem ga z mediteranskimi okusi. Suhimi zelišči, špinačo, feto. Vmešala sem še nekaj črnih oliv. Tokrat sem prvič poskusila pečene olive, ki sem jih sicer že kar nekaj časa nazaj kupila v Kalčku, pa sem nanje kar malce pozabila. Olive so ekološke, iz slovenske Istre. Od tam prihaja tudi olivno olje, na katerega prisegam v zadnjem času. Olja Morgan so super, sploh tista z okusi, ki lepo popestrijo marsikatero jed. V že kuhano kašo sem tokrat vmešala nekaj njihovega limoninega olja, saj mi je žal zmanjkalo tudi limon. Izgleda da bom danes vseeno morala skočiti do trgovine 😉

Recept je zgolj za eno osebo… Po potrebi količine povečaj.

Potrebuješ:

  • 75 g prosene kaše
  • suh origano
  • suho baziliko
  • sol in poper
  • veliko pest mlade špinače, drobno sesekljane
  • manjši strok česna, drobno sesekljanega
  • nekaj nasekljane mlade čebulice
  • feta sir
  • nekaj temnih oliv
  • limonino oljčno olje*

*ali zgolj običajno olivno olje ter nekaj kapljic limoninega soka

Postopek:

V kuhinjsko cedilo stresi proseno kašo in jo pod tekočo vročo vodo večkrat dobro speri.* Nato jo pretresi v kozico z vodo in kuhaj toliko časa, da postane mehka.** Med kuhanjem dodaj zajeten ščepec suhih zelišč, malo soli in mletega črnega popra. Kuhano odstavi in pusti pokrito da ostane topla.

V ponvi na olju nekaj minut duši špinačo s česnom in mlado čebulico. Odstavi s štedilnika. Kuhani špinači dodaj kašo, nekaj kapljic limoninega olja (ali olja in limone), feta sir ter olive.

*proso je potrebo večkrat sparti zato, da kaša pozneje ne greni. Po želji lahko odliješ tudi prvo zavreto vodo in jo nadomestiš s svežo. Načeloma velja, da dokler se voda med spiranjem kaše peni, le-ta še vedno vsebuje saponine, snovi, zaradi katerih greni.

**proseno kašo lahko skuhaš povsem do mehkega ali še malce na zob. Medtem ko imam sicer osebno raje ‘al dente’, pa mi je proso okusnejše, če je res dobro pokuhano. Tokrat sem ga za moj okus kuhala malo premalo časa, saj bi bila do mehkega kuhana kaša zagotovo boljša izbira.

Priloga je zelo preprosta in res nekoliko drugačne okusa od tistega, kar smo vajeni sicer. Je rahlo grenka in zaradi fete precej slana, kar mi je po dopoldanskem napadu na sladkarije zelo ustrezalo 🙂 Se pa odlično poda tako k ribjim filejem, kot mesnim jedem. Konec koncev bi na vrh prosene kaše lahko položila tudi par mehko kuhanih ali na oko pečenih jajc. Še rahlo tekoči rumenjaki bi vse skupaj prav lepo zaokrožili.

Dodaj odgovor